nl

Zoeken Menu

    © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

    Terug naar overzicht

    Is ChatGPT je nieuwe octrooigemachtigde?

    • Patenten

    Brigitte Geurts

    European patent attorney | UPC representative

    ChatGPT staat inmiddels bekend als een expert in het formuleren van een geschikte tekst op basis van jouw input. Is dat anders dan wat een octrooigemachtigde doet wanneer deze jouw octrooiaanvraag opstelt? En welke risico’s zitten er aan het gebruik van ChatGPT?

    ChatGPT als octrooigemachtigde?

    Sinds de opkomst van ChatGPT wordt er gespeculeerd over welke taken ChatGPT van mensen kan overnemen. Uiteraard is er ook getest of ChatGPT kan helpen bij het opstellen van een patent aanvraag. Vooral het opstellen van conclusies (claims) is getest, omdat dit het belangrijkste onderdeel vormt van een aanvraag. De uitkomst: ChatGPT schrijft een set conclusies die voor een niet-octrooigemachtigde wellicht geloofwaardig overkomt, maar voor een rechter of octrooi-instantie geen stand houdt. In een octrooiconclusie is nou eenmaal ieder woord cruciaal en iets weglaten of teveel opschrijven kan het verschil maken tussen bescherming en geen bescherming van de uitvinding.

    Ga voorzichtig om met wat je vraagt aan ChatGPT

    De belangrijkste reden om ChatGPT evenwel niet te gebruiken voor het formuleren van teksten over je uitvinding is het gebrek aan geheimhouding. Als je gebruik maakt van ChatGPT moet je er rekening mee houden dat de tekst die je invoert kan en zal worden opgeslagen en gebruikt. Hiermee loop je dus het risico dat jouw uitvinding al op straat ligt voordat je een aanvraag hebt kunnen indienen.

    Een andere manier waarop je toch gebruik kunt maken van ChatGPT voor een octrooiaanvraag, is alleen de achtergrondinformatie laten schrijven door het programma. Hierin wordt de huidige stand van zaken op het gebied van je uitvinding beschreven, zonder te verklappen wat jouw oplossing hiervoor is. De kwestie van geheimhouding speelt dan minder – maar pas op: je geeft nog wel steeds prijs dat je een octrooi wilt aanvragen voor een uitvinding op een bepaald gebied die een bepaald probleem oplost.

    Een laatste reden om terughoudend te zijn in het gebruik van ChatGP het gegeven dat ChatGPT heel wat stroom verbruikt voor het beantwoorden van een vraag. Hoeveel precies is onduidelijk, maar een onderbouwde schatting van eerder dit jaar is dat ChatGPT’s energieverbruik 4.166.784 KWh per maand zou zijn – evenveel als 20.450 Nederlandse huishoudens! En het gebruik van het programma is sindsdien alleen maar toegenomen.

    Kortom: het wordt hoog tijd voor meer uitvindingen die computers energiezuiniger maken of méér duurzame energie beschikbaar maken. Mocht jij nou zo’n uitvinding hebben gedaan, doe dan jezelf en het milieu een plezier en laat je octrooiaanvraag niet door ChatGPT opstellen. Neem contact op met een octrooigemachtigde van AOMB!

    Brigitte Geurts

    European patent attorney | UPC representative

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Een sterke toeleverketen deelt patenten!

    • Patenten

    Octrooien: soms moet je er juist vanaf

    • Patenten

    Spreken is zilver, zwijgen goud? Lang niet altijd!

    • Patenten
    • Legal