nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Hoe verdien ik geld met een octrooi?

  • Patenten

  Is een octrooi weggegooid geld of is het een manier om makkelijk snel geld te verdienen? De waarheid, zoals zo vaak, ligt in het midden.

  Bij het aanvragen van een octrooi(=patent) komen kosten kijken, hierbij moet je denken aan de ‘officiële kosten’ die dienen te worden betaald aan de betreffende overheidsinstantie (bijvoorbeeld Octrooicentrum Nederland) en de kosten voor het inschakelen van een octrooigemachtigde voor het opstellen van het octrooi. Voor een indicatie van deze kosten heeft het Octrooicentrum Nederland een handige tool ( link). Naast de indieningskosten dienen voor een octrooi periodiek (in de regel jaarlijks) instandhoudingstaksen te worden betaald. Deze lopen in Nederland per jaar op tot maximaal €1.400,- voor het twintigste jaar.

  Het verkrijgen van een octrooi brengt dus kosten met zich mee en levert je passief geen geld op, maar heeft waarde die je kunt benutten.

  Een octrooi geeft je het recht om een ander (bijvoorbeeld een direct concurrent) te verbieden om de in het octrooi beschreven uitvinding op de markt te brengen en geeft jou exclusiviteit om je uitvinding te vermarkten.
  We gaan er even vanuit dat jij een octrooi hebt verkregen. Een Nederlands octrooi dat bescherming biedt voor bijvoorbeeld een koffiekopje gemaakt van een biologische afbreekbaar materiaal en de bijbehorende productie methode. Op welke manieren kun je geld verdienen met dit octrooi?

  De situatie van toepassing op de meeste octrooien is dat ze worden gebruikt om een eigen markt positie af te bakenen. Jij de eigenaar van Biokopje B.V. en het betreffende octrooi kunnen voorkomen dat andere producenten het zelfde kopje in Nederland op de markt brengen. Geld wordt in dit scenario dus indirect verdiend met het octrooi door verkoop van het Biokopje.

  In een tweede scenario blijf jij eigenaar van het octrooi maar verstrek je een licentie aan een derde partij. Koffie Gigant B.V. wil het beschermde kopje produceren voor het gebruik bij hun koffiezetapparaten, zij betalen jouw dan een bedrag (bijvoorbeeld 5 eurocent per kopje) voor het toepassen van het in het octrooi beschreven bio-kopje.
  Je kan er ook voor kiezen om het octrooi te verkopen aan Koffie Gigant B.V.. Het octrooirecht wordt dan middels een juridische procedure overgedragen op naam van Koffie Gigant en als zodanig ingeschreven in het Nederlandse octrooiregister.

  Naast bovengenoemde zijn er nog situaties waar octrooien indirect van waarde kunnen zijn. Zo hebben startups met octrooien een grotere kans om investeerders aan zich te binden en voor het verkrijgen van sommige subsidies en belastingvoordelen zijn octrooien een vereiste ( klik hier voor meer info).

  De kans dat je snel rijk wordt door het indienen van een octrooi is dus vrij klein, maar octrooien hebben in veel situaties waarde die je kan inzetten.

  Meer informatie over het beschermen van jouw uitvinding of andere vragen over intellectueel eigendom? Neem dan contact op met één van onze IP consultants. Zij helpen je graag verder!

  Wilt u meer informatie over patenten? Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak. Download Handboek Patenten

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Update MKB Subsidie vouchers voor Octrooien 2024

  • Patenten

  Een sterke toeleverketen deelt patenten!

  • Patenten

  Octrooien: soms moet je er juist vanaf

  • Patenten