nl

  Terug naar overzicht

  5 redenen waarom intellectueel eigendom jouw concurrentiepositie verbetert

  • Patenten

  Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor de rechten op jouw ideeën en creatieve concepten. Denk aan merkenrecht, auteursrecht, modellenrecht, octrooirecht en handelsnaamrecht. De rechten zijn vastgelegd in nationale en internationale wetten.

  Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat lanceerde in 2021 de campagne ‘Intellectueel Eigendom - De kroon op je werk!’. Het hoofddoel was om aandacht te vestigen op het belang van het vastleggen van een merknaam, model of een patent op een technisch innovatieve uitvinding. Zo blijkt dat een deel van Nederlandse ondernemingen nog geen intellectuele eigendomsrechten heeft aangevraagd. Een gemiste kans, zeker wanneer je opereert binnen een verzadigde markt. Intellectuele eigendomsrechten bieden je namelijk de mogelijkheid om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen. Je maakt gebruik van voordelen zoals het beschermen van jouw unieke innovatie en het verbeteren van je positie binnen een marktsegment.

  De invloed van intellectueel eigendom op jouw concurrentiepositie

  Om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen wil je onder andere een zo sterk mogelijke concurrentiepositie creëren. Dit kan op verschillende manieren. We geven je 5 redenen waarom je hiermee jouw concurrentiepositie verbetert.

  1. 1. Bescherming binnen het marktsegment

  Met een patent bescherm je jouw techniek en achterliggend idee binnen het marktsegment. Met een patent is de concurrentie minder snel geneigd om in de buurt van jouw idee vervat in een technologie te komen. Dit versterkt jouw concurrentiepositie. Hoe meer patenten jij vastlegt binnen een marktsegment, hoe minder last je hebt van concurrentie. Als men al in jouw vaarwater komt kan je op grond van patentinbreuk optreden. Niet alleen om de concurrentie de pas af te snijden maar eventueel om een goede onderhandelingspositie te creëren.

  2. Een patent verhoogt de waarde van jouw intellectueel eigendom

  Intellectuele eigendomsrechten kun je kwalificeren als goederen. Patenten zijn immateriële, verkoopbare activa. Ze tellen mee bij het bepalen van de waarde van jouw onderneming. De waarde heeft invloed op jouw positie tegenover jouw concurrenten. Zo kan het je helpen om een overnamebod te verhogen of om gunstige leningen of kredieten te verkrijgen. Dit zorgt dat je net dat streepje voor hebt om je onderneming naar een hoger niveau te brengen.

  3. Je trekt de aandacht bij investeerders

  Een patent straalt uit dat jouw innovatie van kwaliteit is. Kwaliteit is een belangrijk onderdeel voor investeerders. Dit geeft ze zekerheid wanneer ze besluiten om in jouw innovatie, en daarmee in jouw onderneming, te investeren. Zekerheid is voor investeerders van groot belang. Ze maken op basis van jouw innovatie een beslissing of het de investering waard is. Uit onderzoek van de Universiteit van San Diego komt naar voren dat ruim 67% van de investeerders hun investering toekennen aan startups in het bezit van een patent. Met andere woorden: een patent kan ondernemingen in de opstart- en opschaalfase helpen om een betere positie in de markt te verkrijgen.

  4. Versterkte onderhandelingspositie

  Het vastleggen van je intellectueel eigendom houdt concurrentie uit jouw marktsegment. Het draagt daarnaast bij aan het versterken van je onderhandelingspositie. Dit geldt voor het verkrijgen van toestemming om een nieuw marktsegment te betreden of bij het toepassen van een nieuwe technologie in de vorm van een licentie.

  5. Sterke financiële situatie

  Je wilt een sterke financiële situatie ten opzichte van je concurrentie. Jouw intellectuele eigendomsrechten hebben een positief effect op de economische prestaties. Je kunt gepatenteerde producten verkopen of tegen betaling derden toestemming geven jouw patent te gebruiken. Ben je niet van plan om het product verder te ontwikkelen? Dan kan het interessant zijn om je patent te verkopen. Dit zorgt niet alleen voor een opbouw van je financiën, na het verkopen van een patent betaal je zelf geen kosten meer om het patent in stand te houden.

  Het doel van intellectueel eigendomsrecht is om jouw creatieve en/of technische unieke creaties te beschermen. Wil een concurrent hier toch gebruik van maken of het nabootsen? Dan moeten ze hier eerst toestemming voor vragen. Zorg dat je weet wat je rechten zijn en hoe dit bijdraagt aan een sterkere positie in de markt.

  Wil je meer weten over intellectueel eigendomsrecht? Download het litepaper: ‘Zo draagt intellectueel eigendom bij aan de concurrentiepositie van jouw MKB-bedrijf’
  Litepaper Intellectueel Eigendomsrecht

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Tips & Tricks: Onderhandelen met patenthouders

  • Patenten

  Octrooien voor beginners: belangrijke begrippen uitgelegd

  • Patenten

  Innovatie als motor van groei

  • Patenten