nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Het succes van TripleAqua!

  • Patenten

  Op bezoek bij Menno van der Hoff van TripleAqua in Nijmegen

  Een derde van de CO2-uitstoot op aarde wordt veroorzaakt door het koelen en verwarmen van onze gebouwen. En dat kan volledig ongedaan gemaakt worden, stelt Menno van der Hoff. Hij ontwikkelde een warmtepompsysteem inclusief ingebouwde energieopslag om dat te realiseren. Diverse grote fabrikanten, ook internationaal, zijn inmiddels samen met deze uitvinder actief om zijn vinding op succesvolle wijze in hun producten toe te gaan passen.

  Het vergt echter wel een lange adem en volharding om het doel te bereiken, vertelt Van der Hoff. Al in 1989 was hij een der eersten in Nederland die zelf een warmtepomp in zijn eigen huis bouwde, maar hij leek toen nog een roepende in de woestijn. Als jonge vertegenwoordiger van een bedrijf in airco’s had hij met zijn technische achtergrond echter de ins en outs van warmte en koude goed in de praktijk leren kennen en hij begon zijn eigen visie op milieuvriendelijk koelen en verwarmen te ontwikkelen.

  Freon
  Zijn ogen werden geopend toen hij bemerkte dat het zogenaamde veilige freon-gas weliswaar voor de mens geen bedreiging vormde, maar wel degelijk voor de atmosfeer. En dat terwijl ontelbare koelkasten, airco’s etc met dit zogenaamde F-gas werden gevuld – en dat geldt vandaag nog steeds voor warmtepompen. Dat de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Commissie het recentelijk voor elkaar kreeg dat deze F-gassen uitgefaseerd worden, sterkte hem in zijn overtuiging.

  Eerste octrooi
  Als werknemer bij een Engels familiebedrijf in de industriële klimaatbeheersing, Colt, ontwikkelde Van der Hoff zijn ideeën op een CO2-neutrale wereld vervolgens verder. Het leidde tot zijn eerste octrooi in 2002 met de warmtepomptechniek Caloris®. In 2009 kreeg hij het voor elkaar om een upgrade te fabriceren waarbij geen freon meer nodig was. Grote eindgebruikers namen afscheid van F-gassen, en ook enkele grote autofabrikanten gingen airco’s inbouwen, gebaseerd op natuurlijk koelmiddelen.

  In één hand
  Van der Hoff besloot met zijn laatste vinding TripleAqua® (en vindingrijkheid) voor zichzelf verder te gaan en richtte TripleAqua® op: koeling, verwarming én opslag in één hand. Ideaal voor commerciële gebouwen waar veel mensen verblijven die verschillende warmte- en koelbehoeftes hebben. Van der Hoff: “Denk aan kantoorruimtes, hotels, serverruimtes, maar denk ook aan de steeds veranderende invalshoeken van de zon. Elk gebouw heeft steeds wisselende koel- en verwarmingsbehoeftes.”

  Supermarkten

  Ook supermarkten werken ermee. Lidl was de eerste TripleAqua® klant en daarmee de eerste supermarktketen die CO2-neutraal kon verwarmen en koelen. Ze besparen 55% op de energiekosten en zijn geheel van-het-gas-los. Ook het grote Deventer ingenieursbureau Witteveen + Bos heeft de technologie van Van der Hoff omarmd en bij de renovatie in haar hoofdkantoor toegepast. Van der Hoff: “Het is een lange weg om steeds aan al die bedrijven en adviseurs het verhaal uit te leggen, maar de aanhouder wint.”

  Gemeentehuis
  Het gemeentehuis van Veere in de provincie Zeeland is ook een dankbare en trotse opdrachtgever en daarmee een belangrijke ambassadeur voor TripleAqua®. Pal aan zee gelegen was dat gemeentehuis met zijn als een bloem met blaadjes verspreide gebouwen een uitdaging. “Dit gebouw had heel veel ramen die zowel de zonnewarmte als de windkou opvingen, waardoor het koelen en verwarmen erg veel energie kostte. Het gemeentehuis heeft nu 73% minder energiekosten, is aardgas vrij en CO2-neutraal. Dit project heeft zelfs de prestigieuze Europese hoofdprijs ‘Heat Pump City of the Year 2018 Award gewonnen!”

  Jan Terlouw publieksprijs
  Van der Hoff heeft in de afgelopen decennia diverse prijzen en benoemingen gekregen voor zijn baanbrekend werk, zoals in 2015 de Jan Terlouw publieksprijs en twee NVKL koeltrofees. In 2017 ontving hij de Person of the Year Accelerate Award voor het pionierswerk in de introductie van natuurlijke koelmiddelen in de klimaattechniek.

  Van octrooi naar succesvol product
  Hoe maak je van een octrooi een succesvol product? Van der Hoff: “Dat is de lastigste stap, maar het kan! Zoek zeer zorgvuldig naar de juiste klant/prospect. Met grondig vooronderzoek ga je je dan verdiepen in de échte meerwaarde van het product voor die klant. Bekijk het enkel door zijn bril. Niet alleen de voordelen, ook de nadelen, de marktpotentie, de ontwikkeling en productiekosten, tijd, concurrentie, wetgeving, analyses, businessmodel, marketing, verkoopmiddelen enzovoort. Het hele plaatje. Maak daarvoor een krachtige pitch. Het is belangrijk is om je persoonlijke en financiële betrokkenheid, motivatie, enthousiasme, toekomstperspectief en doorzettingsvermogen overtuigend uiteen te zetten. Is dat genoeg? Nee, want niemand zit op je te wachten. Vaak is er een interne R&D-afdeling en is een externe uitvinder eerder een bedreiging of een risico dan een kans. Gebruik daarom je netwerk. Een gemeenschappelijke relatie werkt prima als ‘kruiwagen’ of mediator. De succeskansen worden vanuit een nieuwe hoek belicht en in mijn geval bleek het een belangrijke factor om tot licenties te komen. Heb ook geduld, het proces heeft de tijd nodig.”

  Minder installatiekosten
  TripleAqua® maakt gebruik van laagtemperatuurverwarming en hoogtemperatuurkoeling. In de warmtepomp zelf wordt restkoude en warmte hergebruikt en opgeslagen met Phase Change Materials (PCM), iets dat uniek is in de wereld. Ook de traditionele belastende koudemiddelen (freon) zijn vervangen door het 100% natuurlijke PROPAAN. Tot slot is er 25% minder installatiemateriaal en -tijd nodig, wat de installatie ook weer goedkoper maakt.

  Door Frank Thooft
  Pluspen

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Het Unitair Octrooi is van kracht geworden

  • Patenten
  • Unitair Octrooi

  AOMB verwelkomt nieuwe medewerker

  • Algemeen
  • Patenten

  Start Unitair Octrooi opnieuw uitgesteld

  • Patenten
  • Unitair Octrooi