nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Kerstboom innovatie in 2018!

  • Patenten

  Kerstbomen worden al eeuwen lang binnenshuis gehaald, de eerste ‘publicatie’ die een kerstboom beschrijft is een Frankische tekst uit de 13e eeuw (volgens wikipedia).

  Nu zou je zeggen dat we inmiddels wel uit-geïnnoveerd zouden zijn met die kerstboom. Het tegenovergestelde lijkt waar te zijn als je de octrooipublicaties van het afgelopen jaar bekijkt. Hieronder bespreek ik een aantal van deze opvallende uitvindingen.

  Zware decoratie
  De uitvinding op naam van de Amerikaan Michael Thompson betreft een bevestigingssysteem voor kerstboomversieringen. Het systeem omvat een arm, een oppervlak voor het ontvangen van een versiersel en een klem voor het vastmaken van de arm aan de stam van de kerstboom. Door gebruik te maken van deze uitvinding kan het doorzakken van de takken van de kerstboom worden voorkomen en kunnen er grotere en zwaardere versiersels worden opgehangen. Het bevestigingssysteem is bij voorkeur gemaakt van een doorzichtig materiaal, zodat het niet te veel opvalt en kan naast versiering ook cadeautjes dragen. 

  Dynamische ornamenten
  Voor de Amerikaanse uitvinder James Berry is de conventionele kerstboom maar een saaie bedoeling, zijn uitvinding geeft een draai aan het simpelweg ophangen van een kerstbal. Zijn systeem omvat een meervoud aan ringen die aan de kerstboom zijn verbonden. Aan deze ringen kunnen versieringen worden bevestigd middels ‘rotatie-eenheden’. Een rotatie-eenheid bestaat uit een buigbaar materiaal dat om de ring kan worden gebogen ter bevestiging, een elektrische-versiering-rotator (motor) met een boven- en een onderkant. De bovenkant wordt bevestigd aan het buigbare materiaal en de onderkant aan de kerstversiering. Bij inschakeling van de motor gaan de kerstversieringen draaien.  Kom van dat dak af…
  De octrooiaanvraag van het bedrijf met de interessante naam ‘Trendsformers’, beschrijft een inrichting voor het verticaal monteren van een kerstboom op het dak van een auto. Het gaat hier niet over het vervoeren van de boom die je in je huis gaat zetten, maar om decoratie voor je auto. De inrichting bestaat onder meer uit twee stangen gemonteerd in de lengterichting van de auto verbonden met een dwarsbalk. Aan de onderzijde van dit frame zijn zuignappen bevestigd die op het dak van de auto rusten. De dwarsbalk is verder voorzien van een U-vormig kanaal waarin de kerstboom middels een schroef kan worden bevestigd en vastgezet. Het geheel kan worden plat geklapt zodat je wel je garage binnen kan rijden.


  Mobiele boom
  Kerstbomen kunnen nogal zwaar en log zijn, zeker als ze hun kluit hebben mogen meenemen. Het uitvinders duo John en Ursula Lampsa hebben wat bedacht om het verplaatsen van kerstbomen wat makkelijker te maken. Hun uitvinding kan het beste worden omschreven als een schaal voorzien van een afneembaar handvat. Door de gladde onderkant van de schaal kan het geheel makkelijk worden verschoven. Op deze manier kun je de boom in het midden van de ruimte decoreren en vervolgens in de gewenste hoek schuiven.  Kerst op het boorplatform?
  In de octrooipublicatie van OneSubsea IP komt de term “christmas tree” voor, maar niet in de lijn van deze blog. De publicatie beschrijft een platform voor op de zeebodem en is voorzien van één of meerdere ‘kerstbomen’. Een kerstboom is in dit geval een serie van kleppen, spoelen en fittingen die worden gebruikt om in een oliebron de stroom in pijpleidingen te reguleren. De toepassingen voor een kerstboom zijn dus veel breder dan je denkt.
  Het mag duidelijk zijn dat innovatie gerelateerd aan de feestdagen niet stil staat. Mocht dit artikel je hebben geïnspireerd om je eigen kerst must-have uit te gaan vinden, maak dan zeker gebruik van ons gratis Handboek Patenten. Wil je voorlichting over hoe dit idee te beschermen aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze experts. Zij helpen je graag verder!

  Voor nu wens ik iedereen – ook namens mijn collega’s een spraakmakende kerst en een innovatief 2019!

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Update MKB Subsidie vouchers voor Octrooien 2024

  • Patenten

  Een sterke toeleverketen deelt patenten!

  • Patenten

  Octrooien: soms moet je er juist vanaf

  • Patenten