nl

Zoeken Menu

    © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

    Terug naar overzicht

    Één miljard dollar voor de ontwikkeling van een COVID-19 vaccin

    • Patenten

    Tim van Beelen

    European patent attorney | UPC representative

    Om tot nieuwe geneesmiddelen te komen moet fors worden geïnvesteerd. De kosten die worden gemaakt, voordat een geneesmiddel de markt bereikt, worden geschat op gemiddeld 350 miljoen dollar per geneesmiddel. Daarbij zijn er in het ontwikkelingstraject van een medicijn vaak veel verschillende expertises nodig. Biotech-bedrijven, academici en farmaceuten ontkomen er dan ook niet aan om intensief met elkaar samen te werken.

    Eind maart maakte Janssen Vaccines B.V. bekend een vaccinconstruct te hebben geselecteerd voor doorontwikkeling tot een vaccin tegen COVID-19. De Amerikaanse overheidsinstelling Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) gaat, samen met Johnson & Johnson, één miljard dollar in de vaccin-ontwikkeling investeren. De investering wordt onder andere gebruikt om de productiecapaciteit in Leiden uit te breiden tot ruim één miljard doses per jaar. Ook gaat Johnson & Johnson (het bedrijf waar Janssen Vaccines B.V. een onderdeel van is) het vaccin in de Verenigde Staten produceren.

    Het potentiële vaccin is gebaseerd op een eerder ontwikkeld Ad26-platform, de Adenovirus serotype 26 vector, ontwikkeld door Crucell N.V. (het huidige Janssen Vaccines B.V.) dat in 2011 door Johnson & Johnson werd overgenomen. Dit platform is gebaseerd op het gebruik van een virale vector, afgeleid van het adenovirus. De wetenschappers van Janssen kunnen in deze virale vector een stukje oppervlak-eiwit van COVID-19 inbrengen. Als een virus met een dergelijk gemodificeerd genoom cellen infecteert, brengt het niet alleen het eigen DNA, maar ook het gen dat codeert voor een COVID-19 eiwit in de celkern in. In de celkern wordt vervolgens het hele genoom tot expressie gebracht inclusief het COVID-19 eiwit. Als er voldoende van dat virus-eiwit is aangemaakt, reageert het lichaam daarop met een immuunreactie. Deze immuunreactie zou dan ook moeten beschermen tegen een infectie met het echte COVID-19 virus.

    Een ander Nederlands bedrijf dat stappen maakt in de strijd tegen het coronavirus, is het Rotterdamse Harbour Antibodies (spin-out van het Erasmus MC). Harbour Antibodies maakte, ook in maart 2020, bekend dat zij mogelijk een antilichaam heeft ontdekt die de infectie met het COVID-19 blokkeert. Harbour Antibodies heeft, samen met o.a. ViroClinics, de Universiteit Utrecht en verschillende internationale spelers, tijdens de eerste SARS-1 uitbraak een serie aan antilichamen ontwikkelt onder de vlag van de publiek-private samenwerking Innovative Medicines Initiative (IMI). Nu blijkt verassend genoeg een van deze antilichamen goed te werken tegen COVID-19.

    Natuurlijk bestaat de kans dat een potentieel vaccin of medicijn niet werkt, maar wij verwachten dat de biotech-sector uiteindelijk vaccins en medicijnen zal ontwikkelen die ons helpen het COVID-19 virus effectief te bestrijden.

    Tim van Beelen

    European patent attorney | UPC representative

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Spreken is zilver, zwijgen goud? Lang niet altijd!

    • Patenten
    • Legal

    ‘Slechts bij 16,5% van de octrooiaanvragen is een vrouw betrokken’

    • Patenten

    Van innovatie naar imitatie: dupe producten

    • Patenten
    • Merken
    • Modellen
    • Legal