Business Unit Corporate

Twan Uijttewaal

Naam:Twan Uijttewaal

Functie:Patent engineer

Afdeling:Unit Corporate

Tel:+31 (0)40 243 37 15

Mail:T.Uijttewaal@aomb.nl


Kwam voor zijn afstudeerproject van zijn studie Biotechnologie terecht op de octrooiafdeling van de Universiteit van Wageningen. Daar hield Twan Uijttewaal zich bezig met IP Landscaping en werd zijn interesse voor intellectueel eigendom gewekt.
In 2016 ging hij als Patent Engineer aan de slag bij AOMB.

Als Patent Engineer biedt Twan de octrooigemachtigden inhoudelijke ondersteuning door het uitvoeren van octrooirecherches, literatuurstudies, studies naar de stand van de techniek en octrooibewakingen. Dit doet hij nauwkeurig en gestructureerd.

Twan houdt ervan technisch-inhoudelijk bezig te zijn en bijt zich graag vast in zijn projecten. Zijn motto is 'als je iets doet, doe je het goed'. Hij vindt het belangrijk om het uiterste te halen uit zijn projecten, zodat de octrooigemachtigde tot een solide advies kan komen voor een cliënt. Wat goed van pas komt in zijn rol als Patent Engineer is zijn affiniteit met diverse softwaresystemen.

Humor vindt Twan erg belangrijk. Voor een goede grap is hij altijd te vinden. Grote passies (nog) heeft hij niet, maar wel grote hobby's als wielrennen, films en series kijken en gamen.


Werkzaam bij AOMB sinds

Vanaf 2016 werkzaam bij AOMB

Vestigingsplaats

Eindhoven HQ

Expertises en werkgebieden

Biotechnologie; patent searching; patent information

Opleidingen

Patent information specialist (Post-HBO) – GO opleidingen (afgerond 2017)
Master in Moleculaire en Cellulaire Biotechnologie – Universiteit van Wageningen (afgerond in 2015)
Bachelor in Biotechnologie – Universiteit van Wageningen (afgerond in 2013)

Relevante werkervaring

Medeweker IP afdeling – Universiteit van Wageningen

Nevenactiviteiten

Lid van Werkgemeenschap Octrooiinformatie Nederland (WON)

Blog

 • Enge Uitvindingen!
  In Nederland neemt het aantal mensen dat Halloween viert jaar op jaar toe. Niet iedereen is daar overigens blij mee, maar dat even terzijde. Bij het Halloweenfeest horen versieringen zoals de uitgeholde pompoenen en natuurlijk de kostuums. Ook op dit gebied wordt geïnnoveerd en dat gaat natuurlijk gepaard met het indienen van octrooien (=patent). Hieronder bespreek ik een aantal opmerkelijke publicaties.

  Opblaasbaar insect

  Insecten zijn eng, zeker als ze buitenproportioneel groot zijn, menig horror film is hier op gebaseerd. Maar wat als je Halloween als insect door wil brengen? Alleen zes poten is dan niet genoeg. De uitvinding van Alan Brown geeft je kostuum wat extra realisme. Het octrooi beschrijft een opblaasbare insectenmond, bestaande uit een buisvormig deel dat je in je mond plaatst met daaraan twee armen, die de kaken van een insect nabootsen. In niet-opgeblazen toestand zijn de uiteindes van deze twee armen naar elkaar toe gericht, door te blazen gaan de armen zich bewegen.


  Kostuums voor je huisdier?

  Heb je dat nou ook altijd? Sta je je vol enthousiasme in je kostuum te hijsen om naar dat Halloweenfeestje te gaan, kijkt je hond je super jaloers aan. Dat is met de uitvinding van Yiwu Party Clothes verleden tijd; de Chinese octrooiaanvraag beschrijft een huisdierkostuum in de vorm van een spin. Het kostuum is voorzien van acht poten, de eerste en de derde poot en de vierde en de tweede poot aan elke zijde zijn aan elkaar verbonden, waardoor er een loopbeweging wordt nagebootst als je hond in beweging is.


  Levensgrote portier

  Als je het liefst zo weinig mogelijk mensen aan je deur wil hebben komt de uitvinding van Darren Massaro wellicht van pas. Deze pop is voorzien van een bewegings-sensor, bij activering van deze sensor wordt er een klep geopend met als gevolg dat de vloeistof die opgeslagen is in zijn/haar hoofd via een aantal openingen bij de tong naar buiten komt. Bij activering van de sensor kunnen daarnaast ook een aantal voorgeprogrammeerde geluiden worden afgespeeld, zo luidt “message 1” uit het octrooi: “(A woman screaming with a man laughing in the background); "THIS IS WHAT YOU GET WHEN YOU STAND IN FRONT OF THE REGURGITATOR, AAAAAAAAAA" (throw up noises at the end)”.  Kom maar, spinnen!

  Spinnen zijn je beste vrienden, ze eten graag vervelende insecten die je de hele zomer dwars hebben gezeten. Om aan te geven dat spinnen bij jouw thuis welkom zijn kun je het beste maar je huis decoreren met spinnenwebben (ook leuk voor Halloween). Nu is dat een hele klus, maar met spinnenwebmaker van uitvinder Matthew Mangelsen gaat dit heel snel. De spinnenwebmaker is een aangepast hete-lijmpistool, die naast een opening voor de lijm voorzien is van een kanaal waar lucht onder druk doorheen geblazen kan worden. Volgens het octrooi kan de lijm op deze manier tot wel twee meter ver worden geblazen.


  Deelbare decoratie

  Wat is er nou leuker dan een vleermuis achter je raam?Een vleermuis dóór je raam natuurlijk. Het octrooi op naam van Daniel Cho beschrijft deelbare decoratie, zoals een vleermuis, waarvan je een deel aan de binnenkant van een raam bevestigd en het andere deel aan de buitenkant. Hierdoor ontstaat de illusie dat het object zich door het oppervlak uitstrekt. De delen zijn voorzien van zuignappen waardoor deze makkelijk aan weerszijde van het raam kunnen worden bevestigd.


  Mocht je nu zelf een griezelige uitvinding hebben en voorlichting willen over hoe dit idee te beschermen is neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.
 • Coole patenten!
  We klagen er graag over, de warmte, nu hebben we daar misschien ook wel rede toe want we hebben immers de warmste mei sinds we zijn begonnen met meten in 1706 al achter de rug. Uitvinders zitten zelfs met de warm weer niet stil en hebben een aantal opmerkelijke manieren gevonden om verkoeling te zoeken. Hieronder bespreek ik een aantal coole patentpublicaties!

  Uitvinding 1: koude oogballen? Ja graag!

  De uitvinding van de Koreaan Yong-Heum Lee (WO2014133224) is geschikt voor het koelen van een nogal specifiek lichaamsdeel, je raadt het al, je ogen natuurlijk. De primaire toepassing is voor verlichting na oogoperaties en bij vermoeide ogen, maar met deze temperaturen zou ik een paar koude oogballen niet af slaan. De uitvinding heeft de vorm van een duikbril waarbij radiatoren warmte afvoeren van de oogballen. Verder detail is lastig te vergaren uit de machine vertaling, maar één ding staat vast met zo’n bril op zie je er in ieder geval cool uit.


  Uitvinding 2: geventileerde bureaustoel

  De werknemers met de meeste rede om hun beklag te doen over de warmte, zijn natuurlijk de mensen die binnen in de schaduw, op een bureaustoel hun werk moeten doen. Het bedrijf BBREEZER komt hen te gemoet, namelijk een geventileerde bureau stoel (US2013328359). Het systeem bestaat uit een ventilator met een stroomtoevoer, bijvoorbeeld in de vorm van een batterij, en een schakelaar om het geheel aan te sturen. De luchtstroom wordt gericht op de zitting en dient de lichaamswarmte te verdrijven en te zorgen voor een gekoeld achterwerk. Dat zit vast lekker!

  Uitvinding 3: een koel motor ritje!
  Vanuit kantoor, op weg naar huis kun je in de auto lekker de airco aanzetten, maar mocht je vervoermiddel een motor zijn dan is dit toch een stuk lastiger. De Amerikaanse uitvinder Paul Colins heeft hier wat op bedacht, namelijk een persoonlijk koelsysteem voor op de motor (US2010032132). Het systeem omvat een opslagtank voorzien een vloeistof, een pomp en een netwerk van slangen die zorgen voor de warmtuitwisseling. De slangen zitten vast aan de helm en rusten op het hoofd en in de nek van de bestuurder. Erg cool dat motorrijden…  Uitvinding 4: verfrissend hoofddeksel
  Een pet of ander hoofddeksel wordt sterk aangeraden als je lange tijd in de zon doorbrengt om schadelijke straling te blokkeren. Voor het verlagen van de gevoelstemperatuur heeft de Amerikaanse uitvinder Norris Bell (US6427467) een extra functie toegevoegd aan het hoofddeksel. De pet bevat namelijk een waterreservoir, een (hand)pomp en sproeikoppen. De pomp is opgenomen in de klep van van de pet en door er in te knijpen wordt lucht het reservoir ingeperst, met als gevolg dat water uit de sproeikoppen komt.  Mocht je nu zelf een verfrissende uitvinding hebben en je wil voorlichting over hoe dit idee te beschermen neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.
 • Paaseieren versieren doe je met deze bijzondere uitvindingen!
  Pasen staat weer voor de deur en hierbij hoort natuurlijk het traditionele versieren van de eieren, nu zou je denken dat dit een low-tech aangelegenheid zou zijn, maar daar denken een aantal octrooiaanvragers anders over..

  Uitvinding 1: voor wie geen kleurrijke handen wil hebben

  De uitvinder Paul Wong, heeft een ei-dipper verzonnen, Het betreft een handvat en een ei-houder die draaibaar verbonden is met het genoemde handvat. Het ei dient in de houder te worden geplaats en vervolgens (deels) worden onder gedoopt in een decoratieve kleurstof. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je handen net zo kleurrijk worden als je eieren.


  Uitvinding 2: de papieren eierzak !

  Nog een methode om je handen schoon te houden tijdens het decoreren komt van het bedrijf met de toepasselijke naam Easter Unlimted. Deze publicatie beschrijft middelen voor het decoreren van een ei, omvattende een papieren zak waarvan de binnenzijde is gecoat met een wateroplosbare kleurstof. Door het ei in de zak te plaatsen en te schudden (niet te hard natuurlijk), wordt de kleurstof aan het ei overgebracht.
  Uitvinding 3: je eigen kleurdoek

  “Tie-dying” van T-Shirts had ik wel eens van gehoord, het in knopen draaien van textiel om dit vervolgens in een kleurbad te laten weken. Hierdoor ontstaan patronen die vooral in de jaren 60 populair waren. Het patent(=octrooi) van Merck Sharp & Dohme beschrijft een methode voor het “tie-dyen” van eieren. Het product omvat een oppervlak met twee aan elkaar gespiegelde uitsparingen, waarin een ei geplaatst kan worden. Het oppervlak heeft een vouwlijn over het midden waardoor de genoemde uitsparing een ‘ei-vormige’ holte vormen. Een stuk doek dient op het oppervlak te worden geplaatst alvorens het ei er op te leggen. In gesloten stand kunnen middels een mes openingen, in de vorm van patronen, in het oppervlak worden gemaakt, waardoor deels het doek kan worden getrokken. Het doek wordt vervolgens doordrenkt met een kleurstof, waardoor (in ieder geval in theorie) patronen op het ei kunnen worden aangebracht.  Uitvinding 4: verkleed partei?

  Mocht je creatie iets minder mooi uitgevallen zijn dan je in gedachte had, dan kun je dat wellicht nog verbloemen met de uitvinding van Mark Spindell. De vinding betreft een ei-houder met het kenmerk dat het ei kan worden aangekleed als een karakter. In de figuren van het patent zijn onder andere eieren uitgedost als cowboy, chef en Viking weergegeven. Voor ieder wat wils dus.  Mocht je nu zelf het volgende ei van Columbus bedacht hebben bedacht en je wil voorlichting over hoe dit idee te beschermen neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Vrolijk pasen gewenst!


  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.

 • Op deze bijzondere kerstuitvindingen werd dit jaar patent aangevraagd
  In de periode van tradities hoop ik ook een traditie voort te zetten, namelijk het bespreken van de nieuwe kerst gerelateerde patentaanvragen van het afgelopen jaar. Vorig jaar besprak ik, onder andere, een piek met speaker en een omkeerbare kerstboom. Ook dit jaar ben ik de patenten ingedoken om jullie opnieuw te kunnen voorzien van mijn persoonlijke top 5 meest bijzondere (patent publicaties) kerstuitvindingen van het afgelopen jaar.

  Uitvinding 1: voor wie zijn kerstboom wil kunnen opslaan
  Deze uitvinding van de Amerikaan Jared Hendricks beschrijft een opslagcontainer voor een decoratieve boom. Deze container is voorzien van een handvat en één of meerdere wielen. Wellicht is deze uitvinding voortgekomen uit een typisch Amerikaans probleem, want persoonlijk kan ik me de behoefte hieraan niet makkelijk voorstellen. Praktische voorbeelden van gebruik van de container zijn in de publicatie ook schaars.
  Uitvinding 2: houd hem vochtig!
  Mocht je voor een echte boom gaan, dan komt de uitvinding van James Edwards wellicht van pas. Deze vinding betreft een membraan dat dient te worden aangebracht op het oppervlak waarlangs de boom is afgezaagd. Het membraan dient snel na het zagen te worden aangebracht en bevochtigt het oppervlak. Hierdoor blijven de vaten open, waardoor de boom water kan blijven opnemen. Het resultaat is een veerkrachtige boom die zijn naalden langer vasthoudt.
  Uitvinding 3: nooit meer cadeaus inpakken
  De uitvinding op naam van het bedrijf met de toepasselijke naam ‘Giftya’ beschrijft een methode voor het uitwisselen van cadeaus via één of meerdere sociale media platformen. De vinding beschrijft een systeem waarin onder andere het vormen verschillende groepen, financiële informatie en ‘life-events’ zijn opgenomen. Hierdoor kunnen cadeaus geheel of deels geautomatiseerd worden verzonden. Deze methode bespaart je een hoop tijd en moeite, maar of het de dezelfde sfeer geeft als het gezamenlijk uitwisselen van “echte” cadeaus is de vraag.

  Uitvinding 4: Sinter-kerst-en-nieuw-loween?
  Ik ben wel bekend met het gecombineerd vieren van sinterklaas, kerst en oud en nieuw, vooral door de reclames van een niet nader te noemen telecom aanbieder, maar de Japanse uitvinder Hiroshi Takasaki lijkt hier Halloween ook aan toe te willen voegen. Kostenbesparing lijkt zijn grootste drijfveer. Door de kerstboom al eind oktober te zetten en deze te draperen met een mantel en een pompoen, voorzien van een tovenaarsmuts, kan deze prima als Halloweendecoratie dienen. Ook de mantel van Sinterklaas en zijn mijter lijken hiervoor uitermate geschikt.
  Uitvinding 5: de lucht klaren
  Gourmetten en steengrillen behoren tot de meest traditionele kerstdiner activiteiten. Dat de kamer daarna geheel blauw staat is een bekend gevolg. De Chinese uitvinder Xu Jinghui heeft een decoratieve én functionele uitvinding gedaan die hier wellicht bij kan helpen. De publicatie beschrijft een kerstboom met luchtzuiverende eigenschappen. De kerstboom is voorzien van zakjes gevuld met actieve kool. Daarnaast is de voet van de boom voorzien van een lucht in- en uitlaat met daartussen een HEPA-filter. Of de boom de blauwe lucht volledig weg kan toveren weet ik niet, maar nieuwsgierig ben ik wel!
  Het mag duidelijk zijn: innovatie gerelateerd aan de feestdagen staat niet stil. Mocht dit artikel je hebben geïnspireerd om je eigen kerst must-have uit te gaan vinden, maak dan zeker gebruik van ons gratis Handboek Patenten. Heb jij het gouden ei al uitgevonden? Aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze patent-experts. Zij helpen je graag verder.

  Voor nu wens ik iedereen – ook namens mijn collega’s bij AOMB Intellectual Property – een spraakmakende kerst en een innovatief nieuw jaar!
 • Werkt uw concurrent aan dezelfde (product)innovaties als u?

  Als innovatieve ondernemer steekt u vaak maandenlang tijd en energie in de ontwikkeling van nieuwe (product)innovaties. U wilt immers blijven vernieuwen. Maar ook uw concurrenten zitten niet stil. Waarschijnlijk wenst u vaak dat u even vlieg zou kunnen zijn bij uw concurrent om in te kunnen schatten of hij momenteel aan dezelfde innovaties werkt, en zo ja, in welk stadium. Het laatste dat u immers wilt is dat uw inspanningen voor niets blijken wanneer uw concurrent, eerder dan u, met een vergelijkbare innovatie de markt op treedt. Maar hoe komt u daar achter?

  Het antwoord ligt in de octrooiliteratuur.

  Dagelijks worden er wereldwijd nieuwe octrooiaanvragen gepubliceerd voor nieuwe innovaties. Zo ook die van uw concurrenten. Dit jaar alleen al waren dit er tot nu toe ruim 2.000.000 (FamPat database, 31-10-2017). Nu is het natuurlijk onbegonnen werk om van al deze aanvragen op de hoogte te blijven. Met een octrooibewaking kunt u op basis van door u gekozen zoektermen, periodiek worden geïnformeerd van nieuwe; voor u relevante octrooipublicaties. Dit profiel kan bestaan uit zoektermen (bijv. Phone case), octrooiclassificaties (bijv. A45C2011/002) en namen van concurrenten (bijv. Hoesjes Maker BV). Welke informatie kan octrooibewaking u concreet bieden?

  1) Nieuwe concurrenten ontdekken

  Als men een gemiddelde Nederlandse bedrijfseigenaar naar zijn of haar naaste concurrenten vraagt is de kans groot dat deze ook in Nederland gevestigd zijn. Nu is het voor een buitenlands bedrijf natuurlijk ook mogelijk om in Nederland octrooirecht te verkrijgen. Heeft u ook deze concurrenten op uw radar? Het duurt wellicht even voordat deze bedrijven via conventionele wijze op uw radar verschijnen. Een octrooibewaking kan helpen bij het identificeren van dergelijk bedrijven en op deze wijze een beter inzicht in de markt geven.

  2) Licenties

  Als u zelf in het bezit bent van octrooirechten is dit ook een goede manier om bedrijven te ontdekken die vergelijkbare technieken gebruiken of producten maken. Wellicht maken ze inbreuk op uw octrooiportefeuille. Door deze bedrijven te benaderen voor licentie overeenkomsten kan het rendement van uw octrooiportefeuille worden verhoogd.

  3) Inspiratie

  Een octrooiaanvraag moet per definitie de vinding nawerkbaar omschrijven. Dat wil zeggen dat op basis van de beschrijving en eventuele vakkennis de vinding gereproduceerd moet kunnen worden. Een octrooi (= patent) bevat dus veel technische informatie, die ook ter inspiratie kunnen dienen voor uw eigen ontwikkeling. Wel moet u natuurlijk voorzichtig zijn in het overnemen van elementen van de vinding, omdat u dan wellicht inbreuk maakt. Meer hierover in het volgende punt.

  4) Voorkom inbreuk

  Het inbreuk maken op een octrooi kan een kostbare affaire zijn. Niet alleen vanwege de juridische gevolgen, maar ook vanwege het moeten aanpassen van uw product in een laat stadium, of, als dit niet mogelijk is, het betalen van een licentie vergoeding aan de octrooihouder. Wanneer u op de hoogte bent van een octrooiaanvraag (nog niet verleend) is er in het Europese octrooisysteem de mogelijkheid om zogenaamde ‘third party observations’ in te dienen. Hierin laat u het Europees octrooibureau en de octrooiaanvrager vriendelijk weten dat u publicaties heeft gevonden die de nieuwheid of inventiviteit van de octrooiaanvraag schaden. De Examiner heeft de optie deze publicaties in acht nemen en kan de octrooiaanvrager verzoeken om hier op te reageren, met het mogelijk gevolg dat de beschermingsomvang moet worden aangepast en uw product geen inbreuk meer maakt. Mocht de aanvraag worden verleend dan is er nog de mogelijkheid om tot 9 maanden na verlening de zogenaamde oppositie procedure te starten. Voorwaarde voor dit alles is natuurlijk wel dat u van het bestaan van het octrooi afweet…

  Kortom…

  De voor handen octrooiliteratuur biedt een schat aan informatie voor uw onderneming, mits u deze er op de juiste manier weet uit te halen. Een Octrooibewaking is één van de manieren om doelgericht relevante informatie uit de databases te filteren. Wilt u meer informatie over Octrooibewaking? Lees dan onze pdf Octrooibewaking of neem contact met mij op.