nl

Zoeken Menu

    © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

    Terug naar overzicht

    Vinden van patenten met kunstmatige intelligentie (AI)!

    • Patenten

    Janneke Zengin

    Marketing & Communicatie assistant

    Het zoeken naar patenten (=octrooien) kan een tijdrovende bezigheid zijn. Het selecteren van de juiste zoektermen en octrooiclassificaties kan al aardig wat tijd kosten en dan heb je nog geen octrooipublicatie bekeken.

    Octrooipublicaties zijn erg gestructureerd, ze delen namelijk dezelfde tekstmatige opbouw en hebben een set conclusies die de kern van uitvinding beschrijven en krijgen allemaal een technische classificatie toegewezen. Daarnaast worden octrooien die dezelfde uitvinding beschrijven vaak gepubliceerd in meerdere talen, zogenaamde octrooifamilies. Met deze ‘menselijke’ vertalingen kunnen neurale netwerken worden getraind voor het vertalen van (octrooi)teksten. Een voorbeeld hiervan is patent translate. Dit is een service van het Europees octrooibureau (EPO) en Google waarmee je met één druk op de knop een machine vertaling kunt genereren. Voor de nieuwheidsvereiste van een octrooi maakt het niet uit waar of in welke taal iets is gepubliceerd. Het maakt allemaal deel uit van ‘de stand van de techniek’ en kan dus niet meer worden geoctrooieerd.

    Naast het vertalen zijn er steeds meer partijen die het zoeken naar octrooien met behulp van kunstmatige intelligentie aanbieden. Zowel als opzichzelfstaande diensten of geïntegreerd in het software pakket van conventionele octrooizoekmachines. Google patents heeft echter een vergelijkbare functionaliteit die gratis beschikbaar is. Input die voor een dergelijke zoekopdracht nodig is, is echter niet een stuk tekst maar een octrooipublicatie.

    De beste werkwijze is om te zoeken op het betreffende onderwerp zoals je zou doen in een normale zoekopdracht in Google.


    Scrol door de lijst met resultaten en klik op de hit die het dichtste in de buurt komt. Op deze pagina kun je vervolgens op het ‘similar’ klikken en de kunstmatige intelligentie het werk laten doen!



    Dit resulteert in een nieuwe lijst met resultaten, die naar alle waarschijnlijkheid, relevanter zijn dan de voorgaande set. Door dit een aantal keer te herhalen kun je in relatief korte tijd zonder veel moeite zoeken met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit is een goede start bij het beoordelen of je je uitvinding zou kunnen beschermen met een octrooi.

    Wilt u graag advies over het zoeken naar octrooipublicaties? Neem dan contact met ons op!

    Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten!
     
    Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.

    Janneke Zengin

    Marketing & Communicatie assistant

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Een sterke toeleverketen deelt patenten!

    • Patenten

    Octrooien: soms moet je er juist vanaf

    • Patenten

    Spreken is zilver, zwijgen goud? Lang niet altijd!

    • Patenten
    • Legal