Business Unit Corporate

Twan Uijttewaal

Naam:Twan Uijttewaal

Functie:Patent Information professional

Afdeling:Unit Corporate

Tel:+31 (0)40 243 37 15

Mail:T.Uijttewaal@aomb.nl


Twan heeft Biotechnologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit met een specialisatie in moleculaire en cellulaire biotechnologie. Tijdens zijn bachelor opleiding kwam hij al in aanraking met Intellectueel Eigendom tijdens de minor ‘Selling Science & Technology’. Dit wekte zijn interesse voor het IE vak en daarom besloot hij hier een vervolg aan te geven tijdens de afsluitende stage van zijn Master. De stage betrof het uitvoeren van een patent landscape analyse op het gebied van de genetische manipulatie techniek CRISPR-Cas.

Na het afronden van zijn studie ging hij in 2016 aan de slag als Patent Engineer bij AOMB. In 2017 volgde Twan de opleiding ‘Patent Information specialist’ en is sindsdien werkzaam als Patent Information Professional bij AOMB.

Twan houdt ervan technisch-inhoudelijk bezig te zijn. Wat goed van pas komt in zijn rol als Patent information professional is zijn affiniteit met diverse softwaresystemen. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het uitvoeren van diverse onderzoeken in de octrooidatabases.

De volgende onderzoeken behoren daartoe:

Een Octrooieerbaarheidsonderzoek in de  octrooiliteratuur  wordt doorgaans uitgevoerd om te kijken of de uitvinding voldoet aan de voorwaarden voor octrooiverlening, namelijk of de uitvinding nieuw en inventief is. Normaliter vindt deze stap plaats voordat men een octrooi gaat aanvragen. Een dergelijk vooronderzoek wordt met name gedaan voor het nemen van de beslissing om wel of geen octrooi aan te vragen.

Een vrijgave of freedom to operate (FTO) ook wel een risico analyse of ‘Risk assessment’ genoemd verschilt vaneen octrooieerbaarheidsonderzoek, in dat het doel niet het bepalen of een product of proces te octrooieren is, maar om te onderzoeken of er mogelijk inbreuk gemaakt wordt op octrooirechten van derden.

Het doel van een nietigheidsonderzoek is het boven tafel krijgen van nieuwe literatuur welke de nieuwheid en/of inventiviteit van de in het octrooirecht geclaimde uitvinding schaadt. Op basis van de gevonden documenten kunnen argumenten worden geformuleerd die mogelijk leiden tot verval van het octrooirecht of zorgen voor een beperking van de beschermingsomvang van het octrooirecht.

Een Patent Landscaping geeft antwoord op brandende vragen op octrooigebied; Welke technologie is er bekend? Wie zijn daar actief? Met welke rechten? Een octrooilandschap toont vaak onverwachte relaties tussen bedrijven en technologieën met trends binnen een technisch gebied. Zo kunnen niet alleen concurrenten maar ook potentiële samenwerkingspartners en overnamekandidaten worden geïdentificeerd.

Daarnaast houdt Twan zich bezig met octrooibewaking.. Dit is een regelmatige scan naar actuele en relevante octrooirechten. Er wordt in samenwerking met de cliënt een profiel opgesteld van de concurrentie en het technologisch gebied. Op basis van dit profiel wordt er periodiek een rapportage gemaakt.


Werkzaam bij AOMB sinds

Vanaf 2016 werkzaam bij AOMB

Vestigingsplaats

Eindhoven HQ

Expertises en werkgebieden

Biotechnologie, patent searching en patent information

Opleidingen

Patent information specialist (Post-HBO) – GO opleidingen (afgerond 2017), Master Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie – Universiteit van Wageningen (afgerond in 2015) en Bachelor Biotechnologie – Universiteit van Wageningen (afgerond in 2013)

Relevante werkervaring

Voorheen werkzaam als medeweker IP afdeling bij de Universiteit van Wageningen

Nevenactiviteiten

Lid van Werkgemeenschap Octrooiinformatie Nederland (WON)

Blog

 • Vinden van patenten met kunstmatige intelligentie (AI)!
  Het zoeken naar patenten (=octrooien) kan een tijdrovende bezigheid zijn. Het selecteren van de juiste zoektermen en octrooiclassificaties kan al aardig wat tijd kosten en dan heb je nog geen octrooipublicatie bekeken.

  Octrooipublicaties zijn erg gestructureerd, ze delen namelijk dezelfde tekstmatige opbouw en hebben een set conclusies die de kern van uitvinding beschrijven en krijgen allemaal een technische classificatie toegewezen. Daarnaast worden octrooien die dezelfde uitvinding beschrijven vaak gepubliceerd in meerdere talen, zogenaamde octrooifamilies. Met deze ‘menselijke’ vertalingen kunnen neurale netwerken worden getraind voor het vertalen van (octrooi)teksten. Een voorbeeld hiervan is patent translate. Dit is een service van het Europees octrooibureau (EPO) en Google waarmee je met één druk op de knop een machine vertaling kunt genereren. Voor de nieuwheidsvereiste van een octrooi maakt het niet uit waar of in welke taal iets is gepubliceerd. Het maakt allemaal deel uit van ‘de stand van de techniek’ en kan dus niet meer worden geoctrooieerd.

  Naast het vertalen zijn er steeds meer partijen die het zoeken naar octrooien met behulp van kunstmatige intelligentie aanbieden. Zowel als opzichzelfstaande diensten of geïntegreerd in het software pakket van conventionele octrooizoekmachines. Google patents heeft echter een vergelijkbare functionaliteit die gratis beschikbaar is. Input die voor een dergelijke zoekopdracht nodig is, is echter niet een stuk tekst maar een octrooipublicatie.

  De beste werkwijze is om te zoeken op het betreffende onderwerp zoals je zou doen in een normale zoekopdracht in Google.


  Scrol door de lijst met resultaten en klik op de hit die het dichtste in de buurt komt. Op deze pagina kun je vervolgens op het ‘similar’ klikken en de kunstmatige intelligentie het werk laten doen!  Dit resulteert in een nieuwe lijst met resultaten, die naar alle waarschijnlijkheid, relevanter zijn dan de voorgaande set. Door dit een aantal keer te herhalen kun je in relatief korte tijd zonder veel moeite zoeken met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit is een goede start bij het beoordelen of je je uitvinding zou kunnen beschermen met een octrooi.

  Wilt u graag advies over het zoeken naar octrooipublicaties? Neem dan contact met ons op!

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.

 • Kerst gerelateerde uitvindingen, ken jij ze?
  Het is inmiddels vaste prik (dat krijg je met naaldbomen) voor ondergetekende om halverwege december te kijken wat er het afgelopen jaar in de octrooiliteratuur is gepubliceerd aan kerst gerelateerde uitvindingen. Hieronder bespreek ik de uitvindingen die me dit jaar opvielen.

  Compact en gezellig
  De uitvinding op naam van het bedrijf met de tegenstrijdige naam Real Concepts beschrijft een decoratieve inrichting in de vorm van een kerstboom. De kerstboom omvat een holle basis, een opvouwbare stang en een slinger. In uitgeklapte toestand is de slinger bevestigd aan de bovenzijde van de stang en vormt een spiraal richting de basis van de boom. De holle basis heeft als voordeel dat het geheel hierin de rest van het jaar kan worden opgeborgen en je tot kerstochtend hierin je cadeaus kunt verstoppen.


  Een gooi naar de boom
  Laten we eerlijk zijn, in veel gevallen zitten we rond de kerstboom te wachten tot we kunnen gaan beginnen aan het kerstdiner. De uitvinding op naam van Jedlicka Eileen kan er voor zorgen dat de tijd vliegt. De beschreven ‘spel kerstboom’ bestaat uit diverse ‘takken’ verbonden aan een ‘stam’. De takken zijn voorzien van een doel dat registreert of het met de bijgeleverde klevende kerstbal is geraakt. Daarnaast zorgt een interne motor en elektronica ervoor dat de boom wordt gedraaid en dat er een lamp gaat branden op het moment dat een bepaalde score is behaald. De verliezer moet afwassen!


  Lichtgevend én wasbaar
  We willen er met kerst natuurlijk op ons paasbest uit zien, maar als je nog aan die walmende gourmet moet kan dit wel eens voor moeilijke beslissingen zorgen. Toch maar dat oude kloffie aan? Je hoofddeksel is in ieder geval geregeld met de uitvinding op naam van Suzhou Nashengyuan Material Technology. Deze betreft namelijk een eenvoudig uit te wassen kerstmuts voorzien van Ledverlichting. De elektronica is eenvoudig te scheiden van het textiel. Bijkomend voordeel is dat ook wanneer de kamer blauw staat van de rook je nog goed te spotten bent.


  Over mijn (kerstboom)lijk

  Ondanks de eerder beschreven inventieve kerstbomen zullen veel mensen nog een echte kerstboom in huis hebben. Groot nadeel van een echte kerstboom zijn natuurlijk de loslatende naalden. Deze besluiten namelijk op het moment dat jij de boom weer buiten de deur zou willen hebben, ze liever op jouw vloer liggen. Oplossing hiervoor is de uitvinding van de uitvinders Davis, Davis, Sutton en Sutton (net als kerst waarschijnlijk een familie aangelegenheid). Zij hebben namelijk een (lijk)zak uitgevonden waar je de kerstboom in kunt wikkelen voor je hem afvoert. Overigens zou deze zak niet misstaan op het plaats delict van een vermoorde kerstboom.
  Het mag duidelijk zijn: innovatie gerelateerd aan de feestdagen staat niet stil. Mocht je nu zelf een uitvinding hebben en voorlichting willen over hoe dit idee te beschermen is neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.

 • Dag van de ruimtevaart!
  12 april is het de dag van de ruimtevaart. Er zijn weinig vakgebieden waarin zoveel innovatie nodig is als in de ruimtevaart. Veel van deze vindingen komen uiteindelijk in consumentenproducten terecht. Voorbeelden hiervan zijn memory foam, anti-kras coating voor lenzen en roestbestendige coating, om er maar een paar te noemen. Deze komen allemaal uit de koker van NASA of aan deze organisatie gelieerde bedrijven.

  Reden voor ons om naar recente octrooipublicaties te kijken van de grootte ruimtevaartorganisaties NASA en ESA. Met welke van deze uitvindingen krijgen wij uiteindelijk te maken in ons huis-, tuin- en keukenproducten?


  Dat oorlogsvoering verschuift van soldaten op de grond naar onbemande vliegtuigen is iedereen inmiddels wel duidelijk uit de verhalen die we op het nieuws voorbij zien komen. NASA Lijkt zich ook bezig te houden met dit type vliegtuigen, al is de geschiktheid voor oorlogsvoering niet direct duidelijk uit de octrooipublicatie US20190061936. Hierin wordt een vliegtuig met een langwerpige romp beschreven die verticaal op kan stijgen én zowel in verticale positie als horizontale positie kan ‘zweven’. Dit wordt bewerkstelligt door ‘stuwers’ waarvan de werkrichting kan worden geroteerd. In de figuren zijn deze stuwers in de vorm van propellers weergegeven. Door deze oplossing kan het vliegtuig ook op een hellend oppervlak landen. Persoonlijk vind ik landen op een volledig horizontale landingsbaan al spannend genoeg…


  Batterij technologie ontwikkelt zicht razendsnel en energiedichtheid is één van de aspecten die in de ruimtevaart vanzelfsprekend van hoog belang is. De octrooipublicatie US20180350481 beschrijft een thermionische batterij. De batterij bevat een laag radioactief materiaal, een laag elektronen-uitzendend-materiaal en een elektronen-opnemend-materiaal. De twee laatst genoemde lagen zijn fysiek van elkaar gescheiden. Door het radioactief verval wordt warmte genereerd die op zijn buurt zorgt dat een ‘stroom’ gaat lopen tussen het elektron-opnemende- en elektron-afgevende-materiaal. Radioactief materiaal in je mobiele telefoon geeft natuurlijk geen fijn gevoel, daarom wordt dit type batterij vooral toepast in de ruimtevaart. Voorbeelden hiervan zijn robots, rovers en drones.


  NASA houdt zich bezig met meer dan alleen voertuigen en toebehoren. De publicatie US9770405 beschrijft een methode voor het maken van een biocompatibele capsule. Een geperforeerde mal wordt in een suspensie van biocompatibele-vezels geplaatst, vervolgens wordt het medium door de mal gezogen waardoor de vezels (in verweven toestand) zich naar de vorm van de mal vormen. Voorgenoemde wordt nogmaals uitgevoerd om de tweede helft van de capsule te vormen. Fijn, maar wat hebben we hieraan? Belangrijke eigenschap van deze vezels dat ze ‘biocompatibele’ zijn, in andere woorden dat er geen immuunrespons optreed in het lichaam en de capsule verstoot. Voorbeelden van dergelijke vezels zijn carbon-nanotubes. Belangrijk om te weten is dat deze capsule op nano-schaal is en daarom makkelijk in een menselijk lichaam kan worden ingebracht. De capsule kan bijvoorbeeld cellen bevatten die stoffen afgeven die (bijvoorbeeld door een ziekte) niet door ons lichaam kunnen worden gemaakt. Figuur 1 van de octrooipublicatie laat een voorbeeld zien van een capsule die cellen bevat die insuline produceren, voor de behandeling van diabetes. De capsule laat kleine moleculen zoals, glucose, zuurstof en CO2 door zodat de cellen in de capsule levensvatbaar blijven.


  Misschien niet helemaal verrassend, maar de Europese tegenhanger van NASA , de ESA publiceert aanzienlijk minder octrooien, 33 tegen 531 in de afgelopen 5 jaar. En het was daarom een stuk moeilijker om een interessante octrooipublicaties uit te kiezen. Onderstaande vond ik nog wel het vermelden waard.

  De octrooipublicatie EP2919948 beschrijft een controller voor het detecteren van de beweging van één of meerdere vingers. In niet octrooitaal: een hand. De controller heeft de vorm van een vogelbek met een contactplaat voor de duim aan de onderzijde, een contactplaat voor een wijsvinger en een separate plaat voor de overige vingers. Doel van dit type controller is om op afstand een robothand aan te sturen (telerobotica) die de krachten uitoefent die evenredig zijn aan de krachten die op de controller door de hand van een gebruiker worden uitgeoefend. Erg handig als de robot fragiele onderdelen moet inbouwen in je gestrande ruimteschip.


  Mocht je nu zelf een buitenaardse goede uitvinding hebben en voorlichting willen over hoe dit idee te beschermen is neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten!Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.

 • Kerstboom innovatie in 2018!
  Kerstbomen worden al eeuwen lang binnenshuis gehaald, de eerste ‘publicatie’ die een kerstboom beschrijft is een Frankische tekst uit de 13e eeuw (volgens wikipedia). Nu zou je zeggen dat we inmiddels wel uit-geïnnoveerd zouden zijn met die kerstboom. Het tegenovergestelde lijkt waar te zijn als je de octrooipublicaties van het afgelopen jaar bekijkt. Hieronder bespreek ik een aantal van deze opvallende uitvindingen.

  Zware decoratie
  De uitvinding op naam van de Amerikaan Michael Thompson betreft een bevestigingssysteem voor kerstboomversieringen. Het systeem omvat een arm, een oppervlak voor het ontvangen van een versiersel en een klem voor het vastmaken van de arm aan de stam van de kerstboom. Door gebruik te maken van deze uitvinding kan het doorzakken van de takken van de kerstboom worden voorkomen en kunnen er grotere en zwaardere versiersels worden opgehangen. Het bevestigingssysteem is bij voorkeur gemaakt van een doorzichtig materiaal, zodat het niet te veel opvalt en kan naast versiering ook cadeautjes dragen.

  Dynamische ornamenten
  Voor de Amerikaanse uitvinder James Berry is de conventionele kerstboom maar een saaie bedoeling, zijn uitvinding geeft een draai aan het simpelweg ophangen van een kerstbal. Zijn systeem omvat een meervoud aan ringen die aan de kerstboom zijn verbonden. Aan deze ringen kunnen versieringen worden bevestigd middels ‘rotatie-eenheden’. Een rotatie-eenheid bestaat uit een buigbaar materiaal dat om de ring kan worden gebogen ter bevestiging, een elektrische-versiering-rotator (motor) met een boven- en een onderkant. De bovenkant wordt bevestigd aan het buigbare materiaal en de onderkant aan de kerstversiering. Bij inschakeling van de motor gaan de kerstversieringen draaien.  Kom van dat dak af…
  De octrooiaanvraag van het bedrijf met de interessante naam ‘Trendsformers’, beschrijft een inrichting voor het verticaal monteren van een kerstboom op het dak van een auto. Het gaat hier niet over het vervoeren van de boom die je in je huis gaat zetten, maar om decoratie voor je auto. De inrichting bestaat onder meer uit twee stangen gemonteerd in de lengterichting van de auto verbonden met een dwarsbalk. Aan de onderzijde van dit frame zijn zuignappen bevestigd die op het dak van de auto rusten. De dwarsbalk is verder voorzien van een U-vormig kanaal waarin de kerstboom middels een schroef kan worden bevestigd en vastgezet. Het geheel kan worden plat geklapt zodat je wel je garage binnen kan rijden.  Mobiele boom
  Kerstbomen kunnen nogal zwaar en log zijn, zeker als ze hun kluit hebben mogen meenemen. Het uitvinders duo John en Ursula Lampsa hebben wat bedacht om het verplaatsen van kerstbomen wat makkelijker te maken. Hun uitvinding kan het beste worden omschreven als een schaal voorzien van een afneembaar handvat. Door de gladde onderkant van de schaal kan het geheel makkelijk worden verschoven. Op deze manier kun je de boom in het midden van de ruimte decoreren en vervolgens in de gewenste hoek schuiven.  Kerst op het boorplatform?
  In de octrooipublicatie van OneSubsea IP komt de term “christmas tree” voor, maar niet in de lijn van deze blog. De publicatie beschrijft een platform voor op de zeebodem en is voorzien van één of meerdere ‘kerstbomen’. Een kerstboom is in dit geval een serie van kleppen, spoelen en fittingen die worden gebruikt om in een oliebron de stroom in pijpleidingen te reguleren. De toepassingen voor een kerstboom zijn dus veel breder dan je denkt.
  Het mag duidelijk zijn dat innovatie gerelateerd aan de feestdagen niet stil staat. Mocht dit artikel je hebben geïnspireerd om je eigen kerst must-have uit te gaan vinden, maak dan zeker gebruik van ons gratis Handboek Patenten. Wil je voorlichting over hoe dit idee te beschermen aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze experts. Zij helpen je graag verder!

  Voor nu wens ik iedereen – ook namens mijn collega’s een spraakmakende kerst en een innovatief 2019!

 • Enge Uitvindingen!
  In Nederland neemt het aantal mensen dat Halloween viert jaar op jaar toe. Niet iedereen is daar overigens blij mee, maar dat even terzijde. Bij het Halloweenfeest horen versieringen zoals de uitgeholde pompoenen en natuurlijk de kostuums. Ook op dit gebied wordt geïnnoveerd en dat gaat natuurlijk gepaard met het indienen van octrooien (=patent). Hieronder bespreek ik een aantal opmerkelijke publicaties.

  Opblaasbaar insect

  Insecten zijn eng, zeker als ze buitenproportioneel groot zijn, menig horror film is hier op gebaseerd. Maar wat als je Halloween als insect door wil brengen? Alleen zes poten is dan niet genoeg. De uitvinding van Alan Brown geeft je kostuum wat extra realisme. Het octrooi beschrijft een opblaasbare insectenmond, bestaande uit een buisvormig deel dat je in je mond plaatst met daaraan twee armen, die de kaken van een insect nabootsen. In niet-opgeblazen toestand zijn de uiteindes van deze twee armen naar elkaar toe gericht, door te blazen gaan de armen zich bewegen.


  Kostuums voor je huisdier?

  Heb je dat nou ook altijd? Sta je je vol enthousiasme in je kostuum te hijsen om naar dat Halloweenfeestje te gaan, kijkt je hond je super jaloers aan. Dat is met de uitvinding van Yiwu Party Clothes verleden tijd; de Chinese octrooiaanvraag beschrijft een huisdierkostuum in de vorm van een spin. Het kostuum is voorzien van acht poten, de eerste en de derde poot en de vierde en de tweede poot aan elke zijde zijn aan elkaar verbonden, waardoor er een loopbeweging wordt nagebootst als je hond in beweging is.


  Levensgrote portier

  Als je het liefst zo weinig mogelijk mensen aan je deur wil hebben komt de uitvinding van Darren Massaro wellicht van pas. Deze pop is voorzien van een bewegings-sensor, bij activering van deze sensor wordt er een klep geopend met als gevolg dat de vloeistof die opgeslagen is in zijn/haar hoofd via een aantal openingen bij de tong naar buiten komt. Bij activering van de sensor kunnen daarnaast ook een aantal voorgeprogrammeerde geluiden worden afgespeeld, zo luidt “message 1” uit het octrooi: “(A woman screaming with a man laughing in the background); "THIS IS WHAT YOU GET WHEN YOU STAND IN FRONT OF THE REGURGITATOR, AAAAAAAAAA" (throw up noises at the end)”.  Kom maar, spinnen!

  Spinnen zijn je beste vrienden, ze eten graag vervelende insecten die je de hele zomer dwars hebben gezeten. Om aan te geven dat spinnen bij jouw thuis welkom zijn kun je het beste maar je huis decoreren met spinnenwebben (ook leuk voor Halloween). Nu is dat een hele klus, maar met spinnenwebmaker van uitvinder Matthew Mangelsen gaat dit heel snel. De spinnenwebmaker is een aangepast hete-lijmpistool, die naast een opening voor de lijm voorzien is van een kanaal waar lucht onder druk doorheen geblazen kan worden. Volgens het octrooi kan de lijm op deze manier tot wel twee meter ver worden geblazen.


  Deelbare decoratie

  Wat is er nou leuker dan een vleermuis achter je raam?Een vleermuis dóór je raam natuurlijk. Het octrooi op naam van Daniel Cho beschrijft deelbare decoratie, zoals een vleermuis, waarvan je een deel aan de binnenkant van een raam bevestigd en het andere deel aan de buitenkant. Hierdoor ontstaat de illusie dat het object zich door het oppervlak uitstrekt. De delen zijn voorzien van zuignappen waardoor deze makkelijk aan weerszijde van het raam kunnen worden bevestigd.


  Mocht je nu zelf een griezelige uitvinding hebben en voorlichting willen over hoe dit idee te beschermen is neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.
 • Coole patenten!
  We klagen er graag over, de warmte, nu hebben we daar misschien ook wel rede toe want we hebben immers de warmste mei sinds we zijn begonnen met meten in 1706 al achter de rug. Uitvinders zitten zelfs met de warm weer niet stil en hebben een aantal opmerkelijke manieren gevonden om verkoeling te zoeken. Hieronder bespreek ik een aantal coole patentpublicaties!

  Uitvinding 1: koude oogballen? Ja graag!

  De uitvinding van de Koreaan Yong-Heum Lee (WO2014133224) is geschikt voor het koelen van een nogal specifiek lichaamsdeel, je raadt het al, je ogen natuurlijk. De primaire toepassing is voor verlichting na oogoperaties en bij vermoeide ogen, maar met deze temperaturen zou ik een paar koude oogballen niet af slaan. De uitvinding heeft de vorm van een duikbril waarbij radiatoren warmte afvoeren van de oogballen. Verder detail is lastig te vergaren uit de machine vertaling, maar één ding staat vast met zo’n bril op zie je er in ieder geval cool uit.


  Uitvinding 2: geventileerde bureaustoel

  De werknemers met de meeste rede om hun beklag te doen over de warmte, zijn natuurlijk de mensen die binnen in de schaduw, op een bureaustoel hun werk moeten doen. Het bedrijf BBREEZER komt hen te gemoet, namelijk een geventileerde bureau stoel (US2013328359). Het systeem bestaat uit een ventilator met een stroomtoevoer, bijvoorbeeld in de vorm van een batterij, en een schakelaar om het geheel aan te sturen. De luchtstroom wordt gericht op de zitting en dient de lichaamswarmte te verdrijven en te zorgen voor een gekoeld achterwerk. Dat zit vast lekker!

  Uitvinding 3: een koel motor ritje!
  Vanuit kantoor, op weg naar huis kun je in de auto lekker de airco aanzetten, maar mocht je vervoermiddel een motor zijn dan is dit toch een stuk lastiger. De Amerikaanse uitvinder Paul Colins heeft hier wat op bedacht, namelijk een persoonlijk koelsysteem voor op de motor (US2010032132). Het systeem omvat een opslagtank voorzien een vloeistof, een pomp en een netwerk van slangen die zorgen voor de warmtuitwisseling. De slangen zitten vast aan de helm en rusten op het hoofd en in de nek van de bestuurder. Erg cool dat motorrijden…  Uitvinding 4: verfrissend hoofddeksel
  Een pet of ander hoofddeksel wordt sterk aangeraden als je lange tijd in de zon doorbrengt om schadelijke straling te blokkeren. Voor het verlagen van de gevoelstemperatuur heeft de Amerikaanse uitvinder Norris Bell (US6427467) een extra functie toegevoegd aan het hoofddeksel. De pet bevat namelijk een waterreservoir, een (hand)pomp en sproeikoppen. De pomp is opgenomen in de klep van van de pet en door er in te knijpen wordt lucht het reservoir ingeperst, met als gevolg dat water uit de sproeikoppen komt.  Mocht je nu zelf een verfrissende uitvinding hebben en je wil voorlichting over hoe dit idee te beschermen neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.
 • Paaseieren versieren doe je met deze bijzondere uitvindingen!
  Pasen staat weer voor de deur en hierbij hoort natuurlijk het traditionele versieren van de eieren, nu zou je denken dat dit een low-tech aangelegenheid zou zijn, maar daar denken een aantal octrooiaanvragers anders over..

  Uitvinding 1: voor wie geen kleurrijke handen wil hebben

  De uitvinder Paul Wong, heeft een ei-dipper verzonnen, Het betreft een handvat en een ei-houder die draaibaar verbonden is met het genoemde handvat. Het ei dient in de houder te worden geplaats en vervolgens (deels) worden onder gedoopt in een decoratieve kleurstof. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je handen net zo kleurrijk worden als je eieren.


  Uitvinding 2: de papieren eierzak !

  Nog een methode om je handen schoon te houden tijdens het decoreren komt van het bedrijf met de toepasselijke naam Easter Unlimted. Deze publicatie beschrijft middelen voor het decoreren van een ei, omvattende een papieren zak waarvan de binnenzijde is gecoat met een wateroplosbare kleurstof. Door het ei in de zak te plaatsen en te schudden (niet te hard natuurlijk), wordt de kleurstof aan het ei overgebracht.
  Uitvinding 3: je eigen kleurdoek

  “Tie-dying” van T-Shirts had ik wel eens van gehoord, het in knopen draaien van textiel om dit vervolgens in een kleurbad te laten weken. Hierdoor ontstaan patronen die vooral in de jaren 60 populair waren. Het patent(=octrooi) van Merck Sharp & Dohme beschrijft een methode voor het “tie-dyen” van eieren. Het product omvat een oppervlak met twee aan elkaar gespiegelde uitsparingen, waarin een ei geplaatst kan worden. Het oppervlak heeft een vouwlijn over het midden waardoor de genoemde uitsparing een ‘ei-vormige’ holte vormen. Een stuk doek dient op het oppervlak te worden geplaatst alvorens het ei er op te leggen. In gesloten stand kunnen middels een mes openingen, in de vorm van patronen, in het oppervlak worden gemaakt, waardoor deels het doek kan worden getrokken. Het doek wordt vervolgens doordrenkt met een kleurstof, waardoor (in ieder geval in theorie) patronen op het ei kunnen worden aangebracht.  Uitvinding 4: verkleed partei?

  Mocht je creatie iets minder mooi uitgevallen zijn dan je in gedachte had, dan kun je dat wellicht nog verbloemen met de uitvinding van Mark Spindell. De vinding betreft een ei-houder met het kenmerk dat het ei kan worden aangekleed als een karakter. In de figuren van het patent zijn onder andere eieren uitgedost als cowboy, chef en Viking weergegeven. Voor ieder wat wils dus.  Mocht je nu zelf het volgende ei van Columbus bedacht hebben bedacht en je wil voorlichting over hoe dit idee te beschermen neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Vrolijk pasen gewenst!


  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.

 • Op deze bijzondere kerstuitvindingen werd dit jaar patent aangevraagd
  In de periode van tradities hoop ik ook een traditie voort te zetten, namelijk het bespreken van de nieuwe kerst gerelateerde patentaanvragen van het afgelopen jaar. Vorig jaar besprak ik, onder andere, een piek met speaker en een omkeerbare kerstboom. Ook dit jaar ben ik de patenten ingedoken om jullie opnieuw te kunnen voorzien van mijn persoonlijke top 5 meest bijzondere (patent publicaties) kerstuitvindingen van het afgelopen jaar.

  Uitvinding 1: voor wie zijn kerstboom wil kunnen opslaan
  Deze uitvinding van de Amerikaan Jared Hendricks beschrijft een opslagcontainer voor een decoratieve boom. Deze container is voorzien van een handvat en één of meerdere wielen. Wellicht is deze uitvinding voortgekomen uit een typisch Amerikaans probleem, want persoonlijk kan ik me de behoefte hieraan niet makkelijk voorstellen. Praktische voorbeelden van gebruik van de container zijn in de publicatie ook schaars.
  Uitvinding 2: houd hem vochtig!
  Mocht je voor een echte boom gaan, dan komt de uitvinding van James Edwards wellicht van pas. Deze vinding betreft een membraan dat dient te worden aangebracht op het oppervlak waarlangs de boom is afgezaagd. Het membraan dient snel na het zagen te worden aangebracht en bevochtigt het oppervlak. Hierdoor blijven de vaten open, waardoor de boom water kan blijven opnemen. Het resultaat is een veerkrachtige boom die zijn naalden langer vasthoudt.
  Uitvinding 3: nooit meer cadeaus inpakken
  De uitvinding op naam van het bedrijf met de toepasselijke naam ‘Giftya’ beschrijft een methode voor het uitwisselen van cadeaus via één of meerdere sociale media platformen. De vinding beschrijft een systeem waarin onder andere het vormen verschillende groepen, financiële informatie en ‘life-events’ zijn opgenomen. Hierdoor kunnen cadeaus geheel of deels geautomatiseerd worden verzonden. Deze methode bespaart je een hoop tijd en moeite, maar of het de dezelfde sfeer geeft als het gezamenlijk uitwisselen van “echte” cadeaus is de vraag.

  Uitvinding 4: Sinter-kerst-en-nieuw-loween?
  Ik ben wel bekend met het gecombineerd vieren van sinterklaas, kerst en oud en nieuw, vooral door de reclames van een niet nader te noemen telecom aanbieder, maar de Japanse uitvinder Hiroshi Takasaki lijkt hier Halloween ook aan toe te willen voegen. Kostenbesparing lijkt zijn grootste drijfveer. Door de kerstboom al eind oktober te zetten en deze te draperen met een mantel en een pompoen, voorzien van een tovenaarsmuts, kan deze prima als Halloweendecoratie dienen. Ook de mantel van Sinterklaas en zijn mijter lijken hiervoor uitermate geschikt.
  Uitvinding 5: de lucht klaren
  Gourmetten en steengrillen behoren tot de meest traditionele kerstdiner activiteiten. Dat de kamer daarna geheel blauw staat is een bekend gevolg. De Chinese uitvinder Xu Jinghui heeft een decoratieve én functionele uitvinding gedaan die hier wellicht bij kan helpen. De publicatie beschrijft een kerstboom met luchtzuiverende eigenschappen. De kerstboom is voorzien van zakjes gevuld met actieve kool. Daarnaast is de voet van de boom voorzien van een lucht in- en uitlaat met daartussen een HEPA-filter. Of de boom de blauwe lucht volledig weg kan toveren weet ik niet, maar nieuwsgierig ben ik wel!
  Het mag duidelijk zijn: innovatie gerelateerd aan de feestdagen staat niet stil. Mocht dit artikel je hebben geïnspireerd om je eigen kerst must-have uit te gaan vinden, maak dan zeker gebruik van ons gratis Handboek Patenten. Heb jij het gouden ei al uitgevonden? Aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze patent-experts. Zij helpen je graag verder.

  Voor nu wens ik iedereen – ook namens mijn collega’s bij AOMB Intellectual Property – een spraakmakende kerst en een innovatief nieuw jaar!
 • Werkt uw concurrent aan dezelfde (product)innovaties als u?

  Als innovatieve ondernemer steekt u vaak maandenlang tijd en energie in de ontwikkeling van nieuwe (product)innovaties. U wilt immers blijven vernieuwen. Maar ook uw concurrenten zitten niet stil. Waarschijnlijk wenst u vaak dat u even vlieg zou kunnen zijn bij uw concurrent om in te kunnen schatten of hij momenteel aan dezelfde innovaties werkt, en zo ja, in welk stadium. Het laatste dat u immers wilt is dat uw inspanningen voor niets blijken wanneer uw concurrent, eerder dan u, met een vergelijkbare innovatie de markt op treedt. Maar hoe komt u daar achter?

  Het antwoord ligt in de octrooiliteratuur.

  Dagelijks worden er wereldwijd nieuwe octrooiaanvragen gepubliceerd voor nieuwe innovaties. Zo ook die van uw concurrenten. Dit jaar alleen al waren dit er tot nu toe ruim 2.000.000 (FamPat database, 31-10-2017). Nu is het natuurlijk onbegonnen werk om van al deze aanvragen op de hoogte te blijven. Met een octrooibewaking kunt u op basis van door u gekozen zoektermen, periodiek worden geïnformeerd van nieuwe; voor u relevante octrooipublicaties. Dit profiel kan bestaan uit zoektermen (bijv. Phone case), octrooiclassificaties (bijv. A45C2011/002) en namen van concurrenten (bijv. Hoesjes Maker BV). Welke informatie kan octrooibewaking u concreet bieden?

  1) Nieuwe concurrenten ontdekken

  Als men een gemiddelde Nederlandse bedrijfseigenaar naar zijn of haar naaste concurrenten vraagt is de kans groot dat deze ook in Nederland gevestigd zijn. Nu is het voor een buitenlands bedrijf natuurlijk ook mogelijk om in Nederland octrooirecht te verkrijgen. Heeft u ook deze concurrenten op uw radar? Het duurt wellicht even voordat deze bedrijven via conventionele wijze op uw radar verschijnen. Een octrooibewaking kan helpen bij het identificeren van dergelijk bedrijven en op deze wijze een beter inzicht in de markt geven.

  2) Licenties

  Als u zelf in het bezit bent van octrooirechten is dit ook een goede manier om bedrijven te ontdekken die vergelijkbare technieken gebruiken of producten maken. Wellicht maken ze inbreuk op uw octrooiportefeuille. Door deze bedrijven te benaderen voor licentie overeenkomsten kan het rendement van uw octrooiportefeuille worden verhoogd.

  3) Inspiratie

  Een octrooiaanvraag moet per definitie de vinding nawerkbaar omschrijven. Dat wil zeggen dat op basis van de beschrijving en eventuele vakkennis de vinding gereproduceerd moet kunnen worden. Een octrooi (= patent) bevat dus veel technische informatie, die ook ter inspiratie kunnen dienen voor uw eigen ontwikkeling. Wel moet u natuurlijk voorzichtig zijn in het overnemen van elementen van de vinding, omdat u dan wellicht inbreuk maakt. Meer hierover in het volgende punt.

  4) Voorkom inbreuk

  Het inbreuk maken op een octrooi kan een kostbare affaire zijn. Niet alleen vanwege de juridische gevolgen, maar ook vanwege het moeten aanpassen van uw product in een laat stadium, of, als dit niet mogelijk is, het betalen van een licentie vergoeding aan de octrooihouder. Wanneer u op de hoogte bent van een octrooiaanvraag (nog niet verleend) is er in het Europese octrooisysteem de mogelijkheid om zogenaamde ‘third party observations’ in te dienen. Hierin laat u het Europees octrooibureau en de octrooiaanvrager vriendelijk weten dat u publicaties heeft gevonden die de nieuwheid of inventiviteit van de octrooiaanvraag schaden. De Examiner heeft de optie deze publicaties in acht nemen en kan de octrooiaanvrager verzoeken om hier op te reageren, met het mogelijk gevolg dat de beschermingsomvang moet worden aangepast en uw product geen inbreuk meer maakt. Mocht de aanvraag worden verleend dan is er nog de mogelijkheid om tot 9 maanden na verlening de zogenaamde oppositie procedure te starten. Voorwaarde voor dit alles is natuurlijk wel dat u van het bestaan van het octrooi afweet…

  Kortom…

  De voor handen octrooiliteratuur biedt een schat aan informatie voor uw onderneming, mits u deze er op de juiste manier weet uit te halen. Een Octrooibewaking is één van de manieren om doelgericht relevante informatie uit de databases te filteren. Wilt u meer informatie over Octrooibewaking? Lees dan onze pdf Octrooibewaking of neem contact met mij op.