nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Je hebt een negatief nieuwheidsrapport - wat nu?

  • Patenten

  Gewoonlijk ontvang je zes tot negen maanden na het indienen van je octrooiaanvraag een rapport waarin de verleenbaarheid van je aanvraag wordt besproken: het ‘Nieuwheidsrapport’ of ‘Search Report’.

  Het kan erg confronterend zijn wanneer de uitvinding waar jij trots op bent door het octrooicentrum wordt ‘afgeschoten’ als niet nieuw of inventief. Dit is echter vaak niet zo erg als het lijkt: het is nog steeds mogelijk om octrooi te krijgen. In dit blog leg ik uit wat een negatief rapport bekent voor je Nederlandse of Europese octrooiaanvraag.

  Nederlandse octrooiaanvraag
  Wanneer het Octrooicentrum Nederland (OCNL) in zijn Nieuwheidsrapport stelt dat jouw uitvinding niet nieuw of niet inventief is, heeft dit geen invloed op de verlening van je patent (=octrooi). Nederland heeft namelijk een bijzondere procedure, waarbij je octrooiaanvraag automatisch wordt verleend op het moment van publicatie – achttien maanden na indiening – ongeacht of het aan de eisen (zoals nieuwheid en inventiviteit) voldoet. Wel mag je vóór verlening van je patent de aanvraag vrijwillig aanpassen. Je kunt er dus voor kiezen om je geclaimde uitvinding in te perken tot iets waarvan het OCNL heeft aangegeven dat het wél nieuw en inventief is. Er vindt echter geen tweede toetsing meer plaats.

  Na verlening is het aan andere partijen om eventueel de geldigheid van je octrooi aan te vechten voor de rechtbank. Omdat het Nieuwheidsrapport tegelijk met het verleende patent is gepubliceerd, kan iedereen zien wat de mening van het OCNL is. Zo heeft een derde partij een beeld van de sterkte van het patent, en de kans dat het overeind zou blijven in een rechtszaak.

  Europese octrooiaanvraag
  Het Europees Octrooibureau heeft wél een inhoudelijke toetsing voordat je octrooiaanvraag kan worden verleend. Je ontvangt een European Search Report, waarop je kunt reageren met wijzigingen en/of argumentatie. Het octrooibureau geeft daarna opnieuw zijn mening over of je aanvraag nu aan de eisen voldoet, en zo niet krijg je weer de kans om te reageren. Wanneer het octrooibureau denkt dat er te weinig schot in de zaak zit, kun je ze uitnodigingen voor een mondelinge zitting, waar ter plekke wordt bepaald of je aanvraag wordt verleend en zo ja, in welke vorm.

  Hoewel ook een verleend Europees octrooi kan worden aangevochten door een derde, is dit octrooi in ieder geval getoetst en verleenbaar gevonden door het Europees Octrooibureau.

  Geen nood aan de man
  Het is dus eigenlijk helemaal niet erg wanneer je een negatief nieuwheidsrapport ontvangt. Sterker nog: ik zeg wel eens dat een positief rapport betekent dat we misschien wel bredere bescherming hadden kunnen krijgen. Een negatief rapport kun je goed gebruiken om te zien wat er al bekend is, en wat jouw uitvinding nou echt anders maakt. Je kunt daarna preciezer afbakenen waar je precies bescherming voor kunt en wilt krijgen.

  In een octrooiaanvraag worden daarom vaak terugvalmogelijkheden omschreven. Mocht blijken dat jouw uitvinding in de breedste vorm niet nieuw of inventief is, kun je je aanvraag nog wijziging door in te perken tot één van deze terugvalposities. Zo kun je een negatief nieuwheidsrapport dus in je voordeel gebruiken!

  Ben je op zoek naar juridisch advies neem dan vrijblijvend contact op met een van onze IP consultants.

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten!
   
  Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.


  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Update MKB Subsidie vouchers voor Octrooien 2024

  • Patenten

  Een sterke toeleverketen deelt patenten!

  • Patenten

  Octrooien: soms moet je er juist vanaf

  • Patenten