nl

    Op papier lijkt het ideaal: samen eigenaar zijn van een patent. Maar in de praktijk? Een recept voor een regelrechte ramp.

     

    Want wat als de ene partij een licentie geeft aan de concurrent van de ander? Of als er onenigheid ontstaat over de koers? Investeren in verdere ontwikkeling of juist verkopen? Hoe worden inkomsten verdeeld? En wat gebeurt er als de samenwerking stopt?

    Er situaties waarin gezamenlijk eigendom logisch lijkt. Bijvoorbeeld als twee ondernemers écht samen iets uitvinden en beide een essentiële rol hebben gespeeld in het ontwikkelproces. In dat geval kan het eerlijker lijken om het patent samen te bezitten.

    Een gedeeld eigenaarschap betekent echter volledige vrijheid voor beide partijen. Daarom is het meestal beter om één partij als eigenaar te hebben. Dan kun je alsnog samen afspraken maken over rechten, licenties, commerciële strategie en de manier waarop het patent wordt benut. De andere partij kan ook als uitvinder in het patent worden genoemd.

    Voorkom dus ellende en kies niet voor een gedeeld patent. Want één ding is zeker: een patent met twee kapiteins op het schip loopt vroeg of laat vast.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Een wereldpatent bestaat niet!

    • Patenten

    Plankgas!

    • Patenten

    Waarom start-ups marktleiders verslaan

    • Patenten