nl

Zoeken Menu

    © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

    Terug naar overzicht

    Duurzame uitvinding - to patent, or not to patent?

    • Patenten

    Brigitte Geurts

    European patent attorney | UPC representative

    Eén van de redenen waarom mensen twijfelen of ze wel patent (=octrooi) moeten aanvragen voor hun uitvinding is dat ze eigenlijk vinden dat iedereen hun uitvinding mag gebruiken. Dit horen we vooral vaak wanneer het gaat om uitvindingen op het gebied van duurzaamheid (energietransitie, materiaaltransitie en voedseltransitie). Toch kan juist het niet beschermen van een uitvinding er ironisch genoeg voor zorgen dat deze uiteindelijk minder wordt gebruikt. Hoe zit dat?

    Een patent helpt bij zakelijk succes

    Het hebben (aangevraagd) van een patent kan een belangrijke factor zijn in het bereiken van commercieel succes. Investeerders durven vaak niet in te stappen wanneer er een risico bestaat dat er morgen een ander bedrijf hetzelfde product mag gaan maken. Ook biedt het een marketingvoordeel: je product wordt gezien als technisch vernieuwend en uniek, en daar zijn mensen gevoelig voor.

    Daarnaast heb je natuurlijk het uitsluitende recht waarmee je anderen kunt verbieden om jouw uitvinding toe te passen. Alleen al dit feit kan mensen ervan weerhouden om jouw product, of iets wat er erg op lijkt, te gaan namaken. Ook zonder dat er rechtszaken gevoerd hoeven worden, kun je dus al anderen van de markt houden, waardoor jouw bedrijf kan groeien.

    Zakelijk succes = succes voor de wereld

    Het is heel nobel: zonder winstoogmerk een product willen ontwikkelen omdat het klimaatverandering kan tegengaan. Maar wie gaat er betalen voor de ontwikkeling, marketing en verkoop van je product, als er geen zekerheid gegeven kan worden dat de investering ten minste kan worden terugverdiend? En je wilt ook niet dat iemand anders een kopie maakt, maar dan van slechtere kwaliteit of minder duurzame materialen, waardoor het imago van je idee ernstig beschadigd wordt en niemand het product nog wil kopen. De grootste kans om je product de wereld in te krijgen, is dus toch door het zelf te ontwikkelen, en daar is het hierboven beschreven zakelijke succes voor nodig.

    Je idee delen met de wereld

    Het voelt misschien tegenstrijdig: een verbodsrecht aanvragen voor je uitvinding, omdat je wil dat iedereen er gebruik van gaat maken. Toch is dit juist het achterliggende idee van het octrooirecht: exclusieve rechten in ruil voor het openbaar maken van je uitvinding. Want vergeet niet: anderhalf jaar na het aanvragen van je patent, wordt je uitvinding publiek bekend. Dit betekent dat anderen jouw idee kunnen gebruiken als inspiratie voor een nog betere technologie – iets waar de wereld dus alleen maar mee geholpen is.

    Daarnaast hoef je natuurlijk geen gebruik te maken van je verbodsrecht: je kunt er ook voor kiezen om bekend te maken dat je je rechten nooit zult handhaven. Dit kan middels een statement, maar ook door een gratis licentie te verstrekken op je patent aan iedereen die daarom vraagt. Dit laatste is een slimmer idee, omdat je hier bijvoorbeeld als voorwaarde kunt opnemen dat jij in ruil ook gratis licenties krijgt op patenten die voortkomen uit jouw uitvinding. Tesla en Toyota geven het goede voorbeeld: ze hebben hun patenten op het gebied van elektrische voertuigen op deze manier “open source” gemaakt in de hoop dat de auto-industrie zo sneller kan verduurzamen.

    Zo zie je dus dat een patent het toepassen van duurzame innovatie dus niet in de weg hoeft te zitten, maar hier juist essentieel voor kan zijn!

    Ben je benieuwd of jouw product in aanmerking komt voor bescherming? Of heb je een uitvinding op het gebied van duurzaamheid? Bekijk onze pagina over Sustainable Technologies of neem vrijblijvend contact op met ons team van gemachtigden.

    Wil je meer informatie over patenten? Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over patenten, zoals hoe uitvindingen tegen namaak kunnen worden beschermd.

    Download Handboek Patenten

    Brigitte Geurts

    European patent attorney | UPC representative

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Een sterke toeleverketen deelt patenten!

    • Patenten

    Octrooien: soms moet je er juist vanaf

    • Patenten

    Spreken is zilver, zwijgen goud? Lang niet altijd!

    • Patenten
    • Legal