nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Leg je intellectuele eigendom vast en versnel de groei van jouw bedrijf

  • Patenten

  Patrick van Ginneken

  European patent attorney | UPC representative

  Met “intellectuele eigendom” worden rechten als merken, modellen, patenten (=octrooien), kwekersrecht en auteursrecht bedoeld. Al deze rechten hebben twee dingen gemeen: ze beschermen “iets wat je zelf bedacht hebt” en ze leveren exclusiviteit op, een monopolie.

  Iedereen die het bekende bordspel vroeger wel eens heeft gespeeld (of dat nog steeds wel eens doet), weet dat het binnenhalen van veel geld een stuk gemakkelijker is wanneer jij de enige bent die ergens recht op heeft. Dat geldt voor het bordspel, maar dat geldt net zo goed in het echte leven.

  Vertalen we bovenstaande les naar het ondernemerschap, dan zul je in de regel onwijs hard moeten werken om een zodanig goed product te ontwikkelen dat iedereen van je wil kopen. En eenmaal een succes zal het wellicht snel gekopieerd worden. Ga je al dat harde werk nog verrichten als je bij voorbaat al weet dat eenieder je product zo maar na mag maken nadat jij er een succes van gemaakt hebt? Nee, toch?

  Daarom is het belangrijk om een onoverkomelijk competitief voordeel voor jezelf te behalen, wat bijvoorbeeld kan door een monopolie voor jezelf te creëren. Op die manier zorg je ervoor dat jij de enige bent die het door jouzelf bedachte product mag verkopen. Zo druk je copy-cats de markt uit en laat jij jouw bedrijf in een razend tempo groeien. Bovendien: als jij de enige bent die jouw gewilde product mag verkopen, kun je er een hogere prijs voor vragen én er meer van verkopen!

  Ik hoor je denken: kan dat zomaar dan? Jazeker: met de hiervoor genoemde intellectuele eigendomsrechten is dit mogelijk.

  Let wel op: het creëren van een monopolie, door het vastleggen van je intellectuele eigendomsrechten, is jammer genoeg vaak niet goed meer mogelijk op het moment dat jouw product al een groot succes is. Het moet soms zelfs al gebeuren vóórdat je jouw product voor het eerst met anderen deelt, als je nog in de ontwikkelingsfase zit en nog helemaal niet weet of het een succes gaat worden.

  Daarom adviseer ik om éérst contact op te nemen met een IE-specialist, zoals de octrooi- en merkengemachtigden van AOMB, voordat je jouw producten aan anderen laten zien. Onze IE-specialisten helpen jou je rechten veilig te stellen en een monopolie te creëren, zodat het laten groeien van jouw bedrijf een stuk gemakkelijker wordt!

  Wil je meer informatie over patent?? Download dan het (gratis) handboek patenten!
  Het handboek patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.

  Patrick van Ginneken

  European patent attorney | UPC representative

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Van innovatie naar imitatie: dupe producten

  • Patenten
  • Merken
  • Auteursrecht
  • Modellen
  • Legal

  Ontwikkelingen in energietransitie en quantumtechnologie: voorsorteren op de toekomst

  • Patenten

  Het belang van een goede IE-strategie

  • Patenten