nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  3 Risico’s van het niet beschermen van je intellectueel eigendom

  • Patenten

  Sterke ideeën en uitvindingen liggen aan de basis van jouw producten en/of diensten. Het laatste wat je wil is dat iemand anders dit kopieert of de rechten voor je neus weg kaapt. Dit omdat je net te laat was met het beschermen van jouw intellectueel eigendom. Intellectueel eigendom omvat de rechten op wat je hebt gecreëerd. Het investeren in een patent, ook wel octrooi genoemd, geeft je alleenrecht op wat je hebt gemaakt of ontwikkeld. Een patent is niet verplicht, maar ben je bewust van de risico’s wanneer je kiest om deze investering niet te maken.

  Vis niet achter het net

  Uit rapporten van het Europees Octrooibureau (EPO) en de World Intellectual Property Organization is een stijgende lijn te zien in het aantal octrooiaanvragen. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun intellectueel eigendom te beschermen. Heb je nog niet geïnvesteerd in de bescherming van jouw intellectueel eigendom? Dan groeit met de dag de kans dat je inbreuk maakt op rechten van bedrijven die hun intellectueel eigendom wel hebben beschermd.

  Snelheid is bij het beschermen van je intellectueel eigendom van essentieel belang. De regel geldt dat je de eerste moet zijn die de aanvraag doet voor het vastleggen van een idee, technologie of innovatie. Is iemand anders je voor? Dan gaan de intellectueel eigendomsrechten naar die persoon. Je kunt jezelf benadelen door een afwachtende houding aan te nemen. Concurrenten krijgen de kans om een sterke positie te verwerven. Wanneer een concurrent een patent aanvraagt kun je ervan uitgaan dat dit met een goede reden is. Door als eerste je intellectueel eigendom vast te leggen verbeter je jouw concurrentiepositie.

  Publiceren of patent aanvragen?

  Een reden waarom ondernemers wachten om een patent aan te vragen is vanwege de kosten. Intellectueel eigendom is een investering. Vraag je als bedrijf liever geen patent aan? Dan is het mogelijk je idee of uitvinding te publiceren. Dit is goedkoper en kan aantrekkelijk overkomen omdat je hiermee voorkomt dat een concurrent eerder dan jij hier een patent voor aanvraagt. Bedenk echter dat dit in je nadeel kan werken.

  Het publiceren van je intellectueel eigendom geeft je concurrentie de mogelijkheid om direct een kopie van de innovatie te maken. Je moet snel schakelen, met het oog op de concurrentie, om een voorsprong te behouden. Dit is een uitdaging op lange termijn. Als bedrijf is de kans aanwezig dat je te maken krijgt met een tegenslag. Een misstap kan je dan ook duur komen te staan.

  Veiligstellen van je opbrengsten

  Door je intellectueel eigendom te beschermen stel je de opbrengsten van je investering veilig. Een patent geeft een monopolie op jouw intellectueel eigendom. Je marktaandeel loopt risico wanneer je jouw intellectueel eigendom niet beschermt. Een patent geeft je het recht om derden te verbieden om met een soortgelijk product of oplossing de markt te betreden. Daarnaast loop je geen aanvullende opbrengsten mis. Een patent geeft je ook het recht om je concurrenten, op basis van een overeenkomst, te voorzien van een licentie zodat zij jouw intellectueel eigendom mogen toepassen. Hier staat een vergoeding tegenover.


  Bescherming van jouw creatieve en/of technische creaties is het doel van intellectueel eigendomsrecht. Ben je bewust van je rechten. Wil je meer weten? Download het litepaper: ‘Zo draagt intellectueel eigendom bij aan de concurrentiepositie van jouw MKB-bedrijf’.

  Litepaper Intellectueel Eigendomsrecht

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Update MKB Subsidie vouchers voor Octrooien 2024

  • Patenten

  Een sterke toeleverketen deelt patenten!

  • Patenten

  Octrooien: soms moet je er juist vanaf

  • Patenten