nl

  De kracht van merken is de mate van ‘herkenbaarheid’ bij de consument.

  Herkenbaarheid van een merk wordt bepaald door verschillende factoren zoals een originele naam, het logo en de kleur. Daarbij is uniformiteit in het gebruik cruciaal. Het merk moet de consument in staat stellen het juiste product of de juiste dienst te vinden, in het totale aanbod van merken. Als een merk telkens verandert, is het moeilijk herkenbaar en zal het niet snel uitgroeien tot een bekend merk.

  Merken bouwen aan hun bekendheid door langdurig en/of veelvuldig gebruik. Hierbij neemt het merk als het ware een identiteit aan: high-end, A-label, gemak, gezond, duurzaam, etc. De marketing voor een merk wordt hierop afgestemd.

  Net als personen, volgen merken in de marketing ervan bepaalde trends en de actualiteit. Je merk en bijhorende boodschap koppelen aan nationale en internationale evenementen, vooral die met een positieve associatie zoals grote sportwedstrijden, spreekt veel ondernemers aan. Iedereen herkent wel het terugkerende “Oranjegevoel”. Overigens is zorgvuldigheid hierbij geboden. De marketing rondom dit soort evenementen is weggelegd voor de merken die het evenement sponsoren en mede mogelijk maken. Voor andere merkhouders is meestal weinig ruimte om mee te profiteren van de hieraan verbonden goodwill.

  Politieke gebeurtenissen vormen ook een dankbaar onderwerp in campagnes, zoals bijvoorbeeld verkiezingen, of een kroning in een bepaald land. Dit is dan weer niet zonder risico. Het nieuws van vandaag kan morgen weer anders zijn, of erger nog, achterhaald.

  Echt bijzonder is het als merken aanhaken bij de actualiteit door het maken van een variant op het merk zelf. Met het aanpassen van het eigenlijke merk waarvan de herkenbaarheid zorgvuldig is opgebouwd, handelt een merkhouder haaks op bovengenoemde voorwaarde van uniformiteit.

  Een paar voorbeelden op de actualiteit van COVID-19 en “social distancing” waar geen toelichting bij nodig is….





  Op zo’n manier aanpassen of gebruiken van je merk is erg creatief gevonden. Er is geen consument die deze merken niet zal herkennen, ondanks de wijziging. Sterker nog, misschien moet de consument wel twee keer kijken voordat de aanpassing opvalt… zo sterk zit het oorspronkelijke merk gebakken in het geheugen van de consument. U zult begrijpen, een variatie maken op je eigen merk is voorbehouden aan de echt grote spelers van deze wereld. Voor kleinere ondernemers geldt het advies: don’t try this at hom e.

  Wees zuinig op uw merk ten voordele van de herkenbaarheid, nu en op langere termijn. Mocht u als ondernemer toch willen aanhaken bij de actualiteit, doe dit dan met behoud van uw merk en gericht op uw doelgroep. En natuurlijk in combinatie met een originele campagne!

  Meer informatie over merken en modellen? Neem dan eens hier een kijkje!

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Big Mac: Wat mag Eigenlijk?

  • Merken

  Nederland kleurt oranje!

  • Merken
  • Legal

  Hoever reikt het merkrecht van LEGO?

  • Merken
  • Legal