Business Unit MKB

Ruben Tavernier

Naam:Ruben Tavernier

Functie:European patent attorney

Afdeling:Unit MKB

Tel:+31 (0) 40 243 37 15

Mail:R.Tavernier@aomb.nl


Na afronding van zijn studie Industrieel Ingenieur Elektronica – ICT in Gent is Ruben sinds 2013 werkzaam in het vakgebied. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest bij een Nederlands-Belgisch IP kantoor in Antwerpen en als adviseur bij VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid) maakte hij in september 2020 de overstap naar AOMB waar hij werkt als Europees en Nederlands octrooigemachtigde. Hij richt zich daarbij zowel op de Nederlandse als de Belgische markt.
Specialismen van Ruben zijn ICT, computer en software engineering, telecom, AI/ML en NLP.

Ruben denkt als octrooigemachtigde gericht met de cliënt mee voor een juist advies op maat. Zijn geduld, creativiteit en behulpzame benadering zorgen voor een optimaal eindresultaat. Bovendien is Ruben een gedreven octrooigemachtigde en collega met een enorme passie voor het vak!

Naast het werk zijn twee andere passies van Ruben motorrijden en karate. Ook besteedt Ruben zijn vrije tijd graag aan zijn gezin.
Werkzaam bij AOMB sinds

Vanaf september 2020 werkzaam bij AOMB

Vestigingsplaats

Eindhoven HQ

Expertises en werkgebieden

ICT, software, telecom, AI/ML

Opleidingen

MSc Industrieel Ingenieur Elektronica – ICT (afgerond in 2013)
MA Taalkunde (2008)
BA Taal- & Letterkunde: Latijn – Grieks (2007)

Relevante werkervaring

Voorheen werkzaam als octrooigemachtigde (in opleiding) bij een Nederlands octrooibureau (2013-2017)
Adviseur bij VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid) (2017-2020)

Nevenactiviteiten

EQE Examiner voor Papers A & B vanaf 2021

Blog

 • Bescherming voor Software
  Als software-ondernemer maak en verkoop je software. Maar is je software ook beschermd tegen inbreuk? Er zijn meerdere soorten bescherming voor software, zoals geheimhouding, auteursrecht (copyright), en octrooien (patents). Die soorten bescherming kunnen zelfs overlappen. Hieronder zal ik verder ingaan op deze soorten bescherming.

  Auteursrecht


  Elke bestand code (softwarecode) en elk design document dat je zelf origineel schrijft is automatisch beschermd onder auteursrecht, zelfs als je dat publiceert. Denk hierbij dus aan de broncode, bijvoorbeeld in Java, Python, C#, etc. Een concurrent mag deze code niet letterlijk kopiëren. Doet hij dat toch, dan kan je tegen hem een inbreukzaak aanspannen. Als je toch wil toelaten dat anderen je code kunnen gebruiken, kan je een geschikte licentieverklaring in je code opnemen.

  Auteursrecht rust op elk origineel geschreven bestand code, ook als je dat geheim houdt en ook als je (de principes erachter) octrooieert.

  Geheimhouding

  Staat alle code (en de bijhorende design documenten en de data en …) bij jou op je eigen apparatuur? Hebben je medewerkers een geheimhoudingsverklaring (NDA) met jou afgesloten in hun arbeidsovereenkomst of samenwerkingsovereenkomst? Is de toegang tot je code afgesloten? Weet je bovendien zeker dat concurrenten je code niet kunnen reverse engineeren?

  Dan kan je misschien volstaan met geheimhouding: zolang niemand weet hoe ze jouw idee kunnen namaken, kunnen ze dat niet namaken. Op deze manier is je bescherming helaas wel dun: als iemand anders zelfstandig op hetzelfde idee komt, kan je die niet meer tegenhouden. Wil je daar toch tegen kunnen optreden, dan moet je een patent = octrooi in handen hebben.

  Octrooirecht

  Een patent beschermt de technische principes die achter of in je software schuilen. Het abstractieniveau is dus nog groter dan dat van de software zelf. In een octrooi kan je bijvoorbeeld spreken van “retrieving a value from a database”, en dat is voldoende abstract en gedetailleerd.

  Het belangrijkste nadeel aan een patent is dat je je uitvinding in detail moet beschrijven, zodanig dat een vakman de uitvinding kan nabouwen. In ruil daarvoor krijg je wel 20 jaar (kort gezegd) het alleenrecht op die uitvinding.

  Patenten zijn dus vanzelfsprekend zinvol als je idee kan worden reverse engineered, omdat je dan toch niks extra hebt prijsgegeven. Ook als je zonder zorgen wil kunnen samenwerken met andere partijen, is het zinvol om eerst zelf een patent aan te vragen.

  Patenten en software?


  Het is niet vanzelfsprekend om patent op software aan te vragen. Naast de gebruikelijke eisen (nieuw, inventief, industrieel toepasbaar), moeten patenten op software ook voldoen aan een subjectieve eis: ze moeten “voldoende technisch” zijn. Die eis is internationaal nog steeds in ontwikkeling, en het is vooraf nooit 100% duidelijk waar de grens ligt. Enkele voorbeelden: je maakt goede kans als je software productiemachines aanstuurt, slechte kans als je software financiële producten modelleert, en matige kans als je software opereert op basis van natuurkundige omgevingsparameters.

  Als je twijfelt of je software-idee octrooieerbaar zou kunnen zijn, neem dan zeker contact met mij op.

  Wilt u meer informatie over octrooien? Download dan het (gratis) Handboek Patenten of neem vrijblijvend contact op met mij of één van mijn collega’s. Wij helpen u graag verder met vragen over octrooien of andere vragen op het gebied van Intellectueel Eigendom.