nl

    Terug naar overzicht

    Hoe bepaal je een geschikt moment voor het indienen van je octrooiaanvraag?

    • Patenten

    Wat is nu het beste moment om een octrooiaanvraag in te dienen? Hoe eerder hoe beter om concurrenten voor te zijn? Wachten tot kort voor een marktintroductie om kosten uit te stellen?

    Vanuit het perspectief van productontwikkeling is de vraag of een uitvinding klaar is met name een inschatting van de kans dat een product nog significant gaat wijzigen voor marktintroductie. Een inschatting van het succes in de markt is met name een investeringsrisico dat doorgaans afneemt gedurende een innovatieproject.

    In deze blog wordt aan de hand van een ontwikkeltrechter toegelicht hoe je een geschikt moment voor het indienen van een octrooiaanvraag bepaalt. De ontwikkeltrechter heeft drie fasen voor ontwikkeling van de innovatie gevolgd door een vierde fase waarin de innovatie wordt gelanceerd. De vier fasen zijn hieronder nader toegelicht.


    Fase 1: idee generatie

    Een minimum vereiste voor het bemachtigen van een patent is dat in een tekst duidelijk gemaakt kan worden hoe de uitvinding realiseerbaar is. Op een idee, droom of wens wordt geen patent verleend. Dit sluit een vroege indieningvan een octrooiaanvraag in deze fase niet uit.

    Met name indien het fundamentele idee van de uitvinding realiseerbaar is kan doorgaans prima een octrooiaanvraag worden opgesteld. Vanuit een octrooiperspectief is de uitvinding dan klaar. Een nadeel van een dergelijke vroege octrooiaanvraag is echter dat details die bijvoorbeeld tijdens de fase van concept-ontwikkeling worden toegevoegd nog niet bekend zijn. Dergelijke details kunnen later van belang blijken voor het daadwerkelijk verleend krijgen van het octrooi.

    Een bekende strategie voor het beschermen van dergelijke details is het indienen van een aanvullende octrooiaanvraag. Deze aanvullende octrooiaanvraag dient binnen 12 maanden na de eerste indiening te worden ingediend om de datum van de eerste indiening vast te houden. Is de datum van eerste indiening bij nader inzien minder relevant dan valt het intrekken van de eerste aanvraag te overwegen zodat de 12 maanden opnieuw beginnen.

     

    Fase 2: Concept-ontwikkeling

    Een belangrijke factor voor het indienen van een octrooiaanvraag tijden de fase van concept-ontwikkeling is de doorlooptijd van deze fase. Met name indien het de verwachting is dat deze fase relatief kort duurt ligt het voor de hand om te wachten met een eerste indiening totdat het concept is getest.

    Met name bij ontwikkelprojecten met een langere doorlooptijd is het gedurende deze fase van belang om de status van de uitvinding te toetsen. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden na realisatie van een prototype of het nemen van een projectmijlpaal.

    Fase 3: Testen

    Normaal gesproken is tijdens deze fase de uitvinding klaar voor het aanvragen van een patent. Zelfs in een iteratief proces waarbij ontwikkeling en testen elkaar opvolgen zal gedurende een testfase duidelijk worden of de uitvinding aan de verwachtingen voldoet.

    Het aanvragen van een patent in deze late fase is aantrekkelijk omdat naast het meer fundamentele idee van de uitvinding ook zo’n beetje alle details van de uitvinding bekend zijn. Deze details kunnen mogelijk handig zijn tijdens de verleningsprocedure of handhaving van het patent.

    Kort voor lancering van het product is het doorgaans goed mogelijk om landen te kiezen voor het aanvragen van een patent. Dit maakt dat in de testfase vaak sprake is van de strategie aangeduid met “late indiening” in een van mijn eerdere blogs.

    Fase 4: Lancering

    Over het indienen van een octrooiaanvraag tijdens de vierde fase kunnen we kort zijn. Na het lanceren van de innovatie in de markt ben je normaal gesproken te laat met het indienen van een octrooiaanvraag. Voor het verkrijgen van een rechtsgeldig patent dient de uitvinding immers nieuw te zijn. De uitvinding mag nergens ter wereld bekend zijn. Dit betekent voor de uitvinder dat ook hij zelf zijn uitvinding niet publiek mag maken voordat het patent is aangevraagd.

    Wil je jouw uitvinding octrooieren en heb je nog vragen over de te volgen route? Neem dan gerust contact met mij op.

    Bekijk ook mijn eerdere blog die helpt bij de landenkeuze voor het aanvragen van een patent.

    Wilt u meer informatie over patenten? Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak. Download Handboek Patenten

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Tips & Tricks: Onderhandelen met patenthouders

    • Patenten

    Octrooien voor beginners: belangrijke begrippen uitgelegd

    • Patenten

    Innovatie als motor van groei

    • Patenten