nl

    Monopolie op een kleur? Het klinkt gek, maar het kan! KLM heeft een kleurmerk voor haar frisse lichtblauw. Waarom maken de lichtblauwe tinten die Albert Heijn of Oral-B gebruiken dan geen inbreuk?

    Een merk, en dus ook een kleurmerk, is geregistreerd voor specifieke producten of diensten. Oral-B en Albert Heijn gebruiken lichtblauw niet voor luchtvaartmaatschappij-diensten, dus geen probleem. Maar Ryanair of Lufthansa? Die kunnen maar beter uit de buurt blijven van lichtblauw.

    Een kleur monopoliseren gaat erg ver, daarom krijg je een kleurmerk niet zomaar cadeau. Ze zijn (terecht) behoorlijk zeldzaam: er zijn zo'n 25 kleurmerken in de Benelux en ongeveer 300 in de EU.

    Zo’n merk krijg je alleen als de kleur ‘ingeburgerd’ is. Consumenten moeten de producten en diensten van een onderneming kunnen herkennen aan die kleur dankzij langdurig intensief gebruik. Neem Milka: zie je een lila-wikkel chocolade, dan weet je meteen dat het Milka is. Dankzij Milka haar intensieve jarenlange gebruik hebben ze een EU-kleurmerk voor chocolade.

    Eenmaal in bezit van een kleurmerk is dat geen garantie voor de houdbaarheid ervan. Zo verloor T-Mobile vorig jaar haar merkregistratie voor de kleur magenta in de Benelux, omdat zij de bekendheid daarvan niet in de hele Benelux kon aantonen. Ook hun kleurmerk in de EU wankelt, daarover volgt binnenkort een uitspraak.

    Welke kleuren zijn nog meer beschermd:

    3 5 6 7

    2 1-1 4

     

     

    Telefoon

    +31 40 219 90 55

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief