nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Merkregistratie buiten de Benelux: hoe werkt het Internationale registratiesysteem?

  • Merken

  Janneke Zengin

  Marketing & Communicatie assistant

  In de praktijk komen wij regelmatig vragen tegen over het internationale registratiesysteem voor merken. Dit is niet zo recht-toe-recht-aan als registratie in de Benelux of de EU. Maar waarom zou je kiezen voor dit systeem en hoe werkt het eigenlijk? Tijd voor een kort overzicht.

  Wanneer kies je voor het Internationale registratiesysteem?
  Op het moment dat er merkenbescherming buiten de Europese Unie nodig is, is het aantrekkelijk om gebruik te maken van het Internationale registratiesysteem. In principe geldt in elk land een eigen merkenwet en als je een merk wilt registeren moet je dat per land doen. De Benelux wetgeving voor Nederland, België en Luxemburg en de Europese wetgeving voor de EU lidstaten zijn daar eigenlijk uitzonderingen op: buiten de EU gaat bijna alles per land.

  Om merkregistratie makkelijker te maken heeft een groep van meer dan 90 landen zich aangesloten bij een verdrag dat het mogelijk maakt meerdere landen tegelijk aan te vragen en te beheren.


  Hoe werkt het?

  Om gebruik te maken van dit systeem moet je als merkhouder eerst een basisregistratie hebben. Dit wil zeggen dat je een merkrecht moet hebben in één van de landen die zijn aangesloten bij het verdrag. In geval van een Nederlands bedrijf is dit vaak een Benelux registratie of een EU registratie.

  De gegevens van deze basisregistratie worden overgenomen in de Internationale registratie. Deze Internationale registratie is een soort lege plastic zak waar tegen betaling verdragslanden in kunnen worden gestopt. Je koopt dus eigenlijk het gemak van een gecentreerde administratie en bepaalt vervolgens in welke landen je je merk wilt laten registreren.

  Een belangrijk feit dat wel eens wordt vergeten is dat ná de aanvrage via de internationale registratie ook nog de nationale procedure in de gekozen landen moet worden afgewerkt. Deze procedure is vergelijkbaar met een Benelux of Europese procedure en kan na het verkrijgen van de Internationale registratie tot (maximaal) 18 maanden duren. In deze procedures kunnen alsnog voorlopige weigeringen of opposities voorkomen.


  Kan ik landen toevoegen?

  De internationale registratie vormt een eenheid waarbij vernieuwingen, adreswijzigingen of overdrachten centraal geregeld kunnen worden. Eigenlijk net als een Benelux merkregistratie. Extra bij het internationale systeem is de mogelijkheid om de registratie gedurende de looptijd uit te breiden naar andere landen binnen het systeem. Dit heet een territoriale uitbreiding. Een dergelijke uitbreiding krijgt een andere datum dan de eerder geregistreerde landen binnen de internationale registratie. Een merk kan dus binnen dezelfde registratie verschillende aanvraagdata en verschillende producten- en dienstenclaims hebben per land.

  Interesse in de mogelijkheden die het Internationale systeem geeft voor uw merk? Neem gerust contact op!  Wilt u meer informatie over merken?  Download dan het (gratis) Handboek Merkbescherming! Het Handboek Merkbescherming behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over de wijze waarop een ondernemer met merkrecht in zijn onderneming dient om te gaan.

  Janneke Zengin

  Marketing & Communicatie assistant

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Goed nieuws voor het MKB: bescherm IE tegen gereduceerd tarief

  • Merken
  • Modellen

  Maart is nu al niet de maand van Puma

  • Merken
  • Modellen
  • Legal

  Kleurmerken in de praktijk: De strijd tussen Milka en Tony's Chocolonely

  • Merken