nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Een sterke toeleverketen deelt patenten!

  • Patenten

  Een deal met een grote onderneming is voor veel toeleveranciers een belangrijk moment. Bij het sluiten van zo’n deal is het doorgaans de klant die de voorwaarden bepaalt. Een vaak voorkomende voorwaarde is dat alle intellectueel eigendom van de klant is.

  Het afstaan van intellectueel eigendom hoeft geen probleem te zijn. Bijvoorbeeld in het geval van een speciaal voor een klant ontwikkelt product of proces. Dit kan anders zijn wanneer de toeleverancier op basis van opgedane kennis ook voor andere klanten ontwikkelt.

  Intellectueel eigendom in de toeleverketen


  Bij het afstaan van intellectueel eigendom kan de toeleverancier de opgebouwde kennis mogelijk niet voor nieuwe klanten gebruiken. Dit is gunstig voor de bestaande klant: concurrenten zijn op achterstand gezet. De vraag is echter of dit op de lange termijn een sterke toeleverketen oplevert.

  Spelers in een toeleverketen hebben baat bij gezonde sterke medespelers, een keten is immers zo sterk als de zwakste schakel. Toeleverancier die andere klanten bedienen kunnen de keten versterken en mogelijk op termijn eigen producten ontwikkelen. Intellectueel eigendom lijkt dit soms in de weg te staan, maar dat hoeft niet.

  Ondernemingen zijn namelijk vrij om intellectueel eigendom te delen. Zo kan een licentie op een octrooi worden gegeven aan een toeleverancier. Om concurrenten niet in het zadel te helpen kan de licentie worden beperkt tot een bepaald toepassingsgebied. Je bent natuurlijk vrij om met elkaar af te spreken wat je maar wilt.

  Het delen van patenten in de toeleverketen, daar heeft iedereen baat bij!

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Update MKB Subsidie vouchers voor Octrooien 2024

  • Patenten

  Een sterke toeleverketen deelt patenten!

  • Patenten

  Octrooien: soms moet je er juist vanaf

  • Patenten