nl

    Terug naar overzicht

    Heb ik een octrooigemachtigde nodig?

    • Patenten

    Intro...

    Op zich begrijpelijk. De term “gemachtigde” suggereert immers een bepaalde bevoegdheid en in combinatie met de term “octrooi” ligt het al snel in de lijn om te denken dat een octrooigemachtigde bevoegd is om octrooien te verlenen. Toch is dit niet juist..

    De overheidsinstantie
    Een octrooigemachtigde is bevoegd om anderen, zoals een particuliere uitvinder of een bedrijf, te vertegenwoordigen bij de overheidsinstantie die octrooiaanvragen in behandeling nemen. In Nederland heet die instantie Octrooicentrum Nederland. Vroeger sprak je over de Octrooiraad en wat mij betreft was dat zo gebleven. Het Octrooicentrum Nederland neemt Nederlandse octrooiaanvragen in behandeling. Voor Europese octrooiaanvragen moet je daarvoor bij het Europees Octrooi Bureau (EOB) zijn oftewel in het Engels the European Patent Office. We zijn in Nederland gezegend met een groot kantoor van het EOB waar ongeveer de helft van alle Europese octrooiaanvragen wordt behandeld. Mocht u recentelijk over de A4 bij Rijswijk (afslag Plaspoelpolder) zijn gereden dan is u wellicht opgevallen dat daar momenteel een immens kantoorgebouw verrijst. Die is bestemd om ambtenaren van het EOB te huisvesten.

    Opstellen van een octrooiaanvraag
    Maar terug naar het vak van octrooigemachtigde. Heb je die eigenlijk nodig als je patent wilt aanvragen? Op zich niet. Uitvinders kunnen zelf octrooiaanvragen voor hun eigen uitvindingen opstellen en indienen. Bedrijven kunnen daarvoor medewerkers machtigen. Het is overigens niet toegestaan dat u (tenzij u octrooigemachtigde bent) bij wijze van spreken voor uw buurman octrooiaanvragen indient. Het schrijven en in tweede instantie verdedigen van octrooiaanvragen is echter wel een vak waar een zware opleiding aan voorafgaat. In de praktijk duurt het, na het afronden van een technische universitaire studie, snel typisch vijf jaar van harde studie en zware examens voordat men beëdigd is als Nederlands en Europees octrooigemachtigde en dat is niet voor niets. Het credo dat je nooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken gaat ook op voor octrooiaanvragen. Een octrooiaanvraag moet direct bij indiening goed in elkaar zitten. Enerzijds moet de uitvinding technisch goed zijn omschreven wat overigens niet betekent dat dit per definitie heel gedetailleerd moet gebeuren. Anderzijds moet de uitvinding ook juridisch goed zijn omschreven zodat een concurrent er niet makkelijk omheen kan.

    Ingediend, en dan?
    Vaak kiest men er voor om kort na indiening van een octrooiaanvraag de betreffende uitvinding aan anderen te tonen, bijvoorbeeld om investeerders te interesseren of om simpelweg de uitvinding op de markt te brengen. Als je er daarna achter komt dat de ingediende octrooiaanvraag niet goed is opgesteld, dan is er geen zinvolle mogelijkheid meer om dit te corrigeren door een verbeterde octrooiaanvraag in te dienen. Doordat je zelf de uitvinding openbaar hebt gemaakt, zal die verbeterde octrooiaanvraag zich daarvan moeten onderscheiden. Dan blijk je je zelf dus in de voet geschoten te hebben. Dan is een tweede credo aan de orde: goedkoop is duurkoop.

    Kortom
    Helaas heb ik in mijn praktijk met enige regelmaat mensen moeten teleurstellen die octrooiaanvragen hadden ingediend die zij zelf, uiteraard op zich naar hun beste kunnen, hadden opgesteld of die zij hadden laten opstellen door lieden die zich onterecht als deskundige op octrooigebied hadden gepresenteerd, en die zij zelf vervolgens hadden ingediend. De uitvinding werd een succes maar de octrooiaanvraag bleek helaas onvoldoende sterk te zijn om een effectieve bescherming van de uitvinding te verkrijgen. Het gevolg was dat anderen de uitvinding vrijelijk mochten kopiëren. Een dergelijke teleurstelling bespaar ik u graag.

    Mocht u hulp nodig hebben bij het opstellen of aanvragen van een patent maak dan gebruik van ons gratis Handboek Patenten of neem  contact  met mij op, ik ben u graag van dienst!

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    De allereerste nietigheidsuitspraak van het UPC is een feit.

    • Patenten
    • Unitair Octrooi

    Innovatieve en techniek gedreven start-ups groeien harder dan andere starters. Wat kan het MKB daar van leren?

    • Patenten

    Investeren in R&D en samenwerking is juist nu dé sleutel tot succes voor het MKB.

    • Patenten