nl

Zoeken Menu

  © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

  Terug naar overzicht

  Benut u de financiële voordelen van uw intellectuele eigendomsrechten al?

  • Patenten

  Elke serieuze onderneming heeft kapitaal nodig. Een deel kan de ondernemer mogelijk zelf inbrengen, maar het grootste deel zal toch vreemd vermogen zijn.

  Vermogen kan voorkomen in diverse vormen, vermogen in de vorm van intellectuele eigendomsrechten wordt daarbij echter vaak over het hoofd gezien. Intellectuele eigendomsrechten zoals merknamen, patenten (= octrooien) en auteursrechten op eigen ontwikkelde uitvindingen zijn vermogensrechten die niet alleen op de balans kunnen worden opgenomen, maar ook kunnen worden ingezet voor het aanwenden van kredieten of het verkrijgen van fiscale voordelen

  Subsidies en kredieten
  Bij het opschalen van een onderneming zal de ondernemer er niet aan ontkomen om kredieten aan te trekken. Subsidies, kredieten en fiscale voordelen ter bevordering van de innovatie zijn er in vele vormen en maten. Om daar wegwijs in te worden is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Deze weet precies welke voordelen benut kunnen worden en hoe deze moeten worden aangewend. Aan deze voordelen worden namelijk wel eisen gesteld.

  Intellectueel eigendomsrecht als onderpand
  Een eis die bijvoorbeeld gesteld kan worden aan het verkrijgen van een krediet, is het verstrekken van een onderpand. Het intellectueel eigendomsrecht leent zich daar perfect voor. U kunt op deze wijze uw merknaam, het auteursrecht op uw software, of de patenten als onderpand inbrengen. Hierdoor kan de kredietverstrekker eerder geneigd zijn om het krediet te verstrekken, de risico’s zijn vanwege het pandrecht immers ingeperkt. Bovenal kunt u mogelijk ook betere voorwaarden bedingen op het krediet.

  Patent als toegangsbewijs voor Innovatiebox
  Binnen het scala aan intellectuele eigendomsrechten hebben patenten, naast het vestigen van pandrecht, nog vele andere voordelen. Met patenten toont u immers aan dat u innovatief bezig bent en een monopolie kunt vestigen op bepaalde producten en/of diensten. Voor diverse kredietverstrekkingen kunt u met behulp van uw patent aantonen dat u innovatief bezig bent. Ook bieden patenten u toegang tot andere financiële voordelen, bijvoorbeeld op fiscaal vlak. Een voorbeeld daarvan is de Innovatiebox. Dit is een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting waarmee winst die in deze box valt, tegen een effectief tarief wordt belast van slechts 7%. Patenten kunnen dienen als toegangsbewijs voor die Innovatiebox en helpen op die manier de belastingdruk te verlagen. Daarmee zijn de kosten voor het aanvragen en verkrijgen van patent al heel snel terugverdiend!

  Bent u benieuwd of er binnen uw onderneming mogelijkheden zijn voor het aanvragen van patent? Neemt u dan gerust contact met mij op om vrijblijvend een afspraak te maken en samen te kijken in hoeverre het aanvragen van patent u kan helpen bij het verkrijgen van kredieten, subsidies of fiscale voordelen.

  Wilt u meer informatie over patenten? Download dan het (gratis) Handboek Patenten! Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen je uitvinding tegen namaak.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Update MKB Subsidie vouchers voor Octrooien 2024

  • Patenten

  Een sterke toeleverketen deelt patenten!

  • Patenten

  Octrooien: soms moet je er juist vanaf

  • Patenten