nl

  Terug naar overzicht

  Aldi pakt uit (of in?) met nieuwe koffer

  • Modellen

  Met de zomervakantie in aantocht en velen van ons die binnenkort op reis gaan, is het vliegveld een bruisende plek vol trendy koffers. Een merk dat altijd mijn aandacht trekt op het vliegveld, is SUITSUIT. De koffers van SUITSUIT hebben velen harten, waaronder het mijne, veroverd met hun opvallende ontwerpen en modieuze uitstraling.

  Afgelopen week zag ik iets interessants: een nieuw koffertje bij de Aldi waarbij ik onmiddellijk aan de SUITSUIT-koffers moest denken. Dit riep direct de vraag op: kan SUITSUIT hier iets tegen doen? Kunnen ze optreden tegen deze koffers van Aldi?

  Als nieuwsgierige intellectueel eigendomsjurist dook ik direct de registers in. Het Nederlandse bedrijf achter SUITSUIT heeft hun merkrechten veiliggesteld voor de naam SUITSUIT, niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten. Echter maakt Aldi geen gebruik van de merknaam SUITSUIT. In plaats daarvan hebben ze de koffers de naam VOYAGE gegeven. Er zal dus geen verwarring ontstaan bij het publiek en daarmee geen sprake van een inbreuk op de merknaam.

  Slimme zet van Aldi, maar betekent dit dat SUITSUIT machteloos is?

  Bezit SUITSUIT nog andere intellectuele eigendomsrechten, zoals bijvoorbeeld modelrechten? Deze rechten beschermen het unieke uiterlijk van een product, ongeacht het merk. Een modelregistratie zou hier dus soelaas kunnen bieden, mits deze modelregistraties voldoen aan de gestelde vereisten, zoals een eigen karakter en nieuwheid. 
  Helaas is het nu niet meer mogelijk om nu een modelregistratie te verkrijgen, aangezien dit ontwerp van de koffer al geruime tijd op de markt is.

  Er is nog een mogelijkheid: een beroep op auteursrechten. Maar dit is geen eenvoudig te bewandelen route. Indien partijen er onderling niet uitkomen, dan is SUITSUIT aangewezen op de rechter. Ten opzichte van het inzetten van een geregistreerd merk- of modelrecht is het aantonen van een inbreuk op basis van auteursrechten een dure aangelegenheid. Bovendien is het ook nog maar de vraag of de koffers van SUITSUIT überhaupt voldoen aan de strenge vereisten van het auteursrecht, zoals een voldoende mate van creativiteit en originaliteit. Persoonlijk denk ik van niet, maar daarover zou een rechter een oordeel moeten vellen.

  Heeft u een vraag over het (mogelijk) beschermen van een model? Neem dan zeker even contact met ons op! Dat kan gemakkelijk via markyourbrand@aomb.nl

  Telefoon

  +31 40 243 37 15

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Merkbescherming in tijden van superhypes

  • Merken
  • Modellen
  • Legal

  Goed nieuws voor het MKB: bescherm IE tegen gereduceerd tarief

  • Merken
  • Modellen

  Maart is nu al niet de maand van Puma

  • Merken
  • Modellen
  • Legal