nl

  Terug naar overzicht

  Gelijkenis tussen twee banknamen een ABC-tje?

  • Merken

  Lijkt DNB teveel op DNBC?

  Onlangs speelde een kort geding van DNB (De Nederlandsche Bank) tegen de Vietnamese bank DNBC. Een werkmaatschappij van deze Vietnamese bank is namelijk deze zomer neergestreken in Amsterdam.DNB maakt nu bezwaar tegen het gebruik van de naam DNBC.

  DNB claimt dat de gelijkenis van de naam DNBC zorgt voor aantasting van de reputatie als toezichthouder en voor verwarring bij het publiek. Aantasting van de reputatie onder andere, omdat DNBC onder deze merknaam ‘offshorerekeningen in belastingparadijzen’ aanprijst. Terwijl DNB in zijn taak als toezichthouder zelf juist optreedt tegen dergelijke belastingroutes.

  Aangezien er tijdens de zitting in de rechtbank niemand namens DNBC verscheen, heeft de rechter op 20 oktober jl. een zogenoemd verstekvonnis uitgesproken. DNBC moet de merknaam binnen een week aanpassen. De rechtbank heeft namelijk bepaald dat de bank inbreuk maakt op het merkrecht van DNB. De bank moet binnen zeven dagen de merknaam aanpassen.

  Parallel aan deze rechtszaak is door DNB ook bezwaar gemaakt tegen de EU aanvrage voor het merk DNBC ingediend in september 2021. In deze oppositie procedure gaat het EU IPO (EU Intellectual Property Office) binnenkort ook een beslissing nemen.

  Doorgaans is de beschermingsomvang van afkortingmerken klein. Zeker als het een afkorting voor een beschrijvende aanduiding is. Of de (mogelijke) reputatieschade van DNB hierin doorslaggevend zal zijn gaan we zien. In dit geval zijn de eerste drie letters van beide merken gelijk, in dezelfde volgorde… daarom naar onze mening wel verwarring.

  Wilt je meer informatie over merken? Het Handboek Merkbescherming  behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uw merken en modellen.Download Handboek Merkbescherming

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Big Mac: Wat mag Eigenlijk?

  • Merken

  Nederland kleurt oranje!

  • Merken
  • Legal

  Hoever reikt het merkrecht van LEGO?

  • Merken
  • Legal