Blogs

Patent op Artificial Intelligence | AOMB Intellectual property

Geschreven door Janneke Zengin | Jul 6, 2022 7:51:13 AM

In patentrecht wordt Artificial Intelligence (AI) op zichzelf namelijk gezien als een stukje pure wiskunde dat in pure software word geïmplementeerd, die op zijn beurt op een standaard computer wordt uitgevoerd. Aangezien pure wiskunde en pure software van patenteerbaarheid zijn uitgesloten, en aangezien een standaard computer natuurlijk al bestaat, is het niet mogelijk om daarop een patent te krijgen.

Waarmee rekening houden?
Wat wel kan, is een technische beperking definiëren. Zo’n beperking kan betrekking hebben op debeoogde toepassing en/of op de interne technische details.

Bij zulke interne technische details kan je bijvoorbeeld denken aan een uitvinding waarbij in een bekende AI-techniek een bepaalde datastructuur in de geheugenopslag van de computer anders wordt georganiseerd, waardoor je de bekende AI-techniek sneller kan uitvoeren.

Daarnaast is het ook mogelijk om te definiëren dat je uitvinding beperkt is tot bijvoorbeeld een computer vision toepassing in verkeersmanagement, of bijvoorbeeld tot beeldanalyse voor het aansturen van een medical device. Door zulke beperkingen mee op te nemen in de conclusies van het patent, is het mogelijk om het patent toch verleend te krijgen.

Natuurlijk wordt de scope van het patent op die manier iets beperkter, want concurrenten kunnen de kern van je AI-uitvinding alsnog vrijelijk kopiëren in toepassingen die je niet meenam in de conclusies, bijvoorbeeld diezelfde computer vision techniek maar dan toegepast in afvalverwerking, of diezelfde beeldanalyse techniek maar dan toegepast om een medische diagnose te stellen.

Overleg daarom nauwgezet met je octrooigemachtigde in welke toepassingsdomeinen je uitvinding zou kunnen worden ingezet, om een zo volledig mogelijk bescherming te bekomen.

Loont het de moeite?
Dit is een overweging die je samen met je octrooigemachtigde moet maken. Inzake AI (en software meer in het algemeen) zal je octrooigemachtigde je bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen in welke mate je uitvinding voor reverse engineering vatbaar is.

Is dat het geval, en kan je inbreuk aantonen, dan is een patent op je AI-uitvinding het overwegen waard.

Is dat niet het geval, dan kan het verstandiger zijn om je uitvinding simpelweg geheim te houden. Je octrooigemachtigde zal je in die situatie ook adviseren hoe je juridisch gezien iets geheim moet houden om maximaal van de wettelijke bescherming op bedrijfsgeheimen te kunnen genieten.



Wilt je meer informatie over patenten? Het Handboek Patenten behandelt de meest voorkomende vragen van ondernemers over het beschermen van uitvindingen tegen namaak.