nl

    Terug naar overzicht

    Een computer als uitvinding, uitvinder of octrooigemachtigde?

    • Patenten

    Het kan allemaal!

    In veel recente technologische ontwikkelingen spelen computers een grote rol. Dit zien we ook terug in octrooien (=patenten): er worden veel aanvragen geschreven over uitvindingen voor snellere of slimmere computers. Maar recent zijn ook de eerste berichten verschenen over uitvindingen die juist gedaan zijn dóór een computer – een Artificial Intelligence (AI). En er wordt ook al een tijdje geëxperimenteerd met het laten opstellen van een octrooiaanvraag door een computer, i.p.v. door een octrooigemachtigde.

    Uitvinding
    Bij uitvindingen op het gebied van computers kunnen we twee categorieën onderscheiden: hardware en software. Ontwikkelingen op het gebied van hardware zijn over het algemeen prima te octrooieren: het is een technische uitvinding waarbij goed te omschrijven is wat de uitvinding precies is, en welk probleem dit precies oplost. Bij software wordt het ingewikkelder. In veel landen (waaronder Nederland) worden computerprogramma’s namelijk niet erkend als ‘uitvinding’. Gelukkig is hiervoor een uitweg: zodra er fysieke techniek bij betrokken is, kan het namelijk wel gezien worden als uitvinding. Vaak wordt een computerprogramma dus geclaimd als ‘computer-geïmplementeerd systeem’ om zo aan de octrooiwet te kunnen voldoen.

    Uitvinder
    Laatst verscheen er een artikel over uitvindingen die volledig zelfstandig gedaan zouden zijn door een AI. De universiteit van Surrey heeft octrooiaanvragen ingediend voor twee uitvindingen van ‘DABUS’, een AI ontwikkeld door Stephen Thaler. Het Brits octrooibureau (UK IPO) heeft al aangegeven dat de uitvindingen voldoen aan de eisen van nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Nu reist de vraag of een AI wel uitvinder kan zijn, of dat alleen een natuurlijk persoon dit kan. Is een uitvinding van een AI niet automatisch toe te schrijven aan de maker van de AI? Hierover bestaat nog nergens concrete wetgeving, maar DABUS laat ons inzien dat het daar hoog tijd voor wordt.

    Octrooigemachtigde
    Automatisering speelt ook in het vak van octrooigemachtigde een rol. Waar men nu in veel landen nog een vertaling van (een gedeelte van) de octrooitekst moet indienen om een geldig octrooi te krijgen, zal in de toekomst een zogenoemde ‘machinevertaling’ waarschijnlijk voldoende zijn. Er bestaan inmiddels namelijk vertaalprogramma’s specifiek voor octrooien, en hoewel de vertalingen nu soms nog onleesbaar zijn, is het wel duidelijk dat de kwaliteit steeds beter wordt. Ook zijn er al programma’s die de structuur van de conclusies van het octrooi in kaart kan brengen, om het de octrooigemachtigde wat gemakkelijker te maken. En nog een stapje verder: zo is er al in 1996 octrooi aangevraagd op een machine die octrooiaanvragen kan opstellen. Wij liggen echter nog niet wakker van de resultaten die we inmiddels van dit soort machines hebben gezien. Wie weet kan een AI iets beters bedenken?

    Wilt u graag advies over uw computeruitvinding of over een uitvinding van uw computer? Neem dan contact met ons op!

    Wilt u meer informatie over patenten? Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak. Download Handboek Patenten

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Tips & Tricks: Onderhandelen met patenthouders

    • Patenten

    Octrooien voor beginners: belangrijke begrippen uitgelegd

    • Patenten

    Innovatie als motor van groei

    • Patenten