nl

  Terug naar overzicht

  Europees Hof schiet gaten in Emmentaler kaas

  • Merken

  Het Europese Gerechtshof heeft afgelopen woensdag 24 mei het hoger beroep van de Verenigde Zwitserse kaasboeren Emmentaler Zwitserland tegen de weigering om EMMENTALER als merk in te schrijven, afgewezen.

  Wat was het geval? In 2017 vroeg Emmentaler Zwitserland - een consortium van kaasboeren Emmentaler AOP - op basis van een nationale Zwitserse registratie een internationale merkregistratie aan voor onder andere de EU. In 2018 werd deze geweigerd door het EUIPO, het Europese Merkenbureau. 

  De argumentatie van het Emmentaler Consortium bood geen soelaas, de weigering bleef in stand. Er volgde een Hoger Beroep in 2019 bij het Europese gerechtshof in Luxemburg maar 24 mei werd deze klacht ook afgewezen omdat EMMENTALER louter beschrijvend zou zijn voor de kaas die uit dat ene mooie berg dal komt ten oosten van Bern. Kortom als merk kan EMMENTALER niet worden beschermd. Een goede tegenvaller voor de Zwitserse kaasboeren temeer omdat de internationale registratie ook voor China en Noorwegen was aangevraagd en daar ook al was geweigerd. 

  Men heeft voor Europa twee maanden de tijd om hiertegen in beroep te gaan. De belangen zijn natuurlijk groot maar het is de vraag of de Zwitserse zo’n lange adem hebben. De initiële aanvrage is immers al van februari 2017.

  Hoe zit het dan met Hollandse Gouda, Hollandse Edammer, Mozzarella, Parma, Champagne etc.? Die zijn toch wel beschermd? Dat klopt. De Europese Unie heeft verschillende richtlijnen die bescherming geven als beschermde oorsprongsbenaming of als gegarandeerde traditionele specialiteit, die voor al deze producten gelden als ze een bepaalde Europese procedure hebben doorlopen. Alleen dat is de EU en daartoe behoort Zwitserland, en inmiddels de UK, niet. Kortom de Zwitserse neutraliteit heeft wel consequenties. 

  Bijzonder is wel dat het Benelux register al sedert 1993 een inschrijving van STILTON kent in de naam van Stilton Cheesemakers Association. Dat hebben ze destijds maar mooi geregeld.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  Big Mac: Wat mag Eigenlijk?

  • Merken

  Nederland kleurt oranje!

  • Merken
  • Legal

  Hoever reikt het merkrecht van LEGO?

  • Merken
  • Legal