nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Op deze bijzondere kerstuitvindingen werd dit jaar patent aangevraagd

  • Patenten

  In de periode van tradities hoop ik ook een traditie voort te zetten, namelijk het bespreken van de nieuwe kerst gerelateerde patentaanvragen van het afgelopen jaar.

  Vorig jaar besprak ik, onder andere, een piek met speaker en een omkeerbare kerstboom. Ook dit jaar ben ik de patenten ingedoken om jullie opnieuw te kunnen voorzien van mijn persoonlijke top 5 meest bijzondere (patent publicaties) kerstuitvindingen van het afgelopen jaar.

  Uitvinding 1: voor wie zijn kerstboom wil kunnen opslaan
  Deze uitvinding van de Amerikaan Jared Hendricks beschrijft een opslagcontainer voor een decoratieve boom. Deze container is voorzien van een handvat en één of meerdere wielen. Wellicht is deze uitvinding voortgekomen uit een typisch Amerikaans probleem, want persoonlijk kan ik me de behoefte hieraan niet makkelijk voorstellen. Praktische voorbeelden van gebruik van de container zijn in de publicatie ook schaars.
  Uitvinding 2: houd hem vochtig!
  Mocht je voor een echte boom gaan, dan komt de uitvinding van James Edwards wellicht van pas. Deze vinding betreft een membraan dat dient te worden aangebracht op het oppervlak waarlangs de boom is afgezaagd. Het membraan dient snel na het zagen te worden aangebracht en bevochtigt het oppervlak. Hierdoor blijven de vaten open, waardoor de boom water kan blijven opnemen. Het resultaat is een veerkrachtige boom die zijn naalden langer vasthoudt.
  Uitvinding 3: nooit meer cadeaus inpakken
  De uitvinding op naam van het bedrijf met de toepasselijke naam ‘Giftya’ beschrijft een methode voor het uitwisselen van cadeaus via één of meerdere sociale media platformen. De vinding beschrijft een systeem waarin onder andere het vormen verschillende groepen, financiële informatie en ‘life-events’ zijn opgenomen. Hierdoor kunnen cadeaus geheel of deels geautomatiseerd worden verzonden. Deze methode bespaart je een hoop tijd en moeite, maar of het de dezelfde sfeer geeft als het gezamenlijk uitwisselen van “echte” cadeaus is de vraag.

  Uitvinding 4: Sinter-kerst-en-nieuw-loween?
  Ik ben wel bekend met het gecombineerd vieren van sinterklaas, kerst en oud en nieuw, vooral door de reclames van een niet nader te noemen telecom aanbieder, maar de Japanse uitvinder Hiroshi Takasaki lijkt hier Halloween ook aan toe te willen voegen. Kostenbesparing lijkt zijn grootste drijfveer. Door de kerstboom al eind oktober te zetten en deze te draperen met een mantel en een pompoen, voorzien van een tovenaarsmuts, kan deze prima als Halloweendecoratie dienen. Ook de mantel van Sinterklaas en zijn mijter lijken hiervoor uitermate geschikt.

  Uitvinding 5: de lucht klaren
  Gourmetten en steengrillen behoren tot de meest traditionele kerstdiner activiteiten. Dat de kamer daarna geheel blauw staat is een bekend gevolg. De Chinese uitvinder Xu Jinghui heeft een decoratieve én functionele uitvinding gedaan die hier wellicht bij kan helpen. De publicatie beschrijft een kerstboom met luchtzuiverende eigenschappen. De kerstboom is voorzien van zakjes gevuld met actieve kool. Daarnaast is de voet van de boom voorzien van een lucht in- en uitlaat met daartussen een HEPA-filter. Of de boom de blauwe lucht volledig weg kan toveren weet ik niet, maar nieuwsgierig ben ik wel!

  Het mag duidelijk zijn: innovatie gerelateerd aan de feestdagen staat niet stil. Mocht dit artikel je hebben geïnspireerd om je eigen kerst must-have uit te gaan vinden, maak dan zeker gebruik van ons gratis Handboek Patenten. Heb jij het gouden ei al uitgevonden? Aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze patent-experts. Zij helpen je graag verder.

  Voor nu wens ik iedereen – ook namens mijn collega’s bij AOMB Intellectual property – een spraakmakende kerst en een innovatief nieuw jaar!

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Update MKB Subsidie vouchers voor Octrooien 2024

  • Patenten

  Een sterke toeleverketen deelt patenten!

  • Patenten

  Octrooien: soms moet je er juist vanaf

  • Patenten