nl

  De ruimtevaart wordt vaak bekritiseerd als een ‘dure hobby die niets oplevert’. Uiteraard staat het een ieder vrij om een mening te hebben over de zin en de onzin van ruimtevaart, maar dat de ruimtevaart ‘niets oplevert’ is onjuist.

  Zo blijken de LED chips waarmee in het International Space Station planten belicht worden uitermate effectief om chronische pijn bij patiënten te verlichten. En zo blijkt de software die geschreven is om de doorstroming van een raketmotor te modelleren vrijwel een op een toepasbaar om de doorstroming van het menselijke hart te modelleren. De stoffen die ontwikkeld zijn voor ruimtepakken draagt men nu massaal op de skipiste. En zo zijn er nog vele voorbeelden te vinden op het web.

  Ook in deze huidige coronatijden kan de door NASA opgebouwde kennis wel eens van grote waarde zijn. Want hoewel het voor de meesten van ons toch nog steeds onnatuurlijk aanvoelt om voor langere tijd binnenshuis te blijven en maar af en toe naar buiten te mogen, is er één groep van personen voor wie dit bekend voorkomt: astronauten. Tijdens een verblijf in het International Space Station (ISS) of een reis naar de maan zit je ook voor langere tijd opgesloten in één ruimte. En dan is het bij astronauten ook nog eens zo dat je je huisgenoten niet zelf uitgekozen hebt.

  Al aan het begin van de ‘lockdown’ verschenen artikelen van de NASA met tips van astronauten om deze bijzondere tijd goed door te komen, zoals: Blijf bezig en doe juist nu de klusjes die normaal blijven liggen, doe ook nu aan uiterlijke verzorging en maak plannen voor de toekomst.

  En zo zal de NASA ongetwijfeld nog veel meer kennis opgebouwd hebben over het voor langere tijd in isolatie leven. Bijvoorbeeld in het kader van onderzoeken gericht op het reizen naar Mars en/of het vestigen van een permanente basis op de maan. Denk bijvoorbeeld aan het recyclen van (afval)water en gebruikte goederen, tijdelijke opslag van duurzaam opgewekte energie en het verwerken van afval tot compost voor een zelfvoorzienende moestuin. Ik hoop dat NASA dergelijke kennis proactief met de mensheid deelt.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Tips & Tricks: Onderhandelen met patenthouders

  • Patenten

  Octrooien voor beginners: belangrijke begrippen uitgelegd

  • Patenten

  Innovatie als motor van groei

  • Patenten