Modellen

Ontwerpen beschermen tegen namaak of sterk gelijkend producten? Door registratie in een wettelijk modellenregister beschermt u uw product als model. Een model is de uiterlijke vormgeving van twee- of driedimensionale voorwerpen zoals logo's, meubels, verpakkingen, auto's maar ook dessins. Ook een tekening, een patroon of een deel van een product kunt u als model beschermen. Onze modelgemachtigden helpen u bij het maken van de juiste keuzes. Het modelrecht geldt voor de duur van 5 jaar. Deze termijn kan telkens met vijf jaar worden verlengd tot een maximale beschermingsduur van 25 jaar.

De belangrijkste voorwaarden om voor een modelregistratie in aanmerking te komen? Uw product moet een nieuw model zijn en het moet gaan om de bescherming van de vormgeving. Wilt u alleen de technische voordelen van uw product beschermen? Dan heeft u octrooibescherming nodig.

Optreden tegen inbreuk

Op grond van uw modelrecht kunt u optreden tegen inbreuk. Bijvoorbeeld als anderen uw model vervaardigen, (kopiƫren) verkopen, importeren of verhuren. Elke commerciƫle handeling die iemand anders doet met betrekking tot uw model, kunt u verbieden.

Modelbescherming in het buitenland

Wilt u een model ook buiten Nederland beschermen, dan kunt u per land een registratie doen. Maar het is net als bij een merkregistratie ook mogelijk om uw model vast te leggen via een Europese of internationale registratie.
Met één aanvraag regelt u dan de bescherming in meerdere landen.

Download onze brochure voor meer informatie over modelbescherming

Wilt u meer informatie over modelbescherming? Neem dan contact op met onze mensen van
Mark Your Brand