nl

    Terug naar overzicht

    ‘Slechts bij 16,5% van de octrooiaanvragen is een vrouw betrokken’

    • Patenten

    In de octrooiwereld zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. En dat is nog zacht uitgedrukt, vindt octrooigemachtigde Vera op den Brouw-Sprakel. Als het aan haar ligt mogen meer vrouwen van zich laten horen. “Vrouwen willen vaak nog verder onderzoek doen voor ze een patent aanvragen, terwijl mannen veel sneller erkennen dat een idee briljant is. Ze dienen dan gerust vijf octrooien in. Wij kunnen startups en scale-ups adviseren of een idee goed genoeg is. En geloof me: dat is het vaak. Dus tegen alle vrouwen wil ik zeggen: niet twijfelen maar doorpakken.”

    Met 22 jaar ervaring in de octrooiwereld weet Vera waar ze het over heeft. Als octrooigemachtigde is ze de technisch advocaat voor startups en scale-ups en vooral ook van veel grote bedrijven. “Ik treed op namens klanten en bedrijven als zij iets nieuws uitvinden of een nieuwe vinding doen. Deze nieuwe vindingen willen ze vaak in een patent (octrooi) vastleggen. Bij AOMB kunnen cliënten terecht voor alles wat te maken heeft met advisering en uitvoering van octrooien. Maar ook voor advisering over handelsmerken en andere vraagstukken over intellectueel eigendom zijn we er voor onze cliënten.”

    Opgeleid als techneut

    “Ik wilde altijd al weten waarom dingen werken zoals ze werken. De techniek is dan een fantastische hoek om in te zitten. Je leert er zoveel nieuwe dingen. Ik heb Scheikunde gestudeerd en daarna ben ik in Scheikunde gepromoveerd. Tijdens mijn promotieonderzoek ontdekte ik dat ik dat analytische óók heel leuk vond. Combineer dat met mijn affiniteit voor het juridische en je snapt waarom ik dit werk al zolang met veel plezier doe”, lacht ze. “Doordat ik ben opgeleid als techneut, weet ik waar mijn cliënten mee bezig zijn. Dat maakt dat ik ze goed kan adviseren.”

    Vrouwen in de tech-sector

    Maar waar Vera dolenthousiast wordt van de tech-sector, lijkt dat niet te gelden voor veel vrouwelijke uitvinders. Nederland scoort slechter dan andere landen als het gaat om vrouwen in de octrooiwereld. Hier is wat Vera betreft een logische verklaring voor, maar het betekent ook dat er werk aan de winkel is.

    “Er zijn in Nederland maar weinig uitvindingen die volledig op naam van een vrouw staan of waar een vrouw bij betrokken is: slechts 16,5%. We kennen in ons land maar weinig vrouwelijke rolmodellen in de technologie. Dat gaat eigenlijk op middelbare scholen al mis. Vaak krijgt een jongen met dezelfde cijfers daar wel het advies om de tech in te gaan, terwijl dat advies aan een meisje minder snel wordt gegeven. Wat dat betreft kunnen we nog wel iets leren van de Aziatische landen, al is het percentage vrouwelijke uitvinders daar nog steeds niet enorm veel hoger dan in Europa. De Aziatische maatschappij zit anders in elkaar en omdat er veel geld in de technologie te verdienen is, is dit voor vrouwen die kunnen studeren, juist een interessante optie.”

    Bij AOMB werken naast Vera nog twee vrouwelijke octrooigemachtigden. “Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Net als de mannen, trouwens. Met in totaal 28 mensen met verschillende achtergronden kunnen we de hele octrooimarkt bedienen. Wat ons anders maakt dan andere octrooigemachtigden is dat wij het echt samen doen met de cliënt. Een van hen zei ooit: ‘We zien je meer als een collega die ergens anders werkt.’ Dat vind ik misschien wel het mooiste compliment.”

     

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Tips & Tricks: Onderhandelen met patenthouders

    • Patenten

    Octrooien voor beginners: belangrijke begrippen uitgelegd

    • Patenten

    Innovatie als motor van groei

    • Patenten