Intro...
Zo af en toe is het goed om zelf even een stapje terug te doen en je blik te verbreden. Zoals afgelopen week, toen ik een bijeenkomst bezocht waar naar de toekomst van innovatie werd gekeken. Een groot deel van de tijd werd besteed aan Disruptive Innovations: De innovaties die huidige business modellen op hun kop zetten, en de gevestigde orde zomaar –uit het niets– buitenspel zetten. De Airbnbs en Ubers van deze wereld, zeg maar. Zij zagen met de thans beschikbare technologieën kansen die anderen nog niet gezien hadden. En bleken daar succesvol in te zijn!
Vraagtekens en lessen
Er kunnen uiteraard vraagtekens gezet worden bij de werkelijke invloed van deze disruptieve innovators, maar er zijn ook wel lessen uit te leren.
Wat je ziet is alles wat er is
Dat vraagt natuurlijk veel van bestaande bedrijven. Hoe wapen je je tegen dit soort disruptieve innovaties? Hoe zorg je ervoor dat je concurrerend blijft? Wat ik er vooral van leer, is dat je als ondernemer nog beter bewust moet zijn van wat er speelt. Niet alleen je concurrenten zijn belangrijk, maar ook de technologische ontwikkelingen van nieuwe spelers.
Of, zoals Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman het al zei in zijn boek Thinking, fast and slow: “What you see is all there is”. Je baseert je beslissingen slechts op de informatie die je hebt. Dan kun je er dus maar beter voor zorgen dat die informatie zo volledig en compleet mogelijk is!
(Patent) kennis is macht
Vanuit mijn vakgebied gezien bieden patenten (= octrooien) een grote bron aan kennis. Het laat zien waar concurrenten mee bezig zijn, waar nieuwe technologieën op focussen en waar mogelijkheden zijn. Je kunt patenten gebruiken om inspiratie op te doen voor je eigen innovaties. Sommige klanten van me vinden zelfs een oude oplossing voor een technisch probleem waar ze mee zitten. Of soms vindt iemand een partner die kan helpen bij het op de markt brengen van een nieuwe uitvinding.
Eenvoudig zelf aan de slag
Uiteraard help ik mijn klanten bij vraagstukken over patent informatie. Zoals het bewaken van publicaties van concurrenten. Maar wat veel klanten nog nauwelijks inzien, is dat ze er zelf ook veel waardevols uit kunnen halen. Veel van mijn klanten weten wel dat er databases zijn met patenten. Zoals Espacenet en Google Patents. En zij weten ook dat ze er zelf in kunnen zoeken. Maar ik moet mijn klanten wel vaak over een drempel helpen, want ze denken dat het zoeken moeilijk is. Niets is minder waar. Want na het toesturen van een zoekhandleiding en wat oefening kan eigenlijk iedereen wel vooruit!
Zelf aan de slag, maar kom je er niet uit? Of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen je uitvinding tegen namaak.