Business Unit MKB

Marco Coolen

Naam:Marco Coolen

Functie:Senior European patent attorney - Junior partner

Afdeling:Unit MKB

Tel:+31 (0)40 243 37 15

Mail:M.Coolen@aomb.nl


Na afronding van zijn studie aan de TU/e Eindhoven in 1998 trad hij in dienst bij Philips. In 2003 ronde hij succesvol zijn MBA opleiding af waarna hij verschillende technische en commerciële management posities bij Philips en Océ vervulde. Marco is sinds september 2013 werkzaam bij AOMB, waar hij de beroepsopleiding tot octrooigemachtigde startte. Sinds juli 2018 heeft Marco officieel de titel Europees en Nederlands octrooigemachtigde.

Door zijn ruime ervaring in het bedrijfsleven en brede achtergrond, heeft Marco bijna alles wat binnen een bedrijf voorbij komt wel gezien en gedaan. Hierdoor heeft hij een uitstekend gevoel voor ondernemerschap ontwikkeld. Dit stelt hem in staat om op strategisch niveau met MKB-ondernemers mee te denken over de inzet van intellectueel eigendom.

Octrooien vergelijkt Marco met gereedschap: als je het niet kent, gebruik je het niet. Als je het koopt en je weet niet wat je er mee wil, ligt het in een hoekje te verstoffen. Marco’s grootste talent is samen met MKB-ondernemers zoeken naar de redenen waarvoor zij intellectueel eigendom willen aanschaffen. Als je dat weet, kunt je het zo optimaal mogelijk inzetten.

Marco omschrijft zichzelf als een rustig en toegankelijk persoon die altijd in is voor een goed gesprek.


Naast het schrijven van blogs voor AOMB heeft Marco ook de nodige artikelen geschreven voor andere website.

Mikrocentrum: Een sterke toeleverketen deel intelectueel eigendom
Mikrocentrum: De octrooigemachtigde patent op octrooien
Mikrocentrum: Een maakoctrooi voor de maakindustrie
Mikrocentrum 7 dingen die je moeten weten over patenten in de maakindustrie
Inkopers-cafe: Onderhandelen met een patenthouder
Inkopers-cafe: Strategische samenwerking leg intellectueel eigendom goed vast
Nextens: Gebruik octrooi in innovatiebox riskant
Werkzaam bij AOMB sinds

Vanaf 2013 werkzaam bij AOMB

Vestigingsplaats

Eindhoven HQ

Expertises en werkgebieden

Werktuigbouwkunde, energie en procestechnologie

Opleidingen

Management of Business Administration – Erasmus Universiteit Rotterdam (afgerond in 2003) en Mechanical Engineering & Sustainable Energy – Technische Universiteit Eindhoven (afgerond in 1998)

Relevante werkervaring

Eerder werkzaam als quality manager en director purchasing bij Océ Technologies B.V. en als programma manager bij Philips Electronics N.V.

Nevenactiviteiten

Lid van de Nederlandse Orde van Octrooigemachtigden en EPI

Blog

 • Een octrooigemachtigde met subsidie? Raadpleeg de AOMB subsidiewijzer!
  Succesvol innoveren

  Als ondernemer weet u waarschijnlijk alles te vertellen over uw innovatieproject, maar weet u ook alles over de intellectueel eigendom aspecten? Een onbewuste houding kan ertoe leiden dat u onverhoopt wordt geconfronteerd met intellectueel eigendom van derden. Een specialist van AOMB kan voorkomen dat u kansen mist of onnodige risico’s neemt op het gebied van intellectueel eigendom gedurende uw innovatieproject. Wij staan klaar om u met technisch en juridisch advies te helpen tijdens alle fasen van uw innovatieproject.

  De AOMB subsidiewijzer

  Bent u huiverig om een specialist in te schakelen in verband met de kosten? Een subsidie voor onze werkzaamheden kan deze drempel verlagen. In de door ons ontwikkelde subsidiewijzer geven wij u een overzicht van subsidiekansen voor een aantal van onze diensten. Voor elke fase van uw project is in de AOMB subsidiewijzer een verwijzing opgenomen naar enerzijds de betreffende dienst en anderzijds de mogelijkheid voor subsidie.

  Ervaren partners

  Het aanvragen van de meeste subsidies is complex. Daarom werkt AOMB samen met ervaren partners. Deze partners hebben veel ervaring met verschillende typen subsidieaanvragen. Hierdoor kunnen ze u goed helpen met subsidies die in de AOMB subsidiewijzer zijn opgenomen.

  Met onze partners helpen wij u graag om het een en ander te realiseren!


 • Doorlopend advies over intellectueel eigendom van een specialist? Dat kan met de AOMB adviespakketten!
  In de huidige kenniseconomie krijgt u met Intellectueel Eigendom (IE) te maken. Het is goed dat u op die momenten verzekerd bent van een laagdrempelige toegang tot IE specialisten. Zij kunnen problemen voorkomen met uw concurrenten en u helpen een maximaal rendement op uw innovaties te realiseren.

  De stap naar een extern adviseur is evenwel niet altijd direct voor de hand liggend. Een externe specialist is immers niet zo nabij als een directe medewerker, begrijpt de vraag wellicht niet goed en kost bovendien geld. Met onze AOMB adviespakketten halen wij de drempel weg om een goed advies in te winnen van specialisten met kennis van Intellectueel Eigendom.

  AOMB urenpakket
  Met een urenpakket ben u direct dagelijks verzekerd van snel telefonisch advies van een geregistreerde octrooi-, merken- of modellengemachtigde. Uw vraag kunt u ook per e-mail stellen. Het invullen van een formulier is niet nodig. Bellen is wellicht nog makkelijker, u krijgt direct antwoord dan wel maximaal 24 uur na het stellen van uw vraag een reactie.

  Het AOMB urenpakket rekenen wij af met een enkele factuur voor alle vragen gedurende de looptijd. Net als u houden wij niet van uitgebreide administratieve werkzaamheden. U krijgt dan ook uitsluitend telefonisch advies dan wel een korte toelichtende e-mail.

  AOMB on-site pakket
  Het on-site pakket is geschikt voor ondernemingen die regelmatig met vragen op het gebied van IE te maken hebben, maar geen eigen specialist in huis hebben. In dit soort gevallen wilt u niet iedere keer met externe specialisten bellen. Het on-site pakket zorgt ervoor dat u een IE specialist op eenzelfde manier als een eigen medewerker vragen kunt stellen.

  Met het AOMB on-site pakket bent u verzekerd van een erkend merken-, modellen- of octrooigemachtigde op uw locatie op een passende wekelijkse of maandelijkse basis. Al uw vragen op het gebied van IE, zoals een concurrentieanalyse op uw vakgebied, overleg met R&D medewerkers over technologieën, een cursus op het gebied van het doorzoeken van octrooiliteratuur kunnen aan de orde komen.

  Voor nadere informatie over de AOMB adviespakketten neemt u contact op met Marco Coolen of Peter Dorna.

 • Hoe voorkomt u onnodige risico’s tijdens uw innovatieproject?
  Succesvol innoveren
  Het ontwikkelen en op de markt brengen van een nieuw product gaat gepaard met nogal wat beslissingen en risico’s. Welke technologieën zijn beschikbaar en hebt u de juiste technologie, ontwerp en/of merknaam gekozen? Kan ik het product op de markt brengen zonder inbreuk te maken op intellectueel eigendom van een concurrent?

  Dat u geen behoefte hebt aan het beschermen van uw eigen intellectueel eigendom betekent niet dat intellectueel eigendom voor u niet belangrijk is. In de huidige kenniseconomie krijgt u onvermijdelijk te maken met intellectueel eigendom.

  Een bewezen werkwijze
  Voor grote multinationals is het betrekken van een specialist op het gebied van intellectueel eigendom bij een innovatieproject heel gebruikelijk. Een dergelijke specialist zoals een octrooi- of merkgemachtigde kan immers voorkomen dat onnodige risico’s worden genomen tijdens het innovatieproject. Vanaf het allereerste idee door beschermde vormgevingen of beschikbare technologieën in kaart te brengen. Hierdoor kan in een vroege fase het project zodanig worden gestuurd dat een risico op een conflict met een concurrent wordt gereduceerd.

  Daarnaast kan deze specialist tijdens het project reeds beoordelen of het idee met een octrooi, merk of model beschermd kan worden en mogelijk het project in een richting sturen om tot een beschermbaar product te komen. Bescherming blijft evenwel altijd optioneel en geen garantie voor een succesvolle innovatie.

  Het AOMB innovatiepakket
  Met het AOMB innovatiepakket maken wij de aanpak van grote ondernemingen beschikbaar voor het MKB. Wij halen de drempel weg om een goed advies in te winnen van specialisten met kennis van Intellectueel Eigendom (IE). U bent verzekerd van een IE specialist die u bijstaat met technisch en juridisch advies tijdens alle fasen van uw innovatieproject.

  Voor nadere informatie over het AOMB innovatiepakket neemt u contact op met Peter Dorna of Marco Coolen
 • Hoe bepaal je een geschikt moment voor het indienen van je octrooiaanvraag?

  Wat is nu het beste moment om een octrooiaanvraag in te dienen? Hoe eerder hoe beter om concurrenten voor te zijn? Wachten tot kort voor een marktintroductie om kosten uit te stellen?

  Vanuit het perspectief van productontwikkeling is de vraag of een uitvinding klaar is met name een inschatting van de kans dat een product nog significant gaat wijzigen voor marktintroductie. Een inschatting van het succes in de markt is met name een investeringsrisico dat doorgaans afneemt gedurende een innovatieproject.

  In deze blog wordt aan de hand van een ontwikkeltrechter toegelicht hoe je een geschikt moment voor het indienen van een octrooiaanvraag bepaalt. De ontwikkeltrechter heeft drie fasen voor ontwikkeling van de innovatie gevolgd door een vierde fase waarin de innovatie wordt gelanceerd. De vier fasen zijn hieronder nader toegelicht.


  Fase 1: idee generatie

  Een minimum vereiste voor het bemachtigen van een patent is dat in een tekst duidelijk gemaakt kan worden hoe de uitvinding realiseerbaar is. Op een idee, droom of wens wordt geen patent verleend. Dit sluit een vroege indieningvan een octrooiaanvraag in deze fase niet uit.

  Met name indien het fundamentele idee van de uitvinding realiseerbaar is kan doorgaans prima een octrooiaanvraag worden opgesteld. Vanuit een octrooiperspectief is de uitvinding dan klaar. Een nadeel van een dergelijke vroege octrooiaanvraag is echter dat details die bijvoorbeeld tijdens de fase van concept-ontwikkeling worden toegevoegd nog niet bekend zijn. Dergelijke details kunnen later van belang blijken voor het daadwerkelijk verleend krijgen van het octrooi.

  Een bekende strategie voor het beschermen van dergelijke details is het indienen van een aanvullende octrooiaanvraag. Deze aanvullende octrooiaanvraag dient binnen 12 maanden na de eerste indiening te worden ingediend om de datum van de eerste indiening vast te houden. Is de datum van eerste indiening bij nader inzien minder relevant dan valt het intrekken van de eerste aanvraag te overwegen zodat de 12 maanden opnieuw beginnen.

  Fase 2: Concept-ontwikkeling

  Een belangrijke factor voor het indienen van een octrooiaanvraag tijden de fase van concept-ontwikkeling is de doorlooptijd van deze fase. Met name indien het de verwachting is dat deze fase relatief kort duurt ligt het voor de hand om te wachten met een eerste indiening totdat het concept is getest.

  Met name bij ontwikkelprojecten met een langere doorlooptijd is het gedurende deze fase van belang om de status van de uitvinding te toetsen. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden na realisatie van een prototype of het nemen van een projectmijlpaal.

  Fase 3: Testen

  Normaal gesproken is tijdens deze fase de uitvinding klaar voor het aanvragen van een patent. Zelfs in een iteratief proces waarbij ontwikkeling en testen elkaar opvolgen zal gedurende een testfase duidelijk worden of de uitvinding aan de verwachtingen voldoet.

  Het aanvragen van een patent in deze late fase is aantrekkelijk omdat naast het meer fundamentele idee van de uitvinding ook zo’n beetje alle details van de uitvinding bekend zijn. Deze details kunnen mogelijk handig zijn tijdens de verleningsprocedure of handhaving van het patent.

  Kort voor lancering van het product is het doorgaans goed mogelijk om landen te kiezen voor het aanvragen van een patent. Dit maakt dat in de testfase vaak sprake is van de strategie aangeduid met “late indiening” in een van mijn eerdere blogs.

  Fase 4: Lancering

  Over het indienen van een octrooiaanvraag tijdens de vierde fase kunnen we kort zijn. Na het lanceren van de innovatie in de markt ben je normaal gesproken te laat met het indienen van een octrooiaanvraag. Voor het verkrijgen van een rechtsgeldig patent dient de uitvinding immers nieuw te zijn. De uitvinding mag nergens ter wereld bekend zijn. Dit betekent voor de uitvinder dat ook hij zelf zijn uitvinding niet publiek mag maken voordat het patent is aangevraagd.

  Wil je jouw uitvinding octrooieren en heb je nog vragen over de te volgen route? Neem dan gerust contact met mij op.

  Bekijk ook mijn eerder blog die helpt bij de landenkeuze voor het aanvragen van een patent.

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak

 • Welke verschillende strategieën zijn er bij het aanvragen van een patent?

  Naast de vraag “wat” beschermd dient te worden met een patent zijn essentiële vragen bij het aanvragen van patenten “waar” en “wanneer” dat dan dient plaats te vinden. In deze blog zijn strategieën gedefinieerd die helpen bij het maken van een keuze waar en wanneer je je octrooiaanvraag gaat indienen.

  Het is vrij gebruikelijk dat een succesvolle uitvinding in meerdere landen is gepatenteerd om bijvoorbeeld meerdere afzetmarkten af te schermen. De patenten in deze landen zijn doorgaans een vervolg op een zogenaamde eerste indiening van een octrooiaanvraag. Om te komen tot een keuze van een organisatie voor een eerste indiening is het handig om te weten in welke landen je uiteindelijk octrooibescherming wil hebben.

  Daarnaast is het van belang om een goede inschatting te maken van mogelijke toekomstige veranderingen aan je uitvinding. Door veranderingen aan de uitvinding kan een ingediende octrooiaanvraag minder relevant of waardeloos worden.

  Vier strategieën

  Met bovenstaande informatie zijn vier strategieën voor het indienen van een patent geformuleerd die verder zullen worden toegelicht.


  Strategie 1: Een vroege indiening

  Het aanvragen van een patent in een vroege fase van een innovatie is met name van belang als je verwacht dat een concurrent wel eens eerder zou kunnen zijn. Een goede indicator hiervoor is bijvoorbeeld de aandacht voor patenten in de bedrijfstak. Een patent wordt immers gegeven aan de eerste die het patent aanvraagt, niet aan de eerste die de uitvinding deed en geheim hield.

  Een risico van een vroeg ingediende octrooiaanvraag is dat deze later niet meer relevant is bijvoorbeeld doordat de uitvinding is veranderd of het product de markt niet haalt. Indien dan ook nog niet duidelijk is in welk land een patent in de toekomst van waarde is kunnen de kosten voor een eerste indiening maar beter zo laag mogelijk worden gehouden.

  De kosten voor een eerste indiening bestaan uit de kosten van de gekozen organisatie voor het behandelen van de octrooiaanvraag eventueel aangevuld met de kosten voor een tekstschrijver zoals een octrooigemachtigde. Gezien de relatief lage kosten in vergelijking tot het EPO en WIPO is het Nederlandse OCNL in dit geval aantrekkelijk voor een eerste indiening.

  De kosten voor het schrijven van een octrooiaanvraag zijn doorgaans veel hoger dan de indieningskosten. Het zoeken naar een octrooigemachtigde die goed thuis is in het onderwerp of in een land met relatief lage loonkosten actief is kan aantrekkelijk zijn om de kosten te drukken.


  Strategie 2: Ketenontwikkeling

  In het geval van een radicale innovatie of een diversificatie van bedrijfsactiviteiten kan het voorkomen dat de uitvinding klaar is voordat de landen bekend zijn waarin een patent op de uitvinding potentieel van nut kan zijn. Met name indien het niet de verwachting is dat een andere partij een patent aanvraagt op dezelfde uitvinding is het interessant om een eerste indiening van een patent te vertragen.

  Voor het ontwikkelen van een nieuwe toeleverketen of afzetmarkt kan het noodzakelijk zijn om de uitvinding te delen met derden. Hierdoor kan een eerste indiening mogelijk beperkt worden uitgesteld. Het delen van de uitvinding in een toeleverketen onder geheimhouding is vaak nog wel mogelijk, hoewel niet zonder risico. Voor een succesvolle octrooistrategie die is gericht op consumentenmarkten biedt geheimhouding echter geen uitkomst.

  Indien de focus ligt op het ontwikkelen van de keten is het van belang om opties te hebben op zoveel mogelijk landen voor een patent tegen zo laag mogelijke kosten. Een optie voor meer dan 150 landen kan worden verkregen door een internationale octrooiaanvraag in te dienen via het WIPO. Deze optie heeft een looptijd van ten minste 2,5 jaar na de eerste indiening. Een beperktere optie op meer dan 40 grotendeels Europese landen wordt verkregen door het indien van een Europese octrooiaanvraag bij het EPO.

  Zoals gebruikelijk voor opties dient vóór het verlopen van de looptijd besloten te worden om de optie uit te oefenen. Voor een internationale octrooiaanvraag betekent dit het daadwerkelijk starten van procedures in landen of voor regio’s zoals Europa. Gezien de kosten van deze procedures is het aan te raden om de keten te ontwikkelen voordat de optie verloopt.


  Strategie 3: Productontwikkeling

  Een situatie waarbij de keten wel bekend is, maar de uitvinding nog niet volledig ontwikkeld is komt relatief vaak voor bij incrementele innovaties. Dit is bijvoorbeeld het geval als bestaande producten worden doorontwikkeld. In het bijzonder indien sprake is van sterke concurrentie en elkaar snel opvolgende innovaties is het aanvragen van een patent in een vroege fase aantrekkelijk.

  In tegenstelling tot de hiervoor toegelichte vroege indiening is het bij productontwikkeling mogelijk om een land te kiezen waar de uitvinding in ieder geval beschermd dient te zijn. Gezien de relatief vroege fase is dit bij voorkeur een land met een relatief grote impact op de toeleverketen of afzetmarkt waarbij tegen acceptabele kosten een octrooi kan worden aangevraagd.

  Bij het afronden van de uitvinding binnen 12 maanden na de eerste indiening kunnen in de gekozen landen octrooiaanvragen worden ingediend. Alternatief kan worden gekozen voor een Europese of internationale octrooiaanvraag om zodoende de kosten op korte termijn te reduceren. De kosten voor de individuele landen worden dan op een later moment gemaakt. Bij deze laatste mogelijkheid nemen de totale kosten wel toe.


  Strategie 4: Een late indiening

  Het in een late fase van een ontwikkeltraject aanvragen van een patent is veruit het aantrekkelijkste scenario. Gedurende het ontwikkeltraject zijn risico’s afgebouwd en belangrijke landen voor een patent bekend geworden. Helaas is het gezien de concurrentie overigens niet altijd mogelijk om een uitvinding zo lang geheim te houden.

  Mocht je je wel in deze gelukkige positie bevinden dan kunnen de totale kosten voor het aanvragen van patenten worden gedrukt door het direct in gekozen landen aanvragen van een patent. Bij een relatief grote onzekerheid van de marktvraag kan een Europese of internationale octrooiaanvraag nog aantrekkelijk zijn om de kosten op korte termijn te reduceren.

  Een bijkomend voordeel van een relatief late eerste indiening is dat maximaal geprofiteerd kan worden van een patent. De levensduur van een patent is immers beperkt tot maximaal 20 jaar. Een te vroeg ingediende octrooiaanvraag kan de nuttige periode flink verkorten bij uitblijvende marktintroductie.


  Tot slot

  Het valt mij op dat de looptijd van 2,5 jaar van een internationale octrooiaanvraag vaak aan de krappe kant is. Met name indien de toeleverketen nog dient te worden ontwikkeld verloopt de optie nogal eens voordat er ook maar één product is verkocht. Naar mijn mening is dit vaak het gevolg van een te sterke focus op de uitvinding en het daardoor te laat starten met het opzetten van een toeleverketen.

  Zoals bij veel investeringen gaan de kosten voor de baten uit. Een relatief veel genoemd nadeel van octrooibescherming is dat de kosten wel erg ver voor de baten uit gaan. Mogelijk dat een van de voorgaande scenario’s de pijn een beetje kan verzachten.

  Wil je jouw uitvinding octrooieren en heb je nog vragen over de te volgen route? Neem dan gerust contact op met mij.

  Bekijk ook mijn eerder blog die helpt bij de landenkeuze voor het aanvragen van een patent.


  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.