nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Het unitair octrooi: wederom vertraging

  • Patenten
  • Unitair Octrooi

  Al jarenlang worden er voorbereidingen getroffen voor het van start gaan van het unitair octrooisysteem. Met één octrooi, het unitair octrooi, zouden octrooihouders hun uitvinding in een groot aantal EU landen kunnen beschermen en zouden juridische octrooiprocedures meer efficiënt en tegen lagere kosten kunnen worden gevoerd.

  De voorbereidingen: tegenslag na tegenslag
  De voorbereidingen lopen bepaald niet vlekkeloos. Sinds het Brexit-referendum in het VK ligt de ratificatie van de UPC Overeenkomst feitelijk stil. De UPC Overeenkomst gaat over de gerechtelijke instantie (het Unified Patent Court) die verantwoordelijk wordt voor unitaire patenten. Deze overeenkomst moet per land moet worden goedgekeurd en verwerkt in nationale wetgeving, oftewel, moet worden geratificeerd.

  Om het allemaal nog vervelender te maken is er enige jaren geleden een klacht ingediend bij het Duits Constitutioneel Gerechtshof omdat de Duitse ratificatie van de UPC Overeenkomst niet grondwettig zou verlopen. Ook in Duitsland ligt het proces van ratificatie dus stil.

  Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Duitsland zijn er recentelijk ontwikkelingen geweest. Het van start gaan van het unitair octrooisysteem lijkt nog even te gaan duren…

  Verenigd Koninkrijk wil niet meer meedoen
  Zeer recent heeft in het VK de regering-Johnson naar buiten gebracht dat het VK niet zal deelnemen aan het unitair octrooisysteem. Het VK wil geen enkele invloed van het EU Gerechtshof meer en het Unified Patent Court (in oprichting) is daar aan gebonden. Een consequentie hiervan is dat de UPC Overeenkomst moet worden aangepast, hetgeen de nodige nieuwe discussie zal opleveren. Het niet deelnemen door het VK is uiteraard een grote tegenslag voor het unitair octrooisysteem. De Britse markt is tenslotte zeer substantieel van omvang. Door het niet meedoen van de VK wordt het UPC een stuk minder aantrekkelijk voor ondernemingen.

  Duitse ratificatie ongrondwettig bevonden
  Na lang wachten heeft het Duits Constitutioneel Hof op 20 maart jl. een beslissing genomen tegen de ingediende klacht over het unitair octrooisysteem. Tegen de verwachting van velen in, blijkt het Hof de klacht gerechtvaardigd te vinden, althans voor wat betreft een specifiek onderdeel van de klacht. De Duitse ratificatiewetgeving is op basis van deze beslissing ongrondwettig en daarom nietig, meer specifiek omdat de stemming over de ratificatiewetgeving niet met een vereiste 2/3 meerderheid van alle leden van de Bondsdag is aangenomen.

  Dit lijkt prima overkomelijk door een nieuwe stemming van de Bondsdag. Echter, op basis van het feit dat het VK niet langer zal deelnemen moet de UPC Overeenkomst hoe dan ook worden aangepast en zal het nog wel even duren voordat het ratificatieproces ook in Duitsland succesvol kan worden afgerond, waarbij het nog de vraag is of er op dat moment weer verdere juridische blokkades worden opgeworpen.

  Hoe nu verder?
  Tja, dat is de grote vraag. Op zich lijkt de situatie in Duitsland nog te redden en een unitair octrooisysteem zonder deelname van het VK is op zich mogelijk, al is het uiteraard bijzonder jammer dat unitaire octrooien dan niet de – grote – Britse markt afdekken. Maar dat er nog wel enige tijd – waarschijnlijk nog jaren – overheen zullen gaan voordat het systeem van start gaat, als dat überhaupt nog gaat gebeuren, lijkt wel zeker.

  We houden u op de hoogte!

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Het Unitair Octrooi is van kracht geworden

  • Patenten
  • Unitair Octrooi

  AOMB verwelkomt nieuwe medewerker

  • Algemeen
  • Patenten

  Start Unitair Octrooi opnieuw uitgesteld

  • Patenten
  • Unitair Octrooi

  Het Unitair Octrooi is van kracht geworden

  • Patenten
  • Unitair Octrooi

  Start Unitair Octrooi opnieuw uitgesteld

  • Patenten
  • Unitair Octrooi

  Het unitair octrooi komt eraan met alle gevolgen van dien.

  • Patenten
  • Unitair Octrooi