nl

    Terug naar overzicht

    Mijn uitvinding is te vroeg bekend gemaakt. Kan ik nog een patent krijgen?

    • Patenten

    Stel: De R&D afdeling van je bedrijf heeft een nieuwe snorkel voor een snorkelmasker bedacht. Marketing krijgt hier lucht van en gaat direct de hort op om draagvlak voor het product te creëren. Nog voordat er een daadwerkelijk product is, is er een brochure de deur uit gegaan met daarin een plaatje met tekst over het nieuwe snorkelmasker. Geen patentaanvraag ingediend en het masker is nu bekend gemaakt. Is het nu nog mogelijk om een geldig patent, ofwel octrooi, te verkrijgen?

    Vereiste van nieuwheid

    Voor een geldig patent moet een uitvinding nieuw zijn. Een uitvinding is nieuw wanneer zij geen deel uitmaakt van de stand van de techniek. Daarbij wordt de stand van de techniek gevormd door al hetgeen dat voor de dag van indiening van de patentaanvraag openbaar toegankelijk is gemaakt door een schriftelijke of mondelinge beschrijving, door een toepassing of op enige andere wijze, en ja, dus ook die brochure met het snorkelmasker.

    Wat is openbaar toegankelijk?

    Gelukkig is patent voor een product na een onverhoopte bekendmaking niet meteen uitgesloten. Hiervoor moeten eerst twee belangrijke vragen worden beantwoord, namelijk:

    Wat is er precies te vroeg bekend gemaakt? En was de bekendmaking openbaar toegankelijk?

    De eerste vraag is vrij logisch. Als een uitvinding bekend is geworden, maar een willekeurige waarnemer kan op basis van die bekendmaking niet achterhalen hoe de uitvinding werkt, dan is blijkbaar niet de gehele uitvinding bekend gemaakt. Bijvoorbeeld, als er in onze brochure staat: “snorkelmasker met verbeterde luchttoevoer”, dan blijkt hier nog niet direct uit hoe dit (effect) wordt bereikt. De waarnemer kan hier enkel naar gissen. In dat geval is de nieuwe snorkel, op basis van de te vroege bekendmaking, gewoon nog patenteerbaar.

    Ten tweede rijst de vraag of de bekendmaking openbaar toegankelijk was. Wanneer je een uitvinding hebt laten zien tijdens een vertrouwelijk gesprek met een investeerder of afnemer, kun je aannemen dat deze bekendmaking niet openbaar toegankelijk is. Hierbij kan men soms zelfs uitgaan van een impliciete geheimhouding, die over het algemeen vrij snel wordt aangenomen. Als je gesprekspartner je uitvinding op eigen initiatief te vroeg bekendmaakt, kan je onder bepaalde voorwaarden ondanks die bekendmaking alsnog patent aanvragen.

    Kortom

    Een te vroege bekendmaking van een uitvinding hoeft dus niet altijd te betekenen, dat patentbescherming niet meer mogelijk is. Overigens, mocht je gespecialiseerd zijn in een ander vakgebied dan snorkelmaskers en een gerelateerde vraag hebben, neem dan gerust contact met ons op.

    Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten!

    Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.

     

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Tips & Tricks: Onderhandelen met patenthouders

    • Patenten

    Octrooien voor beginners: belangrijke begrippen uitgelegd

    • Patenten

    Innovatie als motor van groei

    • Patenten