nl

Zoeken Menu

  © 2023 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Wat kost het aanvragen van een patent?

  • Patenten

  Patrick van Ginneken

  European patent attorney

  Laatst sprak ik een ondernemer die via-via te horen had gekregen dat een patent €100,000 kost. Ik heb dat vaker gehoord en hoewel ik snap waar dat bedrag vandaan komt (blijf vooral lezen), is dit wat mij betreft een grote misvatting over patenten. De “up-front” investering om je uitvinding goed te beschermen is altijd veel lager. Heb je een nationaal perspectief dan is €10,000 een goed bedrag om te reserveren voor het beschermen van je IP - een patentaanvraag en merk- en modelrechten. Heb je een internationaal perspectief dan is een bedrag van €15,000 - €20,000 realistisch om je IP de eerste 2,5 jaar goed op orde te hebben.

  Kosten patent aanvragen – alleen in Nederland

  Wil je alleen een patent in Nederland dan kost een patentaanvraag via AOMB gemiddeld tussen de €7000 en €8000. In Nederland kennen we een registratiesysteem waardoor er altijd een patentregistratie tot stand komt. Na verlening moeten er weliswaar na het derde jaar instandhoudingstaksen betaald worden maar dan gaat het om enkele tientjes per jaar, oplopend tot maximaal €1400 voor jaar 20. Na 20 jaar is de patentbescherming afgelopen.

  Kosten patent aanvragen - ook buiten Nederland

  Wil je in meerdere landen een patent verkrijgen dan wordt ook vaak begonnen met het aanvragen van een Nederlands patent, zodat de initiële investering €7000 à €8000 is. Heb je een internationaal perspectief dan kan het gunstig zijn om de Nederlandse patentaanvraag alvast in het Engels op te stellen zodat er later minder vertaalkosten zijn.

  Als je een Nederlandse patentaanvraag hebt ingediend krijg je daarmee tevens het recht om tot een jaar later ook buiten Nederland patentaanvragen in te dienen. Het tussenliggende jaar kun je gebruiken om het product te finetunen, de eerste aandacht te genereren en investeerders / klanten te zoeken. Ook zal in het tussenliggende jaar door de Nederlandse overheid een nieuwheidsrapport worden opgemaakt. Aan de hand van dat nieuwheidsrapport kan vervolgens een inschatting worden gemaakt hoe kansrijk de patentaanvraag is.

  Na een jaar sta je dus voor een keuzemoment: wil ik ook buiten Nederland patenten aanvragen? Ervan uitgaande dat dat zo is, zijn er twee routes te kiezen.

  Indien je alleen geïnteresseerd bent in bescherming in andere Europese landen ligt een Europese patentaanvraag voor de hand. Heb je een wereldwijd perspectief dan is het zinvol om na een jaar een zogenaamde PCT patentaanvraag in te dienen. We noemen dit ook wel een Internationale patentaanvraag.

  Een Europese patentaanvraag biedt uitzicht op bescherming in alle landen die aangesloten zijn bij het Europese Patentverdrag. Dat zijn alle landen van de EU, maar ook bijvoorbeeld het UK, Zwitserland, Noorwegen en nog veel meer landen. Zie voor een complete lijst de website van het Europese Patentbureau. De kosten voor het indienen van een Europese patentaanvraag na afloop van het prioriteitsjaar zijn van vele factoren afhankelijk maar is al mogelijk vanaf zo’n €4000. Daarna komen er nog wel kosten, reken op minimaal €8000 tot aan de verlening (verspreid over een periode van één tot enkele jaren)

  Een internationale patentaanvraag biedt tijdelijk bescherming in zo’n beetje elk land ter wereld. Eigenlijk kun je het vergelijken met een 18 maanden uitstel. Zie voor een complete lijst van de aangesloten landen de website van het WIPO. De internationale patentaanvraag is geldig tot 30 maanden na de indieningsdatum van de eerste (Nederlandse) patentaanvraag, daarna zal een definitieve landenkeuze gemaakt moeten worden. De kosten voor het indienen van een PCT patentaanvraag bedragen circa €5500.

  Dit budget brengt je dan tot aan 30 maanden na de eerste indieningsdatum. Na afloop van deze periode moet een landenkeuze gemaakt worden en dan zijn de kosten geheel afhankelijk van het gekozen aantal landen. Als het bij Europa, Amerika en China blijft zal het bedrag van een ton -uitzonderingsgevallen daar gelaten- niet worden gehaald. Bovendien geldt dat die latere kosten gespreid komen zodat niet alles in één keer betaald wordt.

  Keuze van een traject

  De kosten zijn dus heel sterk afhankelijk van jouw keuzes. Het spreekt voor zich dat die kosten hoger zijn als je kiest voor buitenlandse bescherming. Voor die landen- en routekeuze is de aard van de onderneming en ook de uitvinding van belang. Je kunt er voor kiezen om alleen in de productielanden te beschermen en de rest te laten zitten. Of juist alleen in die landen waar je het product gaat verkopen / gebruiken. Werk je met een licentiemodel dan zal de locatie van de licentienemer juist van belang zijn. Laat je vrijblijvend door ons adviseren om een goede keuze te maken.

  Andere IP bescherming

  Tot slot: een patentaanvraag is niet het enige wat IP bescherming biedt. Het is daarnaast altijd van belang om ook je merk vast te leggen. Mocht patentbescherming onder omstandigheden niet mogelijk of niet gewenst zijn, dan kan de vormgeving van een product mogelijk als model vastgelegd worden. Ook dat biedt weer bescherming. Die kosten voor bescherming van het merk en een model zijn aanzienlijk lager dan voor een patent. Denk aan een bedrag van €1200 voor een Europees model en vanaf €1650 voor een Europees merk. Dit zijn eenmalige kosten, waarbij modelrechten vijf jaar geldig zijn en merkrechten 10 jaar. Beiden zijn verlengbaar.

  Ook hierover denken wij graag met je mee.

  Wilt je meer informatie over patenten? Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.
  Download Handboek Patenten
   

  Patrick van Ginneken

  European patent attorney

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Hoe bescherm je een nieuw, innovatief voedingsmiddel?

  • Patenten

  Innovatie door de eeuwen heen, met potlood geschetst

  • Patenten
  • Merken
  • Auteursrecht
  • Modellen

  Keuzestress bij een Europees octrooi

  • Patenten
  • Unitair Octrooi