nl

Zoeken Menu

    © 2024 AOMB. Alle rechten voorbehouden.

    Terug naar overzicht

    Lessen uit de ruimtevaart!

    • Patenten

    Patrick van Ginneken

    European patent attorney | UPC representative

    De ruimtevaart wordt vaak bekritiseerd als een ‘dure hobby die niets oplevert’. Uiteraard staat het een ieder vrij om een mening te hebben over de zin en de onzin van ruimtevaart, maar dat de ruimtevaart ‘niets oplevert’ is onjuist.

    Zo blijken de LED chips waarmee in het International Space Station planten belicht worden uitermate effectief om chronische pijn bij patiënten te verlichten. En zo blijkt de software die geschreven is om de doorstroming van een raketmotor te modelleren vrijwel een op een toepasbaar om de doorstroming van het menselijke hart te modelleren. De stoffen die ontwikkeld zijn voor ruimtepakken draagt men nu massaal op de skipiste. En zo zijn er nog vele voorbeelden te vinden op het web.

    Ook in deze huidige coronatijden kan de door NASA opgebouwde kennis wel eens van grote waarde zijn. Want hoewel het voor de meesten van ons toch nog steeds onnatuurlijk aanvoelt om voor langere tijd binnenshuis te blijven en maar af en toe naar buiten te mogen, is er één groep van personen voor wie dit bekend voorkomt: astronauten. Tijdens een verblijf in het International Space Station (ISS) of een reis naar de maan zit je ook voor langere tijd opgesloten in één ruimte. En dan is het bij astronauten ook nog eens zo dat je je huisgenoten niet zelf uitgekozen hebt.

    Al aan het begin van de ‘lockdown’ verschenen artikelen van de NASA met tips van astronauten om deze bijzondere tijd goed door te komen, zoals: Blijf bezig en doe juist nu de klusjes die normaal blijven liggen, doe ook nu aan uiterlijke verzorging en maak plannen voor de toekomst.

    En zo zal de NASA ongetwijfeld nog veel meer kennis opgebouwd hebben over het voor langere tijd in isolatie leven. Bijvoorbeeld in het kader van onderzoeken gericht op het reizen naar Mars en/of het vestigen van een permanente basis op de maan. Denk bijvoorbeeld aan het recyclen van (afval)water en gebruikte goederen, tijdelijke opslag van duurzaam opgewekte energie en het verwerken van afval tot compost voor een zelfvoorzienende moestuin. Ik hoop dat NASA dergelijke kennis proactief met de mensheid deelt.

    Patrick van Ginneken

    European patent attorney | UPC representative

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Een sterke toeleverketen deelt patenten!

    • Patenten

    Octrooien: soms moet je er juist vanaf

    • Patenten

    Spreken is zilver, zwijgen goud? Lang niet altijd!

    • Patenten
    • Legal