nl

  Terug naar overzicht

  Een rasnaam mag niet worden ingeschreven als merk. Hoe bescherm je de rasnaam dan?

  • Kwekersrecht
  • Merken

  Merkrecht binnen de groene sector

  Elke zondagmorgen luister ik naar het radioprogramma Vroege Vogels op radio 1. Een heerlijke (en gemakkelijke) manier om weer even contact te maken met de natuur. Onlangs kwam er een item voorbij over namen van paddenstoelen. Het is gebruikelijk in de wereld van de paddenstoelen om deze bijzondere namen te geven, zoals Gekraagde Aardster, Dooiergele Mestzwam, Echt Judasoor en (mijn persoonlijke favoriet) Wollige Franjehoed.

  In onze groene hoek binnen AOMB Intellectual Property komen we vaak veredelaars tegen die ook prachtige rasnamen hebben bedacht voor hun nieuw ontwikkelde lelie, aardbeienplant of hortensia. Voor het verkrijgen van kwekersrecht is namelijk één van de vereisten dat het nieuwe ontwikkelde ras een naam heeft. Dit kan een fancy naam zijn, maar ook een cijfercode.

  Naast kwekersrechtbescherming wensen onze cliënten ook vaak merkbescherming op hun product en diens naam. Belangrijk om te weten is dat de rasnaam van het plantenras waar kwekersrecht voor is verkregen niet mag worden ingeschreven als merk. De naam van een plantenras is namelijk een 'soortnaam' en soortnamen kunnen geen merk zijn. Vaak kom dit nieuws dan ook als een teleurstelling.


  Hoe dan wel?

  Wij adviseren onze cliënten om hun fantasie te bewaren voor de registratie van de merknaam en de rasnaam aan te duiden met een code. Je betreedt tenslotte de markt onder de merknaam en het is belangrijk voor de herkenning dat dit een mooie onderscheidende en “in het oog springende naam” is. Hierbij is het wel van belang dat de merknaam niet beschrijvend mag zijn voor het product.

  Een voordeel van merkbescherming is dat dit recht niet enkel rust op een ras. Indien de betreffende veredelaar jaren later een nieuw en beter ras heeft ontwikkeld, kan hij dezelfde merknaam voor dit ras gebruiken. Onder deze merknaam heeft hij tenslotte goodwill opgebouwd.


  Kortom: temper uw fantasie tijdens het bedenken van een rasnaam en gebruik uw creativiteit bij het bedenken van een merknaam. Voor andere tips of vragen over rasnamen en merknamen: neemt u gerust contact met mij op.  Wilt u meer informatie over merken?  Download dan het (gratis) Handboek Merkbescherming! Het Handboek Merkbescherming behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over de wijze waarop een ondernemer met merkrecht in zijn onderneming dient om te gaan.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Duurzaamheid, innovatie en nieuwe plantenrassen

  • Kwekersrecht

  Een rasnaam mag niet worden ingeschreven als merk

  • Kwekersrecht
  • Merken

  Big Mac: Wat mag Eigenlijk?

  • Merken

  Nederland kleurt oranje!

  • Merken
  • Legal

  Hoever reikt het merkrecht van LEGO?

  • Merken
  • Legal