nl

    Terug naar overzicht

    Werkt uw concurrent aan dezelfde (product)innovaties als u?

    • Patenten

    Intro...

     Waarschijnlijk wenst u vaak dat u even vlieg zou kunnen zijn bij uw concurrent om in te kunnen schatten of hij momenteel aan dezelfde innovaties werkt, en zo ja, in welk stadium. Het laatste dat u immers wilt is dat uw inspanningen voor niets blijken wanneer uw concurrent, eerder dan u, met een vergelijkbare innovatie de markt op treedt. Maar hoe komt u daar achter?

    Het antwoord ligt in de octrooiliteratuur.

    Dagelijks worden er wereldwijd nieuwe octrooiaanvragen gepubliceerd voor nieuwe innovaties. Zo ook die van uw concurrenten. Dit jaar alleen al waren dit er tot nu toe ruim 2.000.000 ( FamPat database, 31-10-2017). Nu is het natuurlijk onbegonnen werk om van al deze aanvragen op de hoogte te blijven. Met een octrooibewaking kunt u op basis van door u gekozen zoektermen, periodiek worden geïnformeerd van nieuwe; voor u relevante octrooipublicaties. Dit profiel kan bestaan uit zoektermen (bijv. Phone case), octrooiclassificaties (bijv. A45C2011/002) en namen van concurrenten (bijv. Hoesjes Maker BV). Welke informatie kan octrooibewaking u concreet bieden?

    1) Nieuwe concurrenten ontdekken

    Als men een gemiddelde Nederlandse bedrijfseigenaar naar zijn of haar naaste concurrenten vraagt is de kans groot dat deze ook in Nederland gevestigd zijn. Nu is het voor een buitenlands bedrijf natuurlijk ook mogelijk om in Nederland octrooirecht te verkrijgen. Heeft u ook deze concurrenten op uw radar? Het duurt wellicht even voordat deze bedrijven via conventionele wijze op uw radar verschijnen. Een octrooibewaking kan helpen bij het identificeren van dergelijk bedrijven en op deze wijze een beter inzicht in de markt geven.

    2) Licenties

    Als u zelf in het bezit bent van octrooirechten is dit ook een goede manier om bedrijven te ontdekken die vergelijkbare technieken gebruiken of producten maken. Wellicht maken ze inbreuk op uw octrooiportefeuille. Door deze bedrijven te benaderen voor licentie overeenkomsten kan het rendement van uw octrooiportefeuille worden verhoogd.

    3) Inspiratie

    Een octrooiaanvraag moet per definitie de vinding nawerkbaar omschrijven. Dat wil zeggen dat op basis van de beschrijving en eventuele vakkennis de vinding gereproduceerd moet kunnen worden. Een octrooi (= patent) bevat dus veel technische informatie, die ook ter inspiratie kunnen dienen voor uw eigen ontwikkeling. Wel moet u natuurlijk voorzichtig zijn in het overnemen van elementen van de vinding, omdat u dan wellicht inbreuk maakt. Meer hierover in het volgende punt.

    4) Voorkom inbreuk

    Het inbreuk maken op een octrooi kan een kostbare affaire zijn. Niet alleen vanwege de juridische gevolgen, maar ook vanwege het moeten aanpassen van uw product in een laat stadium, of, als dit niet mogelijk is, het betalen van een licentie vergoeding aan de octrooihouder. Wanneer u op de hoogte bent van een octrooiaanvraag (nog niet verleend) is er in het Europese octrooisysteem de mogelijkheid om zogenaamde ‘third party observations’ in te dienen. Hierin laat u het Europees octrooibureau en de octrooiaanvrager vriendelijk weten dat u publicaties heeft gevonden die de nieuwheid of inventiviteit van de octrooiaanvraag schaden. De Examiner heeft de optie deze publicaties in acht nemen en kan de octrooiaanvrager verzoeken om hier op te reageren, met het mogelijk gevolg dat de beschermingsomvang moet worden aangepast en uw product geen inbreuk meer maakt.

    Mocht de aanvraag worden verleend dan is er nog de mogelijkheid om tot 9 maanden na verlening de zogenaamde oppositie procedure te starten. Voorwaarde voor dit alles is natuurlijk wel dat u van het bestaan van het octrooi afweet…

    Kortom…

    De voor handen octrooiliteratuur biedt een schat aan informatie voor uw onderneming, mits u deze er op de juiste manier weet uit te halen. Een Octrooibewaking is één van de manieren om doelgericht relevante informatie uit de databases te filteren. Wilt u meer informatie over Octrooibewaking? Lees dan onze pdf Octrooibewaking of neem contact met ons op.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    De allereerste nietigheidsuitspraak van het UPC is een feit.

    • Patenten
    • Unitair Octrooi

    Innovatieve en techniek gedreven start-ups groeien harder dan andere starters. Wat kan het MKB daar van leren?

    • Patenten

    Investeren in R&D en samenwerking is juist nu dé sleutel tot succes voor het MKB.

    • Patenten