nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Auteursrecht op je creatie; wanneer heb je het, en wanneer niet?

  In tegenstelling tot de meeste andere IE rechten is het auteursrecht geen registerrecht.

  Hoewel dit voordelen heeft, leidt dit in de praktijk ook vaak tot lastige of onduidelijke situaties. Hoe weet je bijvoorbeeld of je auteursrecht hebt of niet? Tot wie behoort het auteursrecht in geval van samenwerking? En wie bepaalt dat? Deze blog geeft antwoord op de vraag ‘auteursrecht: wanneer heb je het, en wanneer niet?’.

  Hoe verkrijg je een auteursrecht?
  Auteursrecht rust op alle uitingen die niet enkel voortkomen uit een technische noodzaak of een technisch probleem oplossen, maar geheel creatief zijn ingegeven. Denk aan foto’s, teksten, vormgeving, opmaak van websites, TV formats, huisstijlen, bedrijfsconcepten en alle andere soorten uitingen van de creatieve geest.

  Het “auteursrecht hebben” betekent dat je het alleenrecht hebt op de exploitatie van de betreffende uiting.

  Het auteursrecht geldt van rechtswege, er zijn geen registers en vastleggen is niet verplicht om het recht te hebben. Dus als je een schilderij maakt en je vindt dat het af is, dan heb je automatisch het auteursrecht daarop. Of als je een tekst schrijft en je zet de laatste punt, dan heb je daar meteen auteursrecht op.

  Van wie is een auteursrecht?
  Het verkrijgen van een auteursrecht is dus heel eenvoudig, maar dat zorgt er ook voor dat er in het geval van samenwerkingen of doorontwikkelingen op bestaande producten al snel een woud van auteursrechten kan ontstaan: ieder heeft zijn eigen input en eigen auteursrecht. Daarom is het belangrijk om in elke situatie zo snel mogelijk vast te stellen wie de eigenaar van het auteursrecht is. Ook een duidelijke rolverdeling binnen en samenwerking kan helpen.

  Daarnaast is het vaak een probleem om het recht te bewijzen: het creatiemoment is immers persoonlijk en niet algemeen bekend. Zorg er daarom voor dat je kunt bewijzen wat je wanneer hebt gemaakt.
  Ook het inschakelen van derden bij een project kan een complicerende factor zijn. In dat geval zijn de afspraken tussen partijen van groot belang. Zet deze altijd op papier van te voren, zodat de meest voorkomende situaties gedekt zijn met betrekking tot eigenaarschap van wat gemaakt wordt.

  Welke afspraken kunnen we maken in geval van een gedeeld auteursrecht?
  In het geval van een gedeeld auteursrecht of een auteursrecht dat niet in handen is van degene die het gemaakte exploiteert, is het maken van afspraken zeer belangrijk. Soms kan een licentie uitkomst bieden, soms is het beter alle rechten bij één partij te leggen. Daarbij moet in de gaten worden gehouden dat auteursrecht enkel overgedragen wordt met een schriftelijke overdracht. Elke andere afspraak zorgt niet voor het overdragen van het recht.

  Situaties rondom het auteursrecht zijn vaak erg feitelijk. Zolang er rekening wordt gehouden met de bovenstaande punten kan er toch weinig mis gaan. Het vaststellen van auteursrecht en het expliciet toewijzen ervan voorkomt de meeste problemen!

  Wilt u meer informatie over auteursrecht? Bekijk dan onze pagina auteursrechten of neem contact met ons op.


  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief