Blogs

Keuzestress bij een Europees octrooi

Geschreven door Marco Coolen | Feb 6, 2023 1:49:08 PM

Gelukkig is er binnenkort een voordelige optie, het unitair octrooi. Met een unitair octrooi wordt je Europees octrooi van kracht in alle Europese landen. Alle landen? Nou ja bijna. Groot-Brittannië, Spanje, Ierland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Noorwegen, Zwitserland en nog wat landen doen niet mee.

Wil je echt alle Europese landen, dan lijkt een logische keuze een unitair octrooi in combinatie met de “klassieke” route waarbij je per land een bedrag betaald. Nog steeds een besparing, maar blijft toch veel geld voor een gemiddelde ondernemer.

Onze ervaring is dat maar heel weinig ondernemingen hun uitvindingen in meer dan 6 Europese landen beschermen, laat staan alle landen. Meestal is bescherming in een groot aantal landen ook niet nodig. Eerder schreef ik dit artikel om een slimme landenkeuze te maken om kosten te beheersen.

Unitair octrooi
Met het unitair octrooi komt een goedkope route beschikbaar om in een groot aantal landen je uitvinding te beschermen. Echter het kiezen voor deze route vanwege de kosten is zeker niet altijd verstandig.

De spelregels van het unitair octrooi maken dat de kosten als parameter verder naar de achtergrond worden gedrongen. Andere aspecten zoals de mogelijkheid om op een later moment de bescherming in bepaalde landen te laten vallen en te focussen op belangrijke afzetmarkten zijn niet langer mogelijk met een unitair octrooi.

Verder loop je als nietsvermoedende MKBer het risico dat je met een unitair octrooi onbedoeld bescherming krijgt in een geografische gebied waar je zelf geen belang bij hebt, maar wel een andere partij nerveus maakt. Hier liggen juridische kosten op de loer, waardoor goedkoop duurkoop wordt.

Beslismodel
Om jou als ondernemer te helpen met de landenkeuze gebruikt AOMB Intellectual property een beslismodel waarin naast de kosten vele andere aspecten worden meegenomen. Ben je al klant van ons, dan zullen we dit beslismodel zeker voor je gaan gebruiken.

Ben je nog geen klant van AOMB Intellectual property, en twijfel je over de landenkeuze neem dan contact met ons op. We helpen je graag.