nl

Zoeken Menu

    © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

    Terug naar overzicht

    Het succes van HoCoSto, een slim systeem voor warmtekoude-opslag

    • Algemeen
    • Patenten

    Janneke Zengin

    Marketing & Communicatie assistant

    Ik ben op bezoek bij René en Gerda Geerts van HoCoSto in Achtmaal, Noord-Brabant.

    Als je met ándere ogen kijkt naar een technische toepassing kun je tot verrassende oplossingen komen voor de problemen waar je mee worstelt. René Geerts zat een paar jaar geleden te wachten op het vliegveld van Sjanghai toen zijn oog viel op de dakconstructie: het was een zogenaamde spaceframe constructie, een sterke en lichte oplossing om met buizen een immens groot dak te dragen.

    “Als ik dat nou eens letterlijk omkeer en in de grond stop, dan heb ik een sterke en lichte draagconstructie voor mijn idee voor een warmtekoude-opslag”, zag Geerts opeens. Het probleem van warmtekoude-opslagsystemen is immers hoe je een grote massa water onder de grond kunt beschermen tegen de druk van de grond eromheen, en met name de grond boven de opslagbuffer. Als de dragende constructie niet sterk genoeg is kun je niets op die grond zetten of rijden, waardoor de grond, zeker in een land als Nederland, geen bruikbare waarde meer heeft.

    Met het aluminium buizenframe van Geerts, dat bovendien met een vernuftig systeem simpel en snel aan elkaar te klikken is, kun je de benodigde korte buizen met een kleine vrachtwagen ter plaatse brengen en snel monteren. Geerts: “We noemen het ook wel de K’Nex voor volwassenen.” Alternatieve systemen voor warmtekoude-opslag werken onder meer met betonnen bekistingen, die veel duurder en zwaarder zijn en bovendien een veel langere opbouwtijd vergen, nog los van eventuele tijdrovende vergunningaanvragen. En wil men de opslagbuffer flink belasten, bijvoorbeeld met een parkeerplaats, dan moeten er nog meer zware constructies worden aangebracht.

    Door de snelle constructietijd van HoCoSto (wat staat voor Hot Cold Storage) hoeft de oprit, de parkeerplaats, het schoolplein, de sportvelden, het bedrijventerrein of het grasveld tussen flatgebouwen niet langer dan een week opgeofferd te worden; daarna kan het weer op de vorige manier in gebruik genomen worden. Oppervlaktegrondverlies is er dus niet.

    Geerts is, samen met zijn vrouw, al innovatief ondernemer sinds de jaren tachtig. Ze waren een van de eersten die ledverlichting in Nederland introduceerden, in feite nog voordat de markt daar rijp voor was. Als elektronicus was Geerts sowieso altijd al in de weer met oplossingen vanuit onverwachte hoek. “Ik ben steeds op zoek naar ándere toepassingen binnen de natuurkunde. Als je op een andere manier leert kijken, kom je vanzelf op onverwachte oplossingen.”

    Door dit eerdere en zeer succesvolle bedrijf was er al jarenlang een hechte relatie met het adviesbureau De Breed & Partners ontstaan, dat onder meer voor subsidies in het kader van de WBSO (wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) zorgde. Het bureau, dat nauw gelieerd is aan AOMB, bracht Geerts vervolgens in contact met octrooigemachtigde Bert Kneepkens, die in gesprek ging met het echtpaar om de mogelijkheden tot octrooiering voor het nieuwe warmtekoude-opslagsysteem te bespreken.

    Het voornemen om het vernuftige kliksysteem om de aluminium buizen aan elkaar te bevestigen te octrooieren viel na grondige overweging echter af. Nog veel bijzonderder was namelijk het totale warmte-koude buffersysteem dat zijn sterkte niet uit de wanden van de gegraven kuil haalt, maar uit het complete buizensysteem en daarbij een oppervlaktebelasting toestaat die zelfs autoparkeerplaatsen mogelijk maakt, zag Kneepkens. Het octrooi hierop is inmiddels verleend. Een Europees octrooi is pending en er wordt ook al gesproken over een nieuw octrooi.

    De HoCoSto buffer is ook bijzonder omdat hij groot genoeg is om een woonhuis zomers en winters van koeling respectievelijk warmte te kunnen voorzien, en weer klein genoeg om snel aan te leggen. En voor grotere toepassingen kunnen de systemen modulair uitgebouwd worden, zodat ook flatgebouwen, grotere scholen of bedrijventerreinen kunnen profiteren van het systeem. Ook in waterwingebieden biedt de HoCoSto voordelen omdat het systeem geen schade toebrengt aan de grond of de waterstand. Ook de voorgenomen ombuiging van aardgaswijken naar aardgasloze wijken speelt de groei van dit bijzondere product in de kaart. Zo zijn er in Nederland twee plaatsen die met het systeem gaan werken: Vlieland en Nagele in de Noordoostpolder.

    De startupfase van HoCoSto heeft het echtpaar Geerts met eigen middelen, verkregen uit de verkoop van het vorige bedrijf, kunnen financieren. Door de voortgaande groei transformeert het bedrijf nu naar een scaleup en wordt er gezocht naar investeerders.

    Door Frank Thooft
    Pluspen

    Janneke Zengin

    Marketing & Communicatie assistant

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    AOMB Intellectual property verwelkomt twee nieuwe medewerkers

    • Algemeen

    Nieuwe vestiging

    • Algemeen

    AOMB verwelkomt nieuwe medewerker

    • Algemeen
    • Patenten

    Het Unitair Octrooi is van kracht geworden

    • Patenten
    • Unitair Octrooi

    AOMB verwelkomt nieuwe medewerker

    • Algemeen
    • Patenten

    Start Unitair Octrooi opnieuw uitgesteld

    • Patenten
    • Unitair Octrooi