nl

Zoeken Menu

    © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

    Terug naar overzicht

    Innovatie stopt nooit – zelfs niet gedurende een pandemie

    • Patenten

    Vera op den Brouw-Sprakel

    European patent attorney | Partner | UPC representative

    Economische bedrijvigheid, onderwijs, het sociale leven, alles lijkt door de coronacrisis in korte tijd volledig tot stilstand te zijn gekomen. Innovatie laat zich echter niet stilleggen.

    Ook in tijden van crisis worden uitvindingen gedaan. Niet winst maar maatschappelijke relevantie is dan vaak de belangrijkste drijfveer voor innovatie.

    Er wordt bijvoorbeeld veel ontwikkeld op het gebied van beademingsapparatuur, waar een enorm tekort aan is in landen als Italië en waar ook in Nederland een tekort aan dreigt. Zo heeft een arts in Canada bestaande beademingsapparatuur zo aangepast dat er meer patiënten met hetzelfde apparaat kunnen worden beademd. Aan de TU Delft is een groep Technical Medicin-studenten, die eigenlijk stage in ziekenhuizen zou lopen, bezig met het ontwikkelen van een nieuw beademingsapparaat. Philips Respironics heeft zijn productie verhoogd en de eerste batch beademingsapparatuur is reeds in Nederland aangekomen. Grote Amerikaanse autobedrijven zoals General Motors, Ford en Tesla waarvan de fabrieken stil liggen, passen hun productielijnen aan om medische apparatuur te kunnen gaan produceren. Er worden zelfs snorkelmaskers omgebouwd tot beademingsmaskers.

    Naast beademingsapparatuur is er ook een tekort aan desinfecterende middelen, mondkapjes en andere beschermingsmiddelen en ook aan coronatesten. De overheid heeft een speciale coronagezant aangesteld voor het oplossen van dit probleem, te weten oud DSM-CEO Feike Sijbesma. Hij heeft samen met de regering fabrikant Roche zo ver gekregen om het exacte recept voor de reagentia voor de coronatest vrij te geven, zodat er veel meer testen kunnen worden gedaan.

    Niet alleen de auto-industrie, ook de mode-industrie is haar productielijnen aan het ombouwen. Grote modebedrijven zoals Gucci, Balenciaga en Saint Laurent gaan mondkapjes in plaats van high fashion produceren. Ook modeketen H&M levert materiaal en mondkapjes aan ziekenhuizen. Wellicht gaat H&M ook beschermende kleding maken. Het productieproces en de materialen moeten wel eerst worden goedgekeurd door de autoriteiten. Deze certificering zorgt voor vertraging en zit sommige Nederlandse bedrijven dwars; goedkeuring krijgen kan maanden duren. Daar is een CE-markering voor nodig waar producten uitvoerig voor moet worden getest. Vorige week aangevoerde mondkapjes uit China zijn bijvoorbeeld afgekeurd vanwege gebrek aan kwaliteit. Verder gaan DSM en de producent van Bols jenever handgel produceren en laat Bavaria ons onze handen wassen in bier: zij gaan ontsmettingsmiddel maken uit oud bier.

    Een van de belangrijkste zoektochten van dit moment is de queeste naar een medicijn en vaccin tegen corona. Dat houdt wetenschappers in tientallen laboratoria rond de wereld bezig. Wellicht is Janssen uit Leiden de eerste met een werkend vaccin. Dat bedrijf wil in september al gaan testen op mensen. De universiteit van Wageningen doet mee aan een groot onderzoek en gaat proberen complexe eiwitten van het virus na te maken voor in vaccins . In Amerika is vorige week al een eerste test gedaan op de manager van Moderna, waarbij geen virus, maar een stukje genetisch materiaal van corona is ingespoten. Het is een race tegen de klok. Maar het duurt zeker nog tot volgend jaar totdat er een werkend vaccin beschikbaar is.

    Het maken van een werkend medicijn kan op verschillende manieren. Er worden medicijnen getest die voor andere ziekten worden gebruikt. Er wordt ook gekeken naar mensen die genezen zijn van corona en antistoffen in hun lijf hebben. Die kunnen worden gebruikt om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Zo is Takeda bezig met het ontwikkelen van een dergelijke plasmatherapie.

    Het Europese instituut voor medicijnen (EMA) heeft bedrijven opgeroepen om vooral samen te werken en maakt zelf een overzicht van alle mogelijke antivirale middelen en vaccins die zouden kunnen helpen. De Europese Unie geeft extra geld voor onderzoeken om de zoektocht te versnellen.

    Wij zien samenwerkingen tussen bedrijven en mensen tot stand komen die elkaar normaal gesproken niet zouden hebben gevonden. Er worden dingen geregeld die in een normale situatie ondenkbaar zouden zijn en dat ook nog in een hoog tempo. Onderzoek en innovatie komt in een stroomversnelling terecht, zelfs en wellicht zeker, in een crisis situatie als de huidige.

    Vera op den Brouw-Sprakel

    European patent attorney | Partner | UPC representative

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Spreken is zilver, zwijgen goud? Lang niet altijd!

    • Patenten
    • Legal

    ‘Slechts bij 16,5% van de octrooiaanvragen is een vrouw betrokken’

    • Patenten

    Van innovatie naar imitatie: dupe producten

    • Patenten
    • Merken
    • Modellen
    • Legal