Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Ernest Baeten

  European patent attorney | Partner

  Expertises en werkgebieden

  Mechanica, energietechniek, machinebouw, automotive, verpakkingstechnologie, medische technologie, procesvoering

  Vestigingsplaats

  Arnhem

  Werkzaam bij AOMB sinds

  2002

  "Octrooibescherming is voor mij een middel en geen doel op zich"

  Voor Ernest als Europees octrooigemachtigde (werktuigbouwkunde) bij AOMB startte, deed hij werkervaring op als marketingcoördinator en MT-lid. “Mijn werkelijke achtergrond is technische bedrijfskunde. Wat mij daarin anders maakt dan veel andere octrooigemachtigden is dat ik meer dan de meeste collega’s geïnteresseerd ben in het bedrijf en het verdienmodel achter de uitvinding. Het commerciële aspect gaat voor mij boven het technische. In feite koop je een monopolie en dat is puur commercieel. Natuurlijk heb je daar de techniek van de uitvinding voor nodig. Maar octrooibescherming is daarom voor mij eerder een middel dan een doel op zich. En met dat in het achterhoofd, adviseer ik de bedrijven waar ik kom.”

  Samenwerking
  Samen met collega René Raggers is Ernest verantwoordelijk voor de contacten met Noord-Amerikaanse zakenrelaties. “Ik probeer de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese octrooipraktijk te begrijpen en zo collega’s aan de overkant van de oceaan te adviseren. Naar de letter lijkt de Europese octrooiwetgeving veel meer op de Amerikaanse dan in de interpretatie en uitvoering ervan. Daarnaast vertegenwoordig ik AOMB binnen AIPEX, de alliantie van Europese IP-kantoren. Ik steek veel tijd in het opbouwen van langdurige relaties, waardoor  de samenwerking met vergelijkbare kantoren in Europa, maar zeker ook in Noord-Amerika, efficiënt verloopt.”

  Buiten de lijntjes
  Ernest is direct in zijn communicatie. “Wanneer het Europees Octrooibureau ons een lijst met bezwaren stuurt die weggenomen moeten worden voor het octrooi verleend kan worden, dan willen Amerikaanse octrooibureaus soms dat het volgens de Amerikaanse  manier wordt opgelost. Als ik denk dat die instructies niet oplossend zijn, dan volg ik niet de agent, maar koppel ik het terug met mijn eigen ideeën. In die eigen ideeën zie je mijn creativiteit terug. Ik kleur graag " en dat komt bijvoorbeeld ook terug in de argumenten die ik in rechtszaken aanvoer. Laat mijn collega’s maar kijken hoe de lijntjes om mijn inkleuring kunnen worden getrokken.”

  Creatief
  In zijn privéleven komt het creatieve brein ook goed van pas. “Ik gebruik zelden weegschalen of maatbekers, maar kook liever op gevoel. Vraag me daarom ook niet om twee keer exact hetzelfde te maken. Als ik iets bijzonders wil maken, dan zoek ik er verschillende recepten bij en maak ik mijn eigen versie. Eigenlijk ligt dat in lijn met mijn werk als octrooigemachtigde”, knipoogt Ernest. 


  Verder vult Ernest zijn vrije tijd met sport. Hij hockeyde lange tijd en is tegenwoordig geregeld op de golfbaan te vinden. Ook liep hij een aantal marathons. 

  Opleidingen

  Technische Bedrijfskunde

  Technische Universiteit Eindhoven 1988

  Relevante werkervaring

  Marketing coördinator Enginering Plastics

  DSM Kunststoffen

  Logistiek Manager

  International Paper

  Nevenactiviteiten

  Nederlandse Orde van Octrooigemachtigden

  Lid

  EPI, AIPLA

  Lid

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief