nl

  Werken bij AOMB

  Destijds ben ik begonnen als octrooigemachtigde in opleiding bij AOMB. Hieronder vertel ik met plezier hoe ik de overstap heb ervaren van een R&D-afdeling in de chemische industrie naar de octrooiwereld.

  Jeroen PetDutch patent attorney

  Elk bedrijf is weer anders, dus een overstap naar een nieuw bedrijf is altijd spannend: Hebben de indrukken van het bedrijf die je hebt opgedaan tijdens de sollicitatieprocedure een beeld gevormd dat klopt met de werkelijkheid? Zijn de collega’s leuk en prettig om mee samen te werken? Daarnaast stapte ik ook over naar een totaal andere baan, met een forse opleiding erbij. Ga ik het laboratorium missen? Hoe gaat de combinatie van werk en studie bevallen? Een paar vragen die bij mij ronddwaalden vlak voor ik aan de slag ging bij AOMB.

  Sollicitatie vs. werkelijkheid

  Enkele dagen voordat ik zou beginnen, ging ik, toch een tikkeltje nerveus, langs om enkele spullen op te halen en alvast beter kennis te maken. Het was een warme en zonnige augustusdag en ik werd op gelijknamige wijze ontvangen op het hoofdkantoor in Eindhoven. Het was rustig, omdat velen nog met vakantie waren, maar ik had al snel weer het goede gevoel dat ik had ten tijde van de sollicitatiegesprekken.

  Tijdens mijn eerste werkdagen werd het goede gevoel opnieuw bevestigd: ik kwam terecht in een bedrijf met een open, ontspannen en informele sfeer. Dit merkte ik vooral tijdens een voorstelrondje.

  Mentorschap

  Iedere student die aan een opleiding tot octrooigemachtigde begint, heeft een mentor. Het is de taak van deze persoon om je, naast je studie, vaardigheden bij te brengen ‘on the job’. Bij AOMB wordt deze functie ingevuld door iemand die niet je formele leidinggevende is. Hierdoor ontstaat er een open leercultuur waarbinnen de drempel om vragen te stellen laag is. Mijn mentor – Vera – liet me vanaf mijn eerste dag kennismaken met de werkzaamheden en gaf me gelijk een boel leesvoer mee. De beroepsopleiding tot octrooigemachtigde ging namelijk pas van start in januari dus tot die tijd had ik een aantal maanden de tijd om me – naast de werkzaamheden op kantoor – goed in te lezen. Het tempo lag gelijk al hoog en dat beviel me eigenlijk wel.

  Combinatie werk & studie

  De eerste maanden vlogen voorbij. Voorafgaand aan de eerste sessie hadden we al het nodige huiswerk ontvangen, dus het tempo zat er gelijk in! Terug de schoolbanken in haalde mooie herinneringen van mijn studie scheikunde naar boven. De afwisseling van opleidingsdagen en (kantoor)werk ervaar ik als bijzonder prettig. De opleidingsdagen kunnen behoorlijk intensief zijn en dan is het ‘gewone’ werk een verademing. Toch kijk ik dan weer uit naar het volgende contactmoment van de opleiding; ‘Welk onderwerp gaan we dit keer behandelen en welke mooie anekdotes worden er verteld?’. Doordat ik iedere dag op en neer ga met de trein tussen Utrecht en Eindhoven, heb ik aardig wat reistijd. Gelukkig kan ik die tijd efficiënt besteden door te studeren of te werken.

  Naast werk en studie is er ook tijd voor ontspanning. Zo zijn er de maandborrels, activiteiten georganiseerd door de personeelsvereniging en doen de sportievelingen – gestoken in AOMB-outfit – regelmatig mee aan fiets- of hardloopevenementen. Allemaal mooie kansen om kennis te maken met collega’s die je minder vaak ziet of spreekt: zo leer je ook andere kanten van elkaar kennen!

  De overstap van een R&D-afdeling naar een zelfstandig octrooibureau is voor mij soepel verlopen. Naast de informele en open cultuur heb ik ook de expertise van mijn collega’s mogen ervaren, die stuk voor stuk werk afleveren van hoog niveau. Hierdoor heb ik onderzoek en het laboratoriumwerk nog niet gemist. Zowel qua beroep als qua bedrijf is deze overstap voor mij de juiste gebleken!

   

  Interesse? Wij kijken graag naar jouw mogelijkheden

  Voor meer informatie over onze vacatures kun je contact opnemen met Wieke Martens.

  Mail ons