nl

Zoeken Menu

    © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

    Terug naar overzicht

    Is een inschrijving van je bedrijfsnaam bij de KvK genoeg voor het verkrijgen van merkrecht op die naam?

    • Merken

    Janneke Zengin

    Marketing & Communicatie assistant

    Ik kreeg laatst een vraag van een ondernemer, die zich af vroeg of het voor merkbescherming niet voldoende was zijn bedrijfsnaam in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (= KvK). Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, het antwoord is nee. Er zijn andere stappen nodig voor het verkrijgen van merkrecht.

    Bedrijfsnaam – Handelsnaam

    In de praktijk is het onderscheid bedrijfsnaam en handelsnaam vrijwel niet bekend. De wet spreekt echter van een handelsnaam. Dit is de naam waaronder je je onderneming drijft en door onder deze naam bedrijfsmatige activiteiten uit te voeren verkrijg je daadwerkelijke bescherming van je handelsnaam. Je bedrijfsnaam inschrijven bij de KvK is dus geen voorwaarde voor bescherming van je handelsnaam, enkel het feitelijke gebruik ervan geeft je dit recht.

    Merk

    Een benaming (zoals een handelsnaam) kan een merk zijn. Ook logo’s, letters, cijfers, vormen van waren of van verpakkingen kunnen een merk zijn. Feitelijk elk teken dat dient ter onderscheiding van producten en/of diensten. Zoals hierboven al genoemd, ontstaat er geen merkrecht door inschrijving bij de KvK. Een merkrecht kan uitsluitend worden verkregen door inschrijving van het merk in een daartoe aangewezen merkenregister. Alleen een merkregistratie geeft je het uitsluitende recht op een merk.

    Indien je jouw handelsnaam ook als merk gebruikt om bepaalde producten of diensten mee aan te duiden, is registratie van de (handels)naam als merk zeker aan te bevelen. Bekende namen die deze samenloop van rechten hebben zijn bijvoorbeeld SHELL of PHILIPS.


    Drie grote verschillen tussen een handelsnaam en een merk

    1. Het handelsnaamrecht geeft je enkel bescherming op de naam waaronder je je onderneming drijft in het economische verkeer. Het merkrecht kan bescherming bieden aan een naam, maar bijv. ook aan een logo of aan een vorm van een product.

    2. Het handelsnaamrecht heeft een regionale, lokale bescherming en het merkenrecht geeft een Benelux-, Europees- of Internationaal recht.

    3. Ten slotte is de beschermingsomvang van het merkenrecht ruimer dan van het handelsnaamrecht, ten aanzien van de vergelijking tussen waren e/o diensten en tekens.

    Stappen om merkbescherming te krijgen

    Zoals aangegeven kan merkenrecht uitsluitend verkregen worden door inschrijving in het register van een (Internationaal) merkenbureau. In Nederland is dit het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (ook wel het BBIE genoemd). Met een registratie wordt een merkenrecht voor de gehele Benelux verkregen. Een Europese en/of Internationale registratie is daarnaast ook mogelijk. Over de landen waarin merkregistratie mogelijk is, verwijs ik je graag naar mijn eerdere blog. Een merkinschrijving duurt in beginsel 10 jaar, maar kan oneindig worden verlengd met 10 jaar.

    Mocht u aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op! Ook indien u interesse heeft in merkbescherming ben ik u graag van dienst.

    Wilt u meer informatie over merken? Download dan het (gratis) Handboek Merkbescherming! Het Handboek Merkbescherming behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over de wijze waarop een ondernemer met merkrecht in zijn onderneming dient om te gaan.

    Janneke Zengin

    Marketing & Communicatie assistant

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Maart is nu al niet de maand van Puma

    • Merken
    • Modellen
    • Legal

    Kleurmerken in de praktijk: De strijd tussen Milka en Tony's Chocolonely

    • Merken

    Van innovatie naar imitatie: dupe producten

    • Patenten
    • Merken
    • Modellen
    • Legal